Világról szóló élmények - ahol az út a cél

A virágos gróf varázskertje - a Jeli Arborétum

2019. május 26. - Legjobb Áron

 

Ambrózy-Migazzi István életében több arborétumot is létrehozott. Az elsőt a felvidéki birtokán, Malonyán, majd miután ezt a birtokát az első világháború kitörése után már nem kereshette fel, a Vas megyei Kám község mellett megismételte a teremtő munkáját, melynek csodálatos eredménye a Jeli Arborétum. A virágos gróf varázskertjeit ma is felkereshetjük, és ha így teszünk, akkor gondoljunk arra is, akinek köszönhetjük ezeket a szépségeket.

 

Ambrózy István gróf Nizzában született és ifjú korában - tanulmányai során - sok időt töltött Európa különböző országaiban, így volt módja megismerni és megszeretni a mediterrán térség növényvilágát. Édesanya Erdődy lány volt és az ő családja is híres volt a botanika iránti lelkesedéséről, volt tehát honnan örökölnie azt a szenvedélyt, ami később egész életében elkísérte. A jogi egyetem mellett botanikai tanulmányokat is folytatott. 1892-ben feleségül vette Migazzi Antónia grófnőt, akinek a malonyai birtok volt a hozománya. (Apósa volt a Migazzi-család utolsó férfi leszármazottja, akinek 1896-os halálával nem volt, aki a családnevet továbbörökítse. Ambrózy gróf ezért emelhette be felesége családnevét a sajátja mellé.) Az ifjú pár itt telepedett le és a kastélyuk melletti erdőben Ambrózy-Migazzi István hozzáfogott a nagy álma megvalósításához.


malonay.jpgA malonyai kastély

 
Céljához egy nagyjából 40 hektáros tölgyes-gyertyános területen kezdett hozzá idegenszármazású, örökzöld és ezen a területen egzotikusnak számító fás növények kiültetéséhez. Két évtized múltán, 1914-ben már szépen látszott, hogy a tűlevelűek megtalálták a helyüket, legmagasabbra nőtt példányaik koronája már konkurált a tölgyek és gyertyánok csúcsaival. A hagyomány úgy tartja, hogy Ambrózy-Migazzi gróf 1914 után már nem járt a malonyai birtokán. Ennek az évnek a legvégén hunyt el az édesanyja és a temetés után már nem tért vissza. Először talán a családi ügyek és az első világháború tarthatta távol, Trianon után azonban teljesen elveszítette a malonyai birtokot. Amit létrehozott, az viszont még a tengerentúlon is elismerést hozott a számára, csodájára jártak, így az eleinte különcnek - bolondnak - tartott gróf teljesítményét egyre szélesebb körben kezdték tisztelettel említeni.

malony_wiki.jpgA malonyai arborétum egy hangulatos részlete

A gróf gyermekkora színhelyén, a Vas megyei Tana községben (napjainkban Tanakajd) lévő családi birtokon rendezte be új otthonát, és hozzáfogott egy új arborétum megteremtéséhez. Elsőként a célra alkalmas területet keresett, melyet meg is talált a Kám község melletti Jelihálás pusztán. Tömöröd határában is megvásárolt egy tűzifaerdőt, ahol növényhonosításokat végzett. Napjainkban ezt a területet Ambrózy-erdőnek nevezik. (Egy harmadik arborétum megvalósítása is köthető a nevéhez, ezt Erdélyben, a Temes vármegyei Újbázos községben hozta létre unokafivéreivel közösen.)

A Jeli Arborétum megvalósításán 1922-től egészen haláláig, azaz 1933-ig dolgozott. Ahogy ő maga írta le 1922 őszén: " Magyarországon e tavasszal léptem ismét kertészeti aktívitásba Vas megyében...". Az egyik utolsó tevékenysége pedig saját sírhelyének a kiválasztása volt szeretett erdejében (hasonlóan járt el Scherg Lőrinc, a bajor származású erdész, aki a közeli Farkas-erdőt élesztette újjá ugyanebben az időszakban, és ő is szeretett fái között jelölte ki a sírhelyét, ami napjainkban is felkereshető.) Amrózy-Migazzi István sírja az arborétum közelében van, rajta az életművét meghatározó jelmondattal: Semper vireo – Örökké zöldellek. És befejezésül álljon itt egy gondolat a gróftól: „Mennyivel boldogabb a névtelenség, mint a rang és az istenverte társadalmi kötelezettségek. Ezért gondolom, hogy a rám maradt vagyonnak csak úgy adok értelmet, ha elvetem. Ha leszek a virágos gróf, a bolond.” 


A májusi rhododendron (havasszépe) virágzás idején mutatja az egyik leglátványosabb arcát a Jeli Arborétum, melyben az ide évtől már egy lombkoronasétány is várja a látogatókat. Az arborétum április elejétől egészen szeptember végéig látogatható. 


jeli_vrg4.jpgRhododendron virágzás a Jeli Arborétumban


A Jeli Arborétumot felkereshetik egy kis kitérővel, ha a Termál Kerékpáros Túraúton kirándulnak Celldömölk és Bükfürdő között. Ez az útvonal érinti a térség másik jeles botanikai látnivalóját, a Szelestei Arborétumot is. 

 

http://www.jelivarazskert.hu/

http://www.arboretum.sav.sk/

 
Légi fotó a Jeli Arborétumról

jeli_arb.jpg

  

képek forrása: 
www.jelivarazskert.hu/, http://www.legifoto.com/  www.wikipedia.org,  http://slovakia.travel,

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr814810810