Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Berlin - egy város, két reptér

2018. október 03. - Legjobb Áron


Berlin Németország fővárosa, világváros, ehhez képest meglepő számomra, hogy hazájában csak a harmadik az reptéri utasforgalmát tekintve (és ez is csak akkor, ha a két berlini repülőtér éves forgalmát közösen vesszük számba). Számunkra viszont jó hír, hogy jelenleg három légitársaságnak is van Budapestről közvetlen járata (és immár a Tegel-i reptérre is), aminek köszönhetően folyamatosan találhatunk 3-4000 forint közötti árakat egy útra.

 

Én mindig értékelem, ha egy városnak több repülőtere is van, mert az mindig több utazási megoldást is nyújt. Ma már egészen csodálatos szimbiózisokat láthatunk, amikor "vidéki" repülőterek veszik fel a sokszor nem is közel lévő nagyváros nevét előtagnak, csak azért, hogy több utast tudjanak vonzani (vagyis inkább azért, hogy a fapados légitársaságok útvonalhálózatában jobban mutasson). A két Berlin repülőtér viszont tényleg a városhoz tartozik.

 

Berlinnek - a város területén belül - több repülőtere is volt, ami jó szolgálatot tett a hidegháborús évtizedek alatt (minden egyes városrésznek - és az azt felügyelő katonaságnak - megvolt a saját bázisa). Mára kettő maradt utasforgalmi használatban (Tempelhof pedig nagyszerű zöldfelületként szolgálja a pihenést, kikapcsolódást). Ha egyszer elkészül a Schönefeld reptér mellé álmodott Berlin Brandenburg Airport, akkor a tegeli bezárását tervezik.

Tegel nagy előnye, hogy sokkal közelebb van a városközponthoz, igaz a bejutás Schönefeldről sem probléma, hiszen a reptérépülettől pár perces sétával elérhető a vasúti állomás, ahonnan vonattal és S-bahnnal is aránylag gyorsan és kényelmesen érhetjük el az úti célunkat (kicsi szépséghiba, hogy ez a repülőtér már a "C" zónába esik a helyi közlekedés tarifatáblázatában, így a jegy ára is magasabb). Hasznos tudni, hogy a vasút - amelyre a zónán belül érvényes a tömegközlekedési jegy - nem áll meg annyi helyen, mint a S-bahn. Ezért gyorsabb, de figyelni kell arra, hogy hol áll meg (nem szabad egybe venni az S-bahn hálózattal, és senkit ne tévesszen meg, hogy a két pálya sok helyen egymás mellett halad, mert két külön "történet"). A városi közlekedéshez több fajta jegyár van, érdemes előre tájékozódni, hogy melyik a legideálisabb az utazásunkhoz (ez függ a napok számától és az igénybe vett zónáktól), mert az automatánál már sokkal nehezebb átlátni a kínálatot.

Tegel másik nem elhanyagolható bája, hogy azoknak, akik szeretnek le- és felszálló repülőgépeket nézni, páratlan élményt kínál (de erről részletesen majd később, a cikk végén írok). 

Döntenünk tehát először a két repülőtér között kell, hogy melyikre szeretnénk érkezni (vagy honnan indulni), azután pedig válogathatunk az időpontok és a jegyárak között. Tegel esetében egyszerű a döntés, mert ide Budapestről közvetlen járattal csak az Easyjet repül, Schönefeldre viszont repül a Wizzair, a Ryanair és az Easyjet is. 

Igen, ez kellemes számú napi járat, sajnos a menetrend nem annyira izgalmas (az Air Berlin csődjével a reggeli-késő esti járatpárok megszűntek). Budapestről a téli menetrendben az Easyjetnek van napi járata a Tegel-re (déli indulással) és a Ryanairnak Schönefeldre (délelőtt). Utóbbi repülőtérre közlekedik a Wizzair és az Easyjet is (igaz nekik nincs mindennap járatuk ide).

Jelen pillanatban messze a Ryanair kínálja a legvonzóbb árakat (3059 forintért egy útra, mind a két irányba), ugyanakkor a saját tapasztalatom alapján mindenképpen az Easyjetet ajánlom a sokkal utasbarátibb csomagpolitájukért. A gépre felvihető kézipoggyász esetében mind méretében, mind súlyában sokkal nagyvonalúbbak, és ez messze kompenzálja azt, hogy az áraik általában egy kicsit magasabbak (ami az ő esetükben speciális, hogy egy egyszeri foglalási díjat számolnak fel, ami utasszámtól független fix összeg egy foglalás esetén, így minél többen utaznak együtt, annál olcsóbb lesz a jegy).

A két repülőtérre - legalább is arra a részükre, ahonnan a fapados járatok indulnak - azt kell mondanom, hogy egyszerű, de a célnak megfelelnek. Kétségtelen, hogy Schönefelden nincs sok ülőhely bent a tranzitban. Pozitív tapasztalat, hogy lehet előre csomagolt szendvicset venni a Quicker's boltjaiban (kettő is van, egy nagyobb és egy kisebb és érdemes figyelni a napi akciót, a leárazott szendvicseket, amelyek ilyenkor féláron vannak, ami már abszolút megfizethető ár a reptéri viszonyokhoz képest). Vizet a tax free üzletben érdemes venni - kicsi dobozos vizet árulnak -, mert messze ez a legolcsóbb, és ez a legtöbb reptéren már így van Európában).

 

Összefoglaló: Nálam Berlini utazáshoz mindenképpen az Easyjet a favorit (és a Tegel-i repülőtér). 

 

Hasznos információ:

Berlin repülőterei (közös oldaluk van) 

A berlini tömegközlekedési vállalat honlapja: https://bvg.de/


Spotter tipp (azoknak, akik szeretnek le- és felszálló repülőgépeket nézni közelről): A Tegel-ről induló 128-as buszról egy rövid utazást követően szálljunk le a Kurt-Shumacher platznál. Egy bevásárlóközpont előtt áll meg a busz. Ez az épület pont a siklópálya vonala alá esik, és a repülőtér innen már csak kb. egy perc a leszálló gépeknek. Szóval igen alacsonyan vannak, döbbenetes az első élmény, amikor megjelenik egy Airbus 320-as vagy Boeing 737-es a tér felett (nagy gépek is járnak a Tegel-re, például A330-es és Boeing 777-es). Akkor járunk jól, ha a belváros felől jönnek a leszálló gépek. Érdemes felmenni az üzletközpont legfelső szintjére, ami egy nyitott autóparkoló, mert innen belátunk a repülőtérre is.
Közelebb is mehetünk, ha átmegyünk a tér túlsó oldalára és a metró lejárat mellett, balra, egy kis buszvégállomás szerű rész mellett bemegyünk a Meteorstrasséra, melyen sétáljunk nyugodtan beljebb, majd látni fogjuk jobbra, hogy egy dombra lehet felkapaszkodni. A domb túloldalán fut a 111-es autópálya, azon túl pedig már a reptér van és kerítés mögött kezdődnek a leszállópályák (futópályák, Tegelen két párhuzamos pálya van). A dombról jól belátni a repülőtér területére, látni a le- és felszálló gépeket. 

És egy térkép a lehetséges spotter helyszínekről (a cikkben a 9-ről és a 10-ről írok, mert ezeken jártam).

http://www.spotterguide.net/

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr414275291
süti beállítások módosítása