Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Mindent a szájnak - a berlini Currywurst Múzeum

Múzeumok éjszakája Berlinben

2018. október 11. - Legjobb Áron


Egyedül abban voltam száz százalékig biztos, mielőtt elindultam volna a berlini utazásomra, hogy fel fogom keresni a Deutsches Currywurst Museum-ot. Megtetszett ugyanis, hogy mennyire büszkék erre a nem is annyira régi, kifejezetten egyszerű ételükre. Nyitni erre a koncepcióra egy múzeumot, pontosan az a kategória, amit érdemes közelebbről is megtekinteni, kipróbálni.

 

Mielőtt bárki beskatulyázna, jártam én ugyanekkor a berlini természettudományi múzeumban és a Múzeum-szigeten is, a Bode Múzeumban. Lenyűgöző mind a két hely, csodálatos kiállításokkal, de azért mégsem egy Currywurst Múzeum. 

Tudom, hogy más városokban is vannak múzeumok ételeknek, élelmiszereknek szentelve - magam is jártam idén nyáron a szegedi Pick Szalámi és Szegedi paprika Múzeumban -, de azok sokkal inkább komoly hagyományokkal rendelkező, a világot meghódító termékeknek emelt oltárok. A currywurst viszont egy egészen egyszerű utcai étel -street food -, a legkevésbé sem történelmi múlttal, de berliniek büszkék rá és úgy gondolják, hogy része annyira a város életének, hogy megérdemel egy kiállítást.

A Currywurst Múzeum nem az a hely, ahol egy egész napot fogunk eltölteni, de még csak egy felet sem. A kiállítás alapterülete nem mondható nagynak, bejárására nagyjából egy óra kell. A legnagyobb élményt pedig kétségtelenül a gyermek látogatóknak nyújt, hiszen van itt büféautó berendezett konyhával, ahol el lehet játszani a kiszolgáló szerepet. Emellett megtudhatunk mindent a szószhoz használt fűszerekről, a világban felelhető currywurst büfékről.

Vásárolható olyan belépőjegy is, amelyikkel a látogatás végén rögtön meg is kóstolhatjuk a currywurst különböző változatait, és természetesen van ajándékbolt is, a témához illő plüssökkel és egyéb csodákkal.

Elhelyezkedését tekintve a Checkpoint Charlie-hoz van közel, így esetleg amíg a család hölgytagjai és a gyermekek elmerülnek a currywurst készítés rejtelmeibe, a férfiak bejárhatják a környék hidegháborús időszakot dokumentáló kiállítóhelyeit és nevezetes pontjait. És akinek bejött az étel, az keresse fel Berlin legjobb currywurst büféit, ami praktikusan összekapcsolható a város felfedezésével.


Tipp: Berlinben is megrendezik a Múzeumok éjszakáját - Lange Nacht der Museen -, ilyenkor egy belépőjeggyel számos kiállitási helyszín kereshető fel. Itt is vannak speciális útvonalon járó, az eseményhez csatlakozó múzeumokat összekötő buszjáratok. A népszerűbb helyszíneknél ugyan sorba kell állni, de gyorsan halad a bejutás. 2018-ban 18 euro volt a belépőjegy, de elővételben csak 12 euro (interneten foglalható, otthon ki lehet nyomtatni, itt nincs karszalag, a jegyet mutatja fel minden belépéskor az ember). 2019-ben augusztus 31-én lesz a napja. 

 

currywurstmuseum.com/

www.visitberlin.de/

img_20180825_181608.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr6214288929
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása