Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Futurisztikus bormúzeum - a La Cité de Vin Bordeaux-ban

2019. február 26. - Legjobb Áron


Bordeaux-ba jelenleg is eljuthatunk közvetlen repülőjárattal - a Wizzair-rel -, és ősztől a Ryanair is repülni fog Budapestről a francia városba. Bordeaux-t jó eséllyel azok keresik fel, akik szeretik a jó borokat és szeretnék helyben megismerni a bordói pincészetek titkát.

 

Számukra mindenképpen egy ültetvény és a hozzá kapcsolódó pincészet felfedezése lesz a legnagyobb élmény, de biztosan ők sem fogják elkerülni a 2016-ban megnyitott La Cité De Vin-t (teljes nevén: Cité des civilisations du vin), a borkészítés történetét bemutató kiállítást.

cite-du-vin.jpg


A Garonne folyó partján emelkedő, tíz szintes futurisztikus épületben 3000 négyzetméteren, húsz teremben rendezték be bor és borkészítést bemutató interaktív állandó kiállítást. A múzeum, amely igyekszik a látogatók minden érzékszervére hatni, a borászatnak nemcsak a technológiáját mutatja be, de azokat a szélesebb körű hatásokat is, amelyek összekapcsolhatóak a borfogyasztással, a szőlészettel és a borászattal. Művészet, vallás, filozófia, történelem, földrajz mind a borral kontextusban helyezve jelenik meg a kiállítás részeként.

A szőlőművelés, a borkészítés egy olyan egyetemes örökség, amely mindvégig jelen van az emberiség életében. Több ezer évre visszanézve is megtalálhatóak a borfogyasztás kellékei, irodalmi említései. Ezt a hatalmas kultúrkincset és gasztronómiai hagyományt próbálja átfogni és modern, interaktív elemekkel bemutatni a múzeum.

citv.jpg


Ha végigjárják a különleges épület minden szintjét, akkor a végén 35 méter magasból gyönyörködhetnek a város panorámájában a "Belveder" részen, egy pohár bort kortyolgatva. De útközben megpihenhetnek a Le 7 étteremben, ahonnan szintén panoráma kilátás tárul a vendégek szeme elé, miközben a világ minden tájáról származó, több mint 500 tételt tartalmazó borlapról válogathatnak, melyhez a régióban elérhető legjobb szezonális alapanyagokból készülő ételek választhatóak.

citv7.jpg

És akinek még ez sem nyerte el a tetszését, az a Latitude20 borbárban kóstolhat és ehet mellé tapast és sneck-eket, vagy választhat emléktárgyat az ajándékboltban.


citv3.jpg

 

Az épület a megfoghatatlan formájával a bor lelkét szeretné megmutatni. A belső terek is ezt próbálják megfogalmazni, olyan sokszínűen és változatos formában, ahány fajta szőlő és bor létezik. 

 

www.laciteduvin.com/ 

Cím:  La Cité du Vin 150,134, Quai de Bacalan 33300 Bordeaux


(Képek forrása: https://www.laciteduvin.com/)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5914655445
süti beállítások módosítása