Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Római vakáció - 5 modern épület az olasz fővárosban

2018. november 05. - Legjobb Áron

 

Róma az év minden hónapjában tökéletes úti cél, ahol mindenki a műemlékek felkeresését helyezi a listája elejére. Egy város történetéhez azonban a modern épületek is hozzátartoznak, melyek lehetnek ugyanolyan izgalmasak, mint egy középkori palota. Róma nem a modern építészetéről híres, azonban van pár olyan új épülete, amelyiket érdemes belevenni a városnézésbe.

 

Három légitársaságnak is van közvetlen járata az Örök városba, és annyi lehetőségből már jó eséllyel össze lehet rakni egy tökéletes utazást. Én azt szeretem, ha korán reggel tudok a célpontra elutazni és késő este vissza, hogy akár egy egynapos extrém városnézésre is megérje elutazni, de egy hosszú hétvégés kiruccanás esetén is maximálisan ki tudjam használni az utazásra szánt napokat. Rómába a Ryanair-nek van kora reggeli, abszolút ideális időben induló járata, melyhez hétfőnként és péntekenként van egy esti járatpár is, sőt vasárnaponként a Wizzair gépe is késő este indul Rómából Budapestre. És egyes időpontokra egészen jó áron lehet most foglalni. 

Bevallom, én már több alkalommal jártam Rómában, jó pár napot eltöltve az utcákat járva, de bármikor hajlandó vagyok visszatérni ide. Igaz, így vagyok az összes olasz várossal, de azt gondolom, hogy Róma mindenki számára különleges élmény, egy olyan város, ahol sokkal többet értünk meg Európa és a kereszténység, az antik világ és a mai kultúra közötti összefüggésekről, mint talán sehol másutt a világban.

Mint minden világvárosnak, Rómának is több rétege, több szövete van, amelyek egymásra simulva mutatják meg több ezer év változásait, folyamatát. Ezeket a szövetek hajthatjuk fel azután kedvünk szerint, hogy mélyebb bepillantást nyerjünk a múltba. Az antik Róma - a Római birodalom emléke - nagyon is jelen van az olasz fővárosban. Szintén kézzel fogható a keresztény vallás egész története, a vértanúktól kezdve a pápákon át a művészekig, akik csodálatos alkotásokkal szolgálták a megrendelők - mecénások - igényeit. 

És természetesen a dolce vita, az édes élet, az 1960-as évek klasszikus filmalkotásaiban megismert és megszeretett Róma, a kávézóival, a szűk, sikátorszerű utcáival és a 20. század épített emlékeivel. És soha ne felejtsük el az újdonságokat, mert minden város fejlődik, átalakul, nyílnak új múzeumok, művészeti központok, közösségi terek. Amióta legutóbb itt jártam, felépült néhány új, de máris emblematikus épület, a következő látogatás mindenképpen szólni fog arról is, hogy ezeket felkeressem.

 

1., MAXXI

Az elmúlt években épült új helyszínek közül az első helyre a MAXXI, azaz a Museo nazionale delle arti del XXI secolo kívánkozik, melynek nevében az utolsó három betű - az XXI - a huszonegyedik századra utal, a Zaha Hadid által tervezett modern épület ugyanis a 21. század Művészetének Nemzeti Múzeuma. Az épületet körülvevő egykori ipartelepek helyén tudományos park, magán- és szociális bérlakások építését, kereskedelmi és szórakoztatóegységek, valamint komoly alapterületű közpark kiépítését tervezik a jövőben.  

maxxi2.jpg


2., Parco della Musica

Szintén a Flamino városrész új ékessége a Renzo Piano tervezte Parco della Musica, egy zeneközpont, melyben három hangversenyterem kapott helyett, lemezbolttal és éttermekkel kiegészítve. A Flamino negyed Róma központjától északra esik, stadionja egyik helyszíne volt az 1960-as olimpia játékoknak és itt volt a versenyzők szálláshelye, az olimpiai falu is. A MAXXI és a zeneközpont egymáshoz aránylag közel helyezkedik el, felkeresésük egy túrával kényelmesen megoldható.

3., Ara Pacis Múzeum

Augustus császár békeoltára - azaz az Ari Pacis - számára szintén egy nemzetközi sztárépítész, Richard Meier tervezhetett védőépületet, azonban a kivitelezést itt is, mint a MAXXI esetében nagyon sok vita kísérte. Az átadásra, mind a két épületnél több mint egy évtizeddel a tervezés megbízásának kiadása után került sor, sőt, az Ara Pacis esetében még a lebontást is felvetették egy időben (arra hivatkozva, hogy nem illik Róma belvárosának városképébe). Az épülethez konferencia központ, és tetőterasz is tartozik - kávézóval -, és időszaki kiállítások befogadására is alkalmas. Az épületegyüttes igazi értéke belül van és megtekinthető. Az i.e 13 és 9 között épült békeoltár hosszú évtizedekig volt a föld alá temetve.

4., Jubileumi templom

Szintén Richard Meier alkotása a Jubileumi templom, melynek hivatalos elnevezése Chiesa di Dio Padre Misericordioso. Meier-nek ez az alkotása kedvező fogadtatásra talált a rómaiak részéről, akik megkedvelték a Tor Tre Teste városrészben álló hófehér, vitorlákra emlékeztető elemekből álló templomot, melyet a Jubilee Church elnevezés mellett Church of 2000-ként is említenek. 

5., Palazzo della Civiltá Italiana és a La Nuvola 

És had jöjjön ide ötödikként egy kakukktojás, egy olyan épület, amely bár nem új építésű, de a közelmúltban jelentős felújításon esett át, így újjászületve láthatjuk, és Rómának egy igazán emblematikus épített látnivalója. Az EUR (Esposizione Universale di Roma) kerületben álló épületet az 1940-es évek elején adták át, de formája igencsak modernek - és egyúttal kortalannak is - hat még napjainkban is. A sokáig hányatott sorsú épületbe pár éve a FENDI divatcég költöztette be a központját.
EUR kerületben számos épület áll ebből a korszakból. Valamennyit az 1942-es világkiállításra építették (ami végül elmaradt). A városrész felkeresése egyúttal betekintést enged a Mussolini alatti korszak építészetébe, városfejlesztésébe.

A városnegyed egy modern épülettel is büszkélkedhet, a város új konferencia központjával, a La Nuvola (a felhő). Az olasz építészpáros, a Fuksas házaspár irodája által tervezett futurisztikus épületet Róma új szimbólumának szánják. 


Minden városban a műemlékek mellett az újonnan emelt, emblematikus épületek érdemes felkeresni, mert ezek mutatják meg, hogy mennyire élő egy város, mennyire mer modern lenni. Ez a két véglet - az ókori romok illetve középkori épületek és a modern építészet helyszínei - adhat ki egy olyan ívet, ahol látjuk a múltat és látjuk a jelent is. A hagyományt, de a fejlődést, a változást is. Ezek megismerése nélkül sohasem fedezhetünk fel egy várost teljesen.

 

Róma repülőterei

Rómának két repülőtere van, és nem ugyanazt használja a Ryanair és a Wizzair. Előbbi a Ciampino reptére érkezik, utóbbi pedig a forgalmasabb Fiumicino-t használja. Transzfer szempontjából nincs jelentős eltérés, mind a két reptérről járnak shuttle buszok a városközpontba - a Termini pályaudvarhoz -, a buszjegy ára is hasonló - 5 euro a Ciampinoról és 5,80 euro a Fiumicinoról, de ha retour veszi meg az ember, akkor a visszaútra kedvezmény kap. 

A Ciampino-t elsősorban a Ryanair használja (de a Wizzair-nek is van ide pár járata). Közelebb van a belvároshoz és a Ciampino vasúti állomáshoz is van buszjárata, ahonnan elsősorban a déli országrész felé lehet gyorsabban eljutni. A Ciampino kisebb forgalma és mérete alapján jobban áttekinthető, gyorsabb lehet a ki és a bejutás az érkezés után, illetve hazainduláskor.

A Fiumicino majdnem háromszor olyan messze van Róma belvárosától, mint a Ciampino, így a transzfer ideje is hosszabb. Innen a busz mellett közvetlen vonatjárat is van a Termini pályaudvarra, a Leonardo Express (ami egy picit drágább a buszoknál, de annyival talán kényelmesebb is).


Róma repülőtereinek honlapja

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr714337541