Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Európa hét veszélyeztetett épített öröksége

2020. április 03. - Legjobb Áron

 

A mostani időszakban - amikor egy jó időre lemondhatunk az utazás lehetőségéről - talán arra is nyitottabbak lettünk, hogy megbecsüljük annak a lehetőségét, hogy eddig bármikor eljuthattunk a világ egy pontjára, hogy fantasztikus természeti csodákat és épületeket láthassunk. 



Több szervezet is listába veszi azokat a látnivalókat, amelyek kiemelt értéket képviselnek a Földön. Közülük talán az UNESCO Világörökségi listája a legismertebb - és egyben a legnagyobb presztízsű elismerés -, de a műemlékek iránt érdeklődök előtt az Europa Nostra tevékenysége is ismert lehet, és a szervezet általa évente díjazott - példás módon felújított - helyszínek felkeresése is lehet egy utazás célja.

Mind a két szervezett rendszeren elkészíti a leginkább veszélyeztetett helyszínek és építmények listáját, hogy ezzel a szélesebb nyilvánosság figyelmét is felhívják ezek pusztulására, remélve, hogy megállítható, visszafordítható lesz a negatív folyamat. (És ide sorolhatjuk még a World Monuments Fund kétévente összeállított listáját a világ 100 legveszélyeztetettebb kulturális helyszínéről.)
 

Most egy rövid videóban mutatja be az Europa Nostra szervezett a szerintük leginkább veszélyeztetett hét európai helyszínt, melyek esetleges pusztulása komoly veszteség lenne. Az épületek (építmények) funkcióját tekintve igen sokszínű lett az összeállítás, láthatjuk, hogy egy kastély éppen úgy juthat mostoha körülmények közé, mint egy ipari létesítmény. 

 

 

A videóban látható helyszínek rövid bemutatása:


Albán Nemzeti Színház
(Tirana, Albánia)

Az 1930-as évek modern olasz építészetének kiváló példája, amely az ország egyik legjelentősebb kulturális központja és a lebontás közvetlen veszélyével áll szemben.


Jezeří-kastély
(Horní Jiřetín, Cseh Köztársaság)

Egy zenetörténeti helyszín - itt volt Beethoven 3. szimfóniájának első magánkoncertje 1804-ben -, egy nagyszerű barokk kastély, amely megszenvedte a közvetlen környezetében folyó bányászati tevékenységet (aminek köszönhetően a természetes környezete is komoly károkat szenvedett el). 

www.zamek-jezeri.cz/en


Sammezzano kastélya (Toscana, Olaszország) 

Egy pompás eklektikus stílusú történelmi épület, a 19. század második felében Európában hódító orientalista motívumokkal gazdagon díszítve, napjainkban elhagyottan várja sorsa jobbra fordulását.

49173303503_93ffe38fa8_k.jpg

www.sammezzano.org/


"Y" tömb, kormányzati negyed
(Oslo, Norvégia)

Picasso ikonikus falfestményét betonba öntve viselő, az 1960-as évek modernista építészetét képviselő kormányzati épületet a 2011-es terrorista támadás során érte olyan károsodás, amely miatt most praktikusabbnak tartják a lebontását, hogy a helyén egy modernebb épületet emelhessenek.


49173783121_8b740d6212_k.jpgA halászok cím alkotás az "Y" tömb homlokzatán

 

Szombierki erőmű (Bytom, Lengyelország)

Az 1920-ból származó modernista erőművet a lebontás veszélye fenyegeti, annak ellenére, hogy komoly erőfeszítést tettek a megőrzésére, értelmes hasznosítására.

A belgrádi vár és környéke (Belgrád, Szerbia)

Lenyűgöző erődítmény, amely az UNESCO ideiglenes listáján szerepel a legnagyobb páneurópai transznacionális világörökség részeként, a Római Birodalom limes részeként.

Plečnik Stadion (Ljubljana, Szlovénia)

Az európai stadionépítészet egy igen korai példája, 1925-ből. Tervezője Jože Plečnik építész volt és most egy rosszul megtervezett fejlesztés áldozata lehet az építmény.

 

 

képek forrása: www.europanostra.org/ és www.zamek-jezeri.cz/

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4815587210
süti beállítások módosítása