Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Bruegel, Klimt, Monet - Top kiállítások ősze Bécsben

Bábel tornyától, a tavirózsákon át, az aranyozott lombkupoláig

2018. október 16. - Legjobb Áron

 

Bécsben mindig van megtekintésre érdemes kiállítás, amiért megéri egy napra kiutazni. A mostani ősz azonban igen erősre sikeredett. Aki most utazik kulturális érdeklődéssel az osztrák fővárosban, annak azzal a kellemes, de egyáltalán nem könnyű megoldást kínáló problémával kell megküzdenie, hogy kiválassza a sok nagyszerű tárlat közül azokat, amelyeket szeretne mindenképpen megnézni.

 

A legerősebbnek a Bécsi Művészettörténeti Múzeum - Kunsthistorisches Museum Wien - Bruegel kiállítása ígérkezik. Ezt mindenképpen meg fogom nézni én is, mert idősebb Pieter Bruegel életművét ilyen nagy keresztmetszettel átfogó kiállítás eddig nem volt és jó eséllyel nem is lesz, mert nagyon nehéz lesz még egyszer ennyi művet egy helyre összegyűjteni. A Kunsthistorisches Museum kivételes helyzetét az adja, hogy az ő birtokukban van a mester festményeiből a világon a legnagyobb gyűjtemény (12 táblakép). 

A tárlat apropóját az adta, hogy idén van a 16. században élt németalföldi festőóriás halálának 450-ik évfordulója. Id. Pieter Bruegel már a saját korában is népszerű, jól megfizetett művész volt. Alkotásai közül picivel több mint negyven festmény és hatvan grafika maradt fenn, ezek közül harminc festmény, valamint rajzok és grafikák láthatóak a mostani kiállításon, köztük olyan emblematikus mű is, mint "A Bábel tornya építése" című kép. A tárlat 2019. január 13-ig tekinthető meg, és érdemes az interneten előre lefoglalni a belépőjegyet és a belépés időpontját (a teljes árú jegy 20 euro). 


Nem kétséges, hogy az Albertina nagy Monet kiállítása is nagyon sok embert fog megmozgatni. Az impresszionizmus jeles francia mestere abban hasonlított Bruegel-re, hogy ő is sikeres, korának jól megfizetett festőművésze volt. Az átfogó tárlaton 100 festményt csodálhatnak meg a látogatók, melyek közül több mint 40 alkotás érkezett nemzetközi múzeumok illetve magánszemélyek gyűjteményéből. A Monet kiállítás 2019. január 9-ig lesz látogatható, így praktikusan összekapcsolható a Bruegel tárlat megtekintésével. (A Monet kiállításra 14 euro a teljes árú jegy.)

Különleges lehetőséget kínál a Monet festmények mellé a Kagran iskolakertje - Schulgarten Kagran -, ahol egy a Monet giverny-i kertjéhez hasonlító, impresszionista árnyékkert idézi meg víz, a hidak és a tavirózsák közegét.

A harmadik nagyon erős vonalat az idei évben a Bécsi modernek - Viennese Modernism - négy emblematikus alakja halálánjak 100-ik évfordulója alkalmából megrendezett kiállítások jelentik. Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner és Koloman Moser önállóan is izgalmas életpályát futottak be, műveik kellően erős hívószavak lennének bárki számára, aki szereti a múlt század első évtizedeinek művészetét, idén azonban nem egy, hanem nagyon sok kiállítás foglalkozik Bécsben ezzel a jeles korszakkal.

A Múzeum Negyedben - MuseumsQuartier - a Leopold Múzeum várja még egészen november 4-ig Klimt és Schiele tárlattal a látogatókat. A Schönheit und Abgrund hívószavak köré felépített kiállítássorozat jó pár rendezvénye már lezajlott, de előttünk áll azonban még a talán kevésbé ismert, de a korszak egyik legnagyobb hatású, sokoldalú alkotójának, Koloman Moser-nek a bécsi Iparművészeti Múzeumban (MAK Wien).


A múzeum fantasztikus kiállítása talán pont annyira kevéssé ismert a magyar látogatók előtt, mint Kolo Moser tevékenysége, így az ő és Josef Hoffman munkásságára koncentráló - október 28-ig nyitva tartó kiállítás - éppen elég jó ok arra, hogy felkeressék a Bécs központjában, a Ring mellett álló épületet. Koloman Moser-nek pedig a MAK egy önálló kiállítást is szentel még ebben az évben - december 19-én lesz a megnyitója -, ahol betekintést nyerhetünk az alkotó egészen széles körű - a festészetet, az iparművészetet, a divatot - felölelő életművébe.

 

www.bruegel2018.at/

www.albertina.at/

www.leopoldmuseum.org/

www.mak.at/

 

Utazási tipp: a Flixbus mellett a Regiojet nevű társaság is közlekedtet naponta több járatot Budapest (Etele tér) és Bécs között. Az ő buszaik a bécsi főpályaudvar (Wien Hauptbahnhof) mellett állnak meg, ahonnan sokkal közelebb van a belváros, mint a Flixbus járatának leszállóhelyétől. Innen akár gyalogosan is elérhetőek a fontosabb helyszínek.

Könyvajánló: aki szeretne hangulatos és izgalmas betekintést nyerni a bécsi szecesszió évtizedeibe, annak jó szívvel ajánlom Margret Greiner könyvét, a Klimt múzsája - Az első divatdiktátor, Emilie Flöge élettörténete című alkotást, mely igen pontos és olvasmányos képet ad korszakról.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5814300657
süti beállítások módosítása