Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Frakk a kastély dísze - a kápolnásnyéki Halász-kastély

2018. december 07. - Legjobb Áron


Népszerű kiránduló úti cél a Velencei-tó, amely a nyári hónapokban a vízparti programokkal csábít, télen a korcsolyázás lehetőségével és egész évben körbe járhatjuk kerékpárral. És ajánlom mindenkinek a tó rejtettebb világát is bemutató kenutúrákat. De a sok szabadtéri program mellett talán kevésbé kerülnek az itt pihenők látókörébe a tópart műemlékei, pedig van pár helyszín, amelyet érdemes felkeresni.

 

dh-k.jpg 

Az egyik ilyen épület a kápolnásnyéki Halász-kastély lehet, melyet pár éve újítottak fel és azóta kiállítással és különböző programokkal várják a kultúra, a művészetek iránt érdeklődőket. A legelső itt álló épület, egy kúria, megépítésének pontos ideje nem ismert, de feltehetőleg a 19. század első felében épült és klasszicista stílusú volt eredetileg. Az 1800-es évek második felében már a dabasi Halász-család számított a térség legjelentősebb birtokosának, földjeik komoly éves jövedelmet fialtak. Ők 1844-ben vásárolták meg ezt a birtokot és a rajta álló kúriát. Ezt követően több alkalommal is sor került az épület bővítésére, átalakítására. Ma is látható formáját 1910 táján nyerhette el, akkor ifjabb dabasi Halász Gedeon lakta, az ő elképzelése szerint valósult meg az átépítés, a neobarokk stílusú kastéllyá alakítás és ekkor került sor egy komolyabb kastélypark megvalósítására is.

A II. világháború utáni időszakban ez az épület is végigszenvedte a nem szakszerű használatból származó hátrányokat. Változást a 2010-es évek közepén megvalósított teljes körű felújítás hozott, mely érintette a kastélyt körülvevő parkot is. 

Ha legközelebb a Velencei-tóhoz kirándulnak, tegyenek egy kis kitérőt Kápolnásnyéken. Egy tókerülő kerékpártúrába például kényelmesen beilleszthető a kastély megtekintése (akár úgy is, hogy Kápolnásnékig utaznak vonattal, ott szállnak le vagy fel a kerékpárral).

A kastélyban állandó és időszaki kiállítások tekinthetőek meg, jelenleg éppen a nagyszentmiklósi kincsek hiteles másolatait bemutató, Puszták arany című tárlat egészen az év végéig, azaz 2018. december 31-ig. Az állandó kiállítás betekintést ad a kastély múltjába, építéstörténetébe és egykori lakóiról is képet kaphatunk. És feltétlenül szánjanak időt a park bejárására is, ahol különböző műalkotások tekinthetőek meg, a nemzet nagyjait ábrázoló szobrok mellett még Frakkot és Labdarózsát, Bálint Ágnes felejthetetlen mesehőseit ábrázoló domborművet is megtalálják a kastély játszótere melletti falrészen.

Az ünnepi időszakban Adventi programokkal is várják a Kápolnásnyékre látogatókat. 

kastely1930.jpg

Ilyen volt a kastély a múlt század első felében (fotó: www.halaszkastely.hu)

 

www.halaszkastely.hu/

 

Velencei-tavi programjukhoz további ötleteket találnak itt: www.latvany-terkep.hu/

 

 

  

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr8414452258
süti beállítások módosítása