Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Séta a középkorban: a Waweltől Albrecht Dürer házáig - Budapest-Krakkó-Nürnberg körutazás

Két repülőjegy és egy buszjegy kevesebb, mint 10.000 forintból

2018. október 24. - Legjobb Áron

 

Én minden bejegyzésemben megemlítem, hogy a tervezéskor érdemes lehet olyan indulási helyszínekben gondolkodni, mint a bécsi vagy a pozsonyi repülőtér. Mert minden egyes légikikötő más járatokat kínálhat, esetleg számunkra jobb időponttal vagy olcsóbb áron. Néha az árkülönbség olyan nagy, hogy még a kiutazás költségével együtt is megéri onnan repülni. Ebben az írásban most egy olyan várost és repülőterét ajánlom a figyelmükbe, amelyik valószínűleg elsőre nagyon furcsának fog tűnni, de remélem, hogy a cikk végére egyet fognak velem érteni abban, hogy érdemes ebbe az irányba is gondolkodni.

 

Krakkó Budapestről 7 óra alatt elérhető autóbusszal, naponta több járat is van, és találunk szinte minden nap egészen megfizető árú jegyet is (most például 2790 forintért egy irányba). De mehetünk akár repülőgéppel is, hiszen a lengyel légitársaság - a LOT - üzemeltet közvetlen járatot Budapest és Krakkó között, melyre ugyan 3000 forintért nem tudunk helyet foglalni, de ha szerencsések vagyunk, akkor alig 10.000 forint felett már lehet egy útra jegyet találni, ami egészen baráti ár.

krakow2.jpg

De ebben az útitervben maradjunk az autóbusznál. A kiválasztott járat 6 óra 55-kor indul Budapestről és 13.55-kor érkezik meg a krakkói főpályaudvarhoz - Krakkó MDA -, ami egyben központi buszpályaudvarként is funkciónál. Ez a helyszín közel van a belváros látnivalóihoz és fontos szerepe lesz a továbbutazásnál is, így jó, hogy megismerhetjük, felmérhetjük, hogy mit hol találunk és milyen messze van a felkeresendő helyszínektől.

Az első nap délutánja a krakkói városnézésé. Onnan, ahol leszállunk a buszról pár perc sétával elérhető Krakkó történelmi városmagja, a legfontosabb látnivalók. Az óváros központja és a környező utcák, a Wawel felkeresése belefér egy délutánba, és miután még egy másik város felkeresését is beleterveztük ebbe a programba, most megelégszünk ennyi lehetőséggel (de természetesen nincs annak sem akadálya, hogy akár több napot is Krakkóban töltsünk a továbbutazás előtt). A városnézés egészen különös kiegészítése lehet a főtér, azaz a Rynek alatt kialakított igen látványos múzeum megtekintése (késő estig nyitva van, szerencsére).

Körutazásunk következő állomás Nürnberg, hasonlóan hangulatos belvárossal és épített emlékekkel - például egy olyan csodálatos középkori lakóházzal, mint Albrecht Dürer egykori otthona - rendelkező bajorországi város (Frankföld fővárosa). Talán ez a tematika, a középkori Európa városi életének emlékei lehet a legerősebb kapcsolat a körutazásunk során felkeresett két város között. Nürnbergbe van közvetlen repülőjárata Budapestről a Ryanair-nek, de az a menetrendje miatt a hazautazáshoz ideális. Krakkóból viszont korán reggel repül a Ryanair Nürnbergbe és ha ügyesen foglalunk, akkor már 9.90 euróért - vagyis 39 zloty-ért - találhatunk rá jegyet.

A krakkói repülőtérre a főpályaudvarról vonat is és buszjárat is megy (utóbbi egy picit olcsóbb), azaz a központból kényelmesen utazhatunk ki a belvárostól nem túl messze eső Kraków Airport-ra, amely 1995 óta II. János Pál pápa nevét viseli. A 8 óra 50 perckor induló gép 10 óra 15 perckor száll le Nürnbergben. Itt egy közvetlen metróvonal köti össze a repülőteret a városközponttal, így gyorsan és kényelmesen a felkeresendő látnivalóknál lehetünk. A városnézésünket nagyjából 11 óra tájban elkezdhetjük, és miután a budapesti gép csak 20 óra 35-kor száll fel, így egészen késő délutánig járhatjuk az óváros utcáit (ha még aznap szeretnénk otthon aludni), vagy másnap estig, ha foglalunk egy éjszakára szállást a városban.

Ez természetesen egy olyan utazás, ahol ha nem szeretnénk egy vagy két éjszakánál többet szállásra költeni, akkor aránylag rövid időnk van a városokat megismerni, azonban a kiemelt látnivalók felkeresése belefér az időbe. Két nagy előnye van ennek az útitervnek. Az egyik, hogy kevés szabadnapot kell hozzá kivenni (megcsinálható vasárnap-hétfői párosítással, vagy szombat-hétfői napokon, ha valaki többet lenne Krakkóban, de megoldható csütörtök-szombat vagy csütörtök-vasárnap párosítással is, Nürnbergi plusz tartózkodással), és egészen kevés pénzből megvalósítható. Cserébe láthatunk két nagyon szép belvárost, európai összehasonlításban is jelentős műemlékeket. Krakkó és Nürnberg is maga az élő történelem, középkori épületeivel, csodálatos hangulatú városrészeivel.

Az én útitervem így állt össze:
(januári indulással)

Budapest-Krakkó (csütörtöki indulással) Flixbus járattal     2790 forint

Szállás Krakkóban (1 éj)                                                  2630 forint

Krakkó-Nürnberg (péntek) Ryanair                                     9.90 euro

Szállás Nürnbergben (1 éj)                                               7300 forint

Nürnberg-Budapest (szombat) Ryanair                               9.90 euro


Összefoglalva: 3 nap, 2 város, 2 repülés, egy buszos út és 2 éjszakára szállás = 19.220 forintért
(Nürnbergi éjszakázás nélkül, ha csak fél napot töltünk a német városban, akkor 11.920 forintért)
Természetesen költségek lesznek még a reptéri transzferek - Krakkóban 300-700 forint, Nürnbergben 600-700 forint egy útra, azaz ezek elenyésző kiadást jelentenek.

Én ennyi pénzért és ilyen jó menetrendekkel mindenképpen bevállalom ezt az utazást, ami arra pont jó lesz, hogy felmérem a két várost, hogy amennyiben lehetőségem nyílik rá, akkor más alkalommal is érdemes lesz-e felkeresni és mennyi időt érdemes még rászánni. A kiemelt jelentőségű látnivalókat pedig már most is meg tudom nézni, így már önmagában ezért megéri számomra ez a kaland. 

Hosszabb tartózkodással: Krakkóból hétfőn és pénteken reggel van repülőjárat Nürnbergbe. Így egy hosszabb hétvégi túrát szerdai vagy csütörtöki budapesti indulással - 1 vagy 2 éj Krakkóban - és szombati vagy vasárnapi hazarepüléssel tudunk megvalósítani (1 vagy 2 éj Nürnbergben is). Szállás - saját szoba, közös fürdőszobával - már 7300 forintért foglalható Nürnbergben, ami egészen minimális plusz költség egy teljes napért a városban.

Tipp: Krakkóból különleges úti cél lehet Belfast nemzetközi repülőtere, Lourdes, Shannon vagy az idén decemberi újdonság, a román Blue Air torinói járata, de van a Ryanair-nek belföldi útvonala is innen, Gdansk-ba.
A Flydubai pedig Dubaiba repül, és bőven láttam az oldalukon 31.500 forintért jegyet egy útra.

nue.jpg


Karácsonyi vásár Nürnbergben: Európa egyik leghíresebb karácsonyi vásárát tartják a német városban. Idén november 30 és december 24. között.  
Krakkó hasonló vásárát az óváros főterén, mesebeli környezetben tartják november 30 és december 26. között.
Ebben az időszakban valamivel magasabb áron lehet lefoglalni a repülőjegyeket és a szállást az utazáshoz, de a különleges hangulat lehet, hogy megéri a pluszköltséget.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1814319441
süti beállítások módosítása