Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Miért éppen Menorca? - nyaralás a Baleár-szigeteken

2020. június 16. - Legjobb Áron


A Baleár-szigetcsoport két tagján is jártam már - Ibizán és Mallorcán -, és mind a két szigeten nagyon jól éreztem magam, különösen azt értékelve, hogy nem csak azoknak nyújtanak élményt, akik a tengerparti örömöket keresik. Ezért lettem azonnal kíváncsi a Wizz Air most bejelentett új útvonalára, amely Menorca repülőterére fog közlekedni július 18-tól.



A Baleár-szigeteknek négy tagja van: Mallorca, Ibiza, Menorca és Formentera. Ismertségük és a népszerűségük is  - azt gondolom - ebben a sorrendben követi egymást. Hogy valamennyire érzékelhető legyen a vonzerejük, álljon itt a repülőtereik tavalyi utasforgalma: Mallorca repülőterén majdnem 30 millió utas fordult meg 2019-ben,  - ez döbbenetesen nagy szám, a budapesti reptér forgalma ennek a fele -, de Ibiza is jól teljesített a picivel több, mint 8 milliós utasforgalmával. Menorca repülőterét tavaly 3 és félmillió utas használta, ami szintén szép teljesítmény (Formentera pici sziget, nincs repülőtere). Hogy ennyi ember hogyan fér el a három szigeten, az jó kérdés, főleg ha azt vesszük, hogy a legtöbben a nyári főszezonban érkeznek. 


macarelleta-menorca-700x350.jpgA playa de Macarella - a sziget egyik festői pontja


Én azt mondom, hogyha megteheted, akkor kerüld el a nyári hónapokat, amikor amúgy is hőség van és mindenhol turisták vannak. Utazz inkább tavasszal vagy ősszel, mert az időjárás nekünk még akkor is nyári - sőt, igazából ez az a meleg, amit mi megszoktunk -, és bár ez az időszak lehet csapadékosabb, de még ezzel együtt is jobb választásnak gondolom. Én Ibizán október elején jártam, Mallorcán pedig október közepén. Mind a kétszer nagyon kellemes volt az idő, pont annyira meleg, amit még el lehet viselni, ha az ember várost nézni indul. Azt nem mondhatom, hogy ebben az időszakban kihalt lett volna a sziget, de ha ez volt a csendesebb időszak, akkor a főszezon elviselhetetlen lehet a tömegtől. (A tél megint más, sok szálloda ilyenkor teljesen bezár jó pár hónapra.) Mallorcai úti beszámolómat itt és itt olvashatod. 


A menetrendeket tanulmányozva úgy tűnik, hogy a világ boldogabbik felén egy mallorcai hétvége teljesen természetes program (főleg, ha az ember valamilyen ingatlannal is rendelkezik arrafelé). Bécsből egyetlen nap több járat indul a szigetre, mint tőlünk egy egész héten. A németek is olyan régóta járnak már oda, hogy tulajdonképpen meg is unhatták volna, de nem, ami azért jól mutatja Mallorca sokszínű és vonzó kínálatát (vagy a németek fantáziátlanságát). A nyaralóturizmushoz kapcsolódva, a szigetek egybemosódnak a homokos strandokkal és a hangulatos tengerpartokkal, mintha másból sem állna az egész terület. Pedig sok szép helyszín és izgalmas programlehetőség akad a tengertől eltávolodva is. Szerencsére, mert bár nincs ellenemre egy kis strandolás, engem egyáltalán nem a homokos tengerpart vonzott a világnak erre a szegletére. Mallorcán beszippantott a főváros, Palma óvárosa, csak jártam az utcáit és nem vágytam máshova (igaz, csak egy napot töltöttem a szigeten). Szerintem az óváros utcáinak legtöbbjét bejártam, volt amelyiket többször is, csodáltam a házakat és a tereket, ahol meg is pihentem, élvezve a kellemes időt és a város lüktetését. Ha pedig legközelebb megyek, akkor túrázni szeretnék. Talán majd utána kifekszem egy kicsit a tengerpartra is. Ibizán majdnem egy hetet voltam, de ebből nagyon keveset a tengerparton, inkább a szigetet jártam és egyáltalán nem unatkoztam.


mao_2.jpgMaó - Mahón, a sziget fővárosa

 

Míg Európa nyugati feléről már évtizedek óta özönlenek a turisták a három szigetre, valahogy a magyar piacon soha nem voltak annyira előtérben, mint azt a népszerűségük indokolná. Tudom, hogy ennek volt egy olyan szakmai oka, hogy a magyar utazási irodák egyszerűen nem tudtak versenyezni a német és osztrák irodákkal, akik olyan mennyiségben kötötték le minden évben a szállásokat, amely mellett normális szobát nem igen lehetett megszerezni. De azért Ibiza már 25 éve is elérhető volt charterjárattal és Mallorcára is mindig voltak üdülőjáratok. Úgyhogy emellett a csendesnek mondható kínálat mellett egy kicsit meglepő volt a számomra a Budapest-Menorca járat bejelentése - de azért kellemes meglepetés -, amit nyilván annak köszönhetünk, hogy a Wizz Air-nek munkát kell találnia az egyre bővülő repülőgépflottájának, és valószínűleg most jó feltételekkel tudtak szerződni a manorcai repülőtérrel. 


la_catedral_1.jpg


A budapesti járat mellett egyenlőre két további manorcai útvonalat jelentett be a Wizz Air. Az egyik Bécs - heti két járattal - a másik Milánó Malpensa, ahonnan napi járat (!) lesz július elejétől. Szóval még akár kombinálni is lehet az utazást - főleg a bécsi indulással és/vagy érkezéssel -, ha valakinek nem felel meg a budapesti menetrend, vagy éppen jóval olcsóbb lesz a jegy máshonnan. Így már a Baleár-szigetek három tagja érhető el közvetlen repülőjárattal Budapestről. Tőlünk Menorcára heti két járat lesz - kedden és szombaton -, ami bátor vállalkozásnak tűnik, főleg, hogy Ibizára csak egyszer mennek egy héten (de ott nyilván erre van igény a nyaralók részéről, míg lehet, hogy Manorca esetében arra számítanak, hogy ide rövidebb időszakra jönnek a turisták). Mallorcára pedig heti négy járat lesz - kettő Wizz Air és kettő Ryanair -, amihez még egy Wizz Air járat fog csatlakozni július végétől

 

Ibizai és mallorcai tapasztalataim alapján feltétlenül felkeresésre - felfedezésre - érdemesnek gondolom Menorcát is, főleg, ha lesznek kedvező áru repülőjegyek. Ezt a szigetet csendesebbnek gondolom a testvéreinél, szép strandokkal és öblökkel, természeti értékekkel, amik mellett azért vannak épített látnivalók is (például komoly erődítmények a brit fennhatóság idejéből). Valamint a hamisítatlan spanyol hangulat, amit ha valaki kedvel, akkor már nem is kell tovább ajánlgatnom ezt az úti célt. Akik pedig gasztroturisták - vagy éppúgy kedvelik a majonézt, mint én -, azoknak biztosan kellően csábító, hogy a hagyomány szerint itt van az őshazája ennek a mártásnak, sőt, az elnevezése is a szigetre utal (a Mahón szóból vezetik le, eredeti írásmóddal: mahonnaise). És miután a sziget pici, pár nap alatt is alaposan körbejárhatjuk, felfedezhetjük, vagy élvezhetjük annak az előnyét, hogy a reptéri transzfer szerencsés esetben csak néhány percet igényel.

 

 

 

 

képrek forrűsa: http://visitmenorca.com/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3515813012
süti beállítások módosítása