Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Galway és Rijeka - Európa Kulturális Fővárosai 2020-ban

2020. január 10. - Legjobb Áron

 

Az egyik a szomszédban van, a másik messzebb, viszont különleges élményeket ígér a számunkra. Nagyszerű kezdeményezés az Európa Kulturális Fővárosa cím, amely azt jelenti, hogy az adott városban az év nagy részében izgalmas és látványos programokkal várják az érdeklődőket. Idén Rijeka és Galway büszkélkedhet a címmel, és akit vonz ez a programlehetőség, el is kezdheti tervezni, hogy az év mely szakaszában látogat el a horvátországi Rijekába vagy az írországi Galway-be (esetleg mindkét városba).

 

kirwans-lane-galway.jpgGalway este is hangulatos - a Kirwans Lane a középkori városrészben



Galway
(Gaillimh) Írországnak az Újvilág felé néző oldalán van, közvetlen kapcsolattal az Atlanti-óceánhoz. Ez a vízi (tengeri) kapcsolat alapozta meg azt a kereskedelemből származó jólétet, melynek köszönhetően egykor Galway az Ír-sziget - és egyben a Brit-szigetek - egyik leggazdagabb városa lehetett. Erre az időszakra, amikor tizennégy kereskedőcsalád határozta meg a város életét, a St. Nicolas-katedrális emlékeztet (hajdanán mind a tizennégy családnak saját temploma volt a településen).


Galway nagyjából 200 kilométerre van Dublintól, vonattal és busszal is körülbelül két és fél óra utazásra. Budapestről a legegyszerűbben egy dublini átszállással - odáig repülőgéppel, majd onnan busszal vagy vonattal - juthatunk el Galway-be. A Törzsek városából idővel az Ír kultúra központja lett. Galway már januárban koncertekkel hangol a február első napjaiban, igen látványosnak ígérkező megnyitóval induló egész éves ünnepre, amely majd csak 2021 januárjában ér véget. 

 

További innforáció: 

galway2020.ie/en/

visitgalway.ie/

www.galwaytourism.ie/

 

rijek.jpg

 

Rijeka (Fiume) szintén rendelkezik tengeri kapcsolattal. A magyar utazók számára megközelítése egyszerűbb - autóval, vonattal vagy autóbusszal is pár óra alatt elérhető -, így jó eséllyel több honfitársunk fog személyes tapasztalatot szerezni az ő programjaikról, mint az Írországiakról. Sokan, talán a nyaralásuk részeként fognak rácsodálkozni a sokszínű rendezvénykínálatra.

Rijeka három nagyon aktuális téma köré építi fel az eseménysorozat programjait, mégpedig a víz, munkaerő, migráció köré. Utóbbiba beleértve azokat is, akik elhagyták a várost az évszázadok során, és azokat is, akik ide érkeztek és befogadásra találtak.  

 

További információ:

https://rijeka2020.eu/

www.visitrijeka.eu/

 

Képek forrása: www.galwaytourism.ie/ és https://www.archyde.com/

 

galway_stam.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1215401428
süti beállítások módosítása