Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

5 + 1 top látnivaló Cipruson - Tengerpart és történelem

2018. október 21. - Legjobb Áron

 

Ciprus kellemes, mediterrán klímájának köszönhetően nagyszerű úti cél egész évben, Budapestről pedig mind a két nemzetközi repülőterére van közvetlen járat. A Wizzair járatai Larnacára érkeznek, míg a Ryanair gépei Páfosz (Paphos) repülőterére. Mindkét város ideális a megérkezéshez. Egy ciprusi nyaralásnál a legvonzóbb a tengerpart, azonban a sziget meglepően sokféle kikapcsolódási lehetőség kínál, az ókori emlékektől kezdve, a hegyi kirándulásokon át, egészen a közelmúlt történelmi eseményeinek a megtapasztalásáig.

 

Mi egy hetet voltunk a szigeten és ennyi idő szükséges is volt ahhoz, hogy elég alaposan felfedezzük az épített és a természeti látnivalókat, ugyanakkor legyen időnk a tengerparton is pihenni (május közepén utaztunk, de a tengerben már kellemes volt a fürdés és lehetett napozni). A közlekedési lehetőségek felmérése után az autóbérlés mellett döntöttünk, ami jó elgondolásnak bizonyult, megérte.

cpr_klp2.JPG

A téli időszakban mind a két légitársaságnak heti két járata van (és ugyanazon a napokon, kedden és szombaton), így az utazási napokkal nem sokat lehet variálni, viszont az megvalósítható megoldás, hogy a sziget egyik felére érkezzünk meg és a másikról repüljünk vissza.

Mi Larnacába repültünk és szállást is ott foglaltunk. A nyaralás alatt két nagyobb kirándulást tettünk, az egyik végcélja Páfosz volt, a másiké pedig a Tróodosz-hegység és a főváros, Nicosia. A többi nap a tengerparté volt és legszívesebben az Ayia Napa-n lévő Nissi beach-et látogattuk, ami bár a szállásunktól messzebb esett, de annyira szép volt, hogy megérte az utazást. Cipruson jól kiépített úthálózat van, a fontosabb turisztikai pontok között autópályán lehet menni, ami igen hatékonnyá teszi a közlekedést.

 

 

1., Nissi-beach

Ciprus kirakattengerpartja, melynek fényképe szinte minden prospektusban szerepel. Egyedi hangulatát egy kis földnyelv adja, amely a homokos parttól vezet egy kisebb félszigetre, amelyen egy domb található. Az A3-as autópályáról Ayia Napa központja felé kell lemenni - E365-ös a térképen ez az út -, majd hamarosan egy lámpás kereszteződéshez érünk, ahol balra vagy jobbra lehet elfordulni (ez a Nissi avenue). Itt jobbra kell kanyarodnunk, majd egy rövid autózás után balra lesz a parkoló, ami mögött már a Nissi beach van.  

Nem túl nagy az öböl rész, de májusban kényelmesen elfértünk ott, bérelhető napágyak és napernyők vannak (ez jellemzően minden ciprusi partszakaszon így működik), de aki el van a napon a homokba, az minden külön költség nélkül élvezhette az idilli környezetet. A szálláshelyünktől még autóval is messze volt, de több nap is vállaltuk az utazást, mert annyival jobb volt a többi partszakasznál, amit kipróbáltunk.

cpr_ayia.JPG

Aki pedig szeretne sétálni Ayia Napa központjában, az az előbb említett rendőrlámpánál balra fordulva - vagy ha a Nissi beach-től megy, akkor egyenesen haladva - tud odamenni. Tipikus üdülővárosról van szó, nincsenek különleges látnivalók, de egy sétát megér.

 

2., Páfosz

A sziget jelentős városai közül talán Páfosz nyújtja a legteljesebb turisztikai élményt. Egy városnézést mindenképpen megér, akár távolabbról is. Tengerparti fekvése, a hangulatos promenád az erőddel és elsősorban a világörökségi címmel elismert régészeti múzeum és park felkeresése nagyszerű kiegészítései a vízparti programoknak.

A régészeti múzeum - Archaeological Museum - bejárata lent van az öbölnél, ahová a város utcái mind levezetnek. Ez Páfosz központi része a buszpályaudvarral. A múzeum egy hatalmas szabadtéri kiállítás, néhány fedett épülettel. A teljes bejárása több órát igényel, de abszolút megéri a ráfordított időt, mert egyrészt nagyon szép mozaikokat és épületeket (romokat) láthatunk, másrészt az egész parknak van egy egyedi hangulata, amibe beleszámít a kilátás, a panoráma is. Ciprus egyik nagy előnye, hogy szinte jelképes összegért léphetünk be a romterületekre, ide például 2,50 euro egy jegy.

cpr_pfp_jo.JPG

Annak, aki a sziget másik feléről kirándul ide és bérautóval van, érdemes ehhez a programjához illesztenie az Aphrodité sziklái - Petra tou Romiou, ahogy a helyiek mondják - elnevezésű helyet, amely az A6-os autópályáról jól megközelíthető, de akinek az ideje engedi, az inkább menjen egy darabon a tengerparti úton, ahol időnként megállva érdemes gyönyörködni a tenger és a part panorámájában. (Páfoszból helyi buszjárattal is megközelíthető a helyszín.)

Maga az Aphrodité sziklái egy hangulatos öböl - partrész -, amelyből számos van a szigeten, azonban ennek a helynek különleges hangulatot ad a hozzá kapcsolódó legenda. (Az országút melletti parkolóból egy kis alagút vezet le a tengerpartra.) Akit pedig még ennél is jobban érdekli Aphrodité története, az bejárhatja az Aphrodité Kulturális Útvonalat (Aphrodite Cultural Route). 

cpr_afr.JPG

 

3., Kourion (Ókori romok)

Larnaka és Páfosz között félúton van Kurion régészeti területe, amelyik talán a legteljesebb élményt nyújtja azoknak, akik érdeklődnek az ókori kultúrák iránt. A romterület fekvése - az, hogy távol esik a lakott területektől, illetve a tenger felé nyíló panoráma - sokat segít abban, hogy bele tudjuk képzelni magunkat a település fénykorába, illetve abba a korba, amikor nem turisták érkeztek a tenger felől, hanem hódító szándékú seregek.

cpr_romt.JPG

Az épületek bejárása, a mozaikok megtekintése, a jó állapotban fennmaradt színház nézőterére való felülés nem csak a felnőtteknek élmény, de a fiatalabbaknak is, akik eddig esetleg csak a történelemórákon vagy tévésorozatokban találkoztak ezzel a korszakkal, most pedig kézzelfogható közelségbe kerülnek vele.


4., Tróodosz-hegység 

A Tródosz-hegység felkeresése a sziget egy egészen másik arcát mutatja meg a turistáknak. Számunkra már a magassága is izgalmas, hiszen a legmagasabb pontja 1952 méteren van, azaz majdnem kétszer olyan magasra juthatunk fel, mintha a Kékes-tetőt hódítanánk meg. Útközben pedig megismerhetjük az egykori, vidéki ciprusi életet, hangulatos kis települések érintésével. A hegység kiemelkedő épített emlékei azok a kis templomok, amelyek felkerültek a világörökségi listára is. Belső tereik lenyűgöző szépségű bizánci falképekkel és ikonokkal díszítettek. 

Magasságából adódóan a hegység az év egy időszakában akár a téli sportolásra is alkalmas, hóval fedett. Amennyiben Páfosz vagy Larnaca felől hódítottuk meg a hegységet, akkor érdemes az ellenkező irányba lejönnünk, mert így a sziget fővárosába, Nicosiába jutunk egyenesen. (Egyetlen főútvonal, a B8-as számú halad át a hegyen. Ez egy jó minőségű út, amiről le lehet térni, de készüljünk fel arra, hogy a többi szakasz igazi hegyi út, szűk kanyarokkal, keskeny útpályával.)

A csúcsról lefelé jövet - Nicosia felé haladva - egy Kakopetria nevű településen álltunk meg, melynek egy nagyon hangulatos régi városrésze van, szűk utcákkal, csobogó patakkal és egy szállodává átalakított többszintes, igen látványos malomépülettel. Egy kellemes séta a negyedben teheti teljessé a Tróodosz--hegységben tett kirándulásunkat. 

cpr_hfalu.JPG

 

 

5., Nicosia, a főváros

Nicosia Ciprus fővárosa, egyben a legnépesebb lakott helye. Ennek megfelelően belvárosában - óvárosában - pezsgő, igazi városi élettel találkozhatunk. Műemlékei, múzeumai mellett talán számunkra a Zöld vonal a legérdekesebb, amely kettéválasztja a várost. Rendes határátkelő van Nicosia közepén, amelyen minden gond nélkül ki- és beléphetünk, hogy egy rövid sétát tegyünk a másik oldalon is, elmondva, hogy jártunk Észak-Cipruson is. Az ENSZ békefenntartók által felügyelt "senki földje" egészen szürreális látványt nyújt az utcák és a házak között. Az akkori események megismerése érdekes kiegészítése a sziget illetve Európa közelmúltjának.

cpr_nic.JPG


Nicosia belvárosa - mind a két részen - számtalan vásárlási lehetőség kínál. Az óvárosi rész bejárása nagyjából 2-3 órát igényel.

Érdekesség: A sziget első számú légikikötője 1974-ig, a görög államcsínyig illetve az erre válaszul végrehajtott török partraszállásig - az északi oldal elfoglalásáig - a nicosia melletti repülőtér volt. Miután ez a terület bekerült a semleges zónába, már csak szellemvárosként - szellemrepülőtérként - szolgál, üresen álló, pusztuló épületekkel, földön maradt repülőgéppel. 

 

+ 1 Larnaca és a tengerparti spotter hely


Larnaca is érdemes a látogatásra, bár nem rendelkezik olyan jelentős ókori műemlékterülettel, mint mondjuk Páfosz. Legjelentősebb látnivalói aránylag kis helyen koncentrálódnak. A Szent Lázár egykori sírja fölé emelt templom, az oszmán uralom ideje alatt emelt erőd és a tengerpari sétány mellett a Kition régészeti terület, valamint a belváros mellett lévő sós-tó - a flamingókkal - és a Hala Sultan Tekke érdemes a felkeresésre.

 

cpr_lrnc.JPG

 

Egészen különleges spotter helyszínt nyújt a larnacai tengerpart, amely egészen a repülőtér széléig tart. A homokos részt lezáró kerítés mögött kezdődik a futópálya, és az érkező gépek jellemzően a tenger felől szállnak le, az utolsó méterek a strand előtt megtéve. Ennél kevés kellemesebb hely van arra, hogy repülőgépekbe gyönyörködjünk, amit külön érdekessé tesz a nagy számú közel-keleti légitársaság számunkra egzotikusnak számító gépe, valamint az orosz turistákat szállító óriásgépek.

cpr_spot.JPG

 

Larnaka felkeresése kiegészíthető két közeli, megtekintésre érdemes helyszínnel. Az egyik egy Kiti nevű kis település központjában álló bizánci templom, melyből bár láthatunk hasonlókat a sziget minden pontján, számomra mégis nagy élmény volt a felkeresése. A templom körül egy szép park - benne láthatóak a sziget legrégebbi fái - és modern játszótér van, aki kisebb gyermekkel utazik, annak nagyszerű állomás a napi programban.

A szép formájú egyházi épületről érdemes tudni, hogy Ciprus egyik legrégebbi, a mai napig is fennmaradt és működő bizánci templomát tisztelhetjük a 11. századi emelt Isten házában. A mai templom egy korábbi, itt álló templom helyén épült. Annak fennmaradt, a mai templomban látható mozaikja a 6. századból származik, és ezen kívül csak még egy templomban látható ilyen jó állapotban fennmaradt korai ikonográfia Cipruson.

cpr_kistemp.JPG

 

A másik helyszíne egy picit távolabb esik Larnacától, viszont sokkal jelentősebb látnivaló. Choirokoitia romterülete ugyanis felkerült a világörökségi listára, és nagyon jó interaktív történelemóraként bejárni a területét, főleg, ha iskolás korú gyermekekkel utazunk.

Az itt megtekinthető leletek az emberiség egészen korai időszakából, az i.e. 7-5. évezredből származnak, és ez a lakott település ennek a régiónak az egyik legfontosabb történelem előtti emléke.

 

cpr_rom22.JPG

 

Az itt bemutatott látványosságok kényelmesen bájárhatóak egy egyhetes nyaralás alatt. Ciprus egy nagyon nyugodt sziget, kedves emberekkel, jó időjárással, értékes és sokféle látnivalóval. Én bármikor szívesen visszamegyek ide, akár hosszabb időre is.

Tipp: belföldi autóbuszjárattal kényelmesen lehet Páfosz és Lárnaka között utazni, így az is megoldható, hogy az egyik város repülőterére érkezzünk, de a másikról utazzunk haza. 

Ciprus az őszi-tavaszi időszakban virágzik ki, ekkor sokkal szebb, köszönhetően a több csapadéknak és az enyhébb időnek. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4214313013
süti beállítások módosítása