Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Gaudi szülővárosa - Reus mesebeli épületei

2019. március 14. - Legjobb Áron

 

Két város Katalóniában, a Barcelona alatti parti sávban, az Aranyparton (Costa Dorada). Az egyik a régmúlt emlékeivel, a másik a katalán szecesszió, a modernisme épített szépségeivel várja a turistákat. Ha bejárjuk őket, akkor megismerhetjük ennek a régiónak a történelmét az ókortól a századforduló aranykoráig.


A katalán tengerpart Barcelona feletti szakasza a Costa Brava, míg alatt a Costa Dorada várja a nyaralni vágyókat. Mind a két résznek van saját repülőtere is, Girona és Reus, melyekre pillanatnyilag nem repül low cost légitársaság Budapestről, pedig szerintem lenne rájuk igény. (A két reptérre a Ryanair-nek vannak járatai, Gironába például Pozsonyból is).

Én mind a két részt szívesen felfedezném, de ha választani kell, akkor elsőként Reus-t és vonzáskörzetét keresném fel. Hadd mutassam meg most Önöknek is, hogy mi vonz engem ebbe a térségbe. Reus egyik vonzereje a modernisme építészet helyi alkotásaiban rejlik, míg szomszédja, Tarragona, a római birodalom korának páratlan emlékeit őrzi.

Reus

Modernisme. Ismert fogalmat takar, csak nem biztos, hogy mindenki tudja rá azonnal a választ. Egy stílus, amit mi szecesszióként ismerünk, német nyelvterületen jugend stil, francia földön pedig art nouveau. Ahány ország, annyi név, de a lényeg ugyanaz: egy művészeti ág, amely még száz év elteltével is modernek, divatosnak hat és megdobogtatja az emberek szívét. A katalán modernisme legnagyobb alakja, Antoni Gaudi Reus-ban született 1852-ben. Szülővárosában nem áll egyetlen épülete sem, de ez nem jelenti azt, hogy ne épültek volna házak Reus-ban a modernizmus felfogásában. Aki erre jár, még egy tematikus sétát is végigjárhat, hogy felfedezze ezeket a nagyszerű épületeket.

reus4.jpg

A tematikus útvonal - a Rute del Modernisme - 29 épületet érint. Egyénileg csak az épületek homlokzatában gyönyörködhetünk, de a vezetett túrák a belső részeket is érintik. És minden egyes épületnél, egy emléktáblán, feltüntették az építész nevét, az építés idejét és az épület nevét is. 

A leglátványosabb épületek közé tartozik Gaudi kortársának, Lluís Domènech i Montaner-nek négy reus-i épülete. (Két barcelonai épülete a világörökség része, de ő tervezte a Grand Hotelt, mely Palma, Mallorca fővárosának ékessége.) A Casa Rull, a Casa Navás, a Casa Gasull és az Institut Pere Mata. Közel nyolcvan épület képviseli a modernisme építészetét a városban, Montaner mellett például Pere Caselles vagy Joan Rubió i Bellver alkotásai.

casanavas.jpg


De Gaudi életműve előtt is fejet hajt a város. 2007-ben nyitották meg a Gaudi Központot, amely a legmodernebb eszközökkel igyekszik a látogatókat közel vinni a modernista irányzathoz, Gaudi munkásságához, és a Gaudi Útvonal, mely a nagy építész élete első tizenhat évének fontosabb helyszíneit mutatja be, a szülőházától kiindulva. A később világhírűvé vált Gaudira egy szobor is emlékezik, mégpedig stílusosan abban az életkorában ábrázolva, amikor valóban ezeket az utcákat járta.

reus6.jpgA kamasz Gaudi szobra Reus-ban

 

Reus a 18. században indult jelentős fejlődésnek, köszönhetően a textiliparnak és szesziparnak, a likőr gyártásnak. Ebben az időszakban a várost szerették Európa legjelentősebb metropoliszaival párban említeni. 1856-ban nyílt meg az első vasútvonal Reus és a szomszédos Tarragona között. Utóbbi város az Ibériai-félsziget egyik legrégebbi települése, jelentős római kori műemlékekkel.  

 
Tarragona

Reus-szal ellentétben, Tarragona közvetlen tengerparti fekvésű, egykor fontos kikötőváros, a római birodalom idejében a Hispania Citerior egyik kiemelt jelentőségű települése volt (Tárraco néven). Ebből a korszakból számos műemlék maradt fenn, igen jó állapotban. Tarragona római kori emlékei felkerültek a világörökségi listára is. 

tarra.jpg 

Talán az amfiteátrum a leglátványosabb a fennmaradt ókori emlékek közül, de a világörökségi címet elnyert műemlékek - a cirkusz, a fórum, a városfalak maradványai - mind érdemesek a megtekintésre. Néhány helyszín a település kívül található, mint az ördög hídja, azaz a Les Ferreres Aqueduct, amely a várost egykori vízzel ellátó hálózat máig fennmaradt, igen látványos építménye. 

Páratlan látvány a település középkori eredetű székesegyháza, a Santa Tecla. Egy római kori templom helyén épült, legkorábbi részei román stílusban a 12. században, majd gótikus elemekkel bővítették később. Kolostori részében az Egyházmegyei Múzeum kiállítása tekinthető meg. 

Santa Tecla-hoz kapcsolódik a város egyik legnagyobb eseménye, a szeptember folyamán megrendezésre kerülő, igen színpompás és látványos fesztivál

 

Közlekedés:

Reus és Tarragona 15 percre van egymástól és naponta több vonat és buszjárat is közlekedik közöttük. 

Ez a térség egyszerre kínálja a tengerparti nyaralás és a kulturális turizmus élményét. Ha ügyesen tervezzük meg az utazásunkat, akkor teljes értékű pihenést tölthetünk itt. És addig, amíg Budapestről nem lesz közvetlen repülőjárat Reus-ba, Barcelonáig érdemes repülővel utaznunk és onnan leutazni erre a részre vonattal vagy autóbusszal ( másfél-két óra az utazás és nagyjából 10 euro a jegy egy irányba).

 

http://www.reusturisme.cat/

https://www.tarragonaturisme.cat/

 


Ez a Reus, nem az a Reus

Váratlan és meglepő volt, hogy amikor a keresőbe beírtam a Reus szót, akkor nem a spanyolországi településről szóló oldalak jöttek fel az első helyen, hanem Marcus Reus-ra, a Borussia Dortmund és a német válogatott nagyszerű futballistájára utaló szócikkek. Barcelonával ez biztosan nem történne meg (bár Barcelona vezetéknevű világsztár éppen nincs is). De mindez jól mutatja, hogy a világhálón mennyire háttérbe tud szorulni egy egyébként turisztikai szempontból jelentős település. 

 

képek forrása: http://www.reusturisme.cat/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4214644767
süti beállítások módosítása