Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Advent Bécsben - puncsillat és jégvarázs

2018. november 25. - Legjobb Áron

 

Bécsbe bármikor érdemes kiutazni, de kétségtelenül az adventi időszak lehet a legnépszerűbb a magyar turisták körében, amire idén ráerősít a Kunsthistorisches Museum Breugel életmű kiállítása, melyen olyan sok magyar szót lehet hallani, mintha itthon lennénk. Bécs klasszikus karácsonyi vásárát a városháza előtti téren tartják, melynek hangulatát nagyon jól egészíti ki a korcsolyapálya a vásár mellett, a park fái között tekergő pályájával. Azonban ez a rendezvény csak egy a város különböző tereit puncsillattal betöltő programok közül, így ha tehetjük egy belvárosi séta keretében keressünk fel több helyszínt is.

 

vie_kv.jpg 

A karácsonyi vásárok kihagyhatatlan része a puncsozás, így érdemes valamilyen közösségi járművel, autóbusszal vagy vonattal kiutazni. Menetrendszerű autóbuszjáratot két cég is indít Budapest és Bécs között - és olyan sokat naponta, hogy lassan érdemes lesz buszsávot festeni az M1-es autópályára -, mégpedig a Flixbus és a Regiojet. Utóbbi egy cseh alapítású vállalat, és az autóbusz mellett saját vonatjárataik is vannak. Budapestről egyenlőre csak buszjáratokat üzemeltetnek (Bécs mellett Pozsonyba, Brnóba és Prágába is), de Bécsből Prágába - illetve Csehországon és Szlovákián belül - vonatjáratokat is közlekedtetnek.

A két busztársaság különböző megállóhelyeket használ Bécsben. A Flixbusról az Erdberg metrómegálló mellett lévő nemzetközi buszállomásnál lehet leszállni (VIB, azaz Vienna International Busterminal). Itt pár perc sétával az U3-as metróra tudunk felszállni, mellyel gyorsan Bécs belvárosába lehetünk (van ennek a metróvonalnak megállója a Stephansplatz-nál, a Mariahilfer strasse-n és a Westbanhofnál is). Ennek a megállónak a hátránya, hogy mindenképpen szükséges jegyet vásárolnunk a tömegközlekedéshez (aki csak egy napra megy, annak a napijegy éri meg a legjobban - 1 Tag Wien -, ami nem ugyanaz, mint a 24 órás jegy Bécsben!), és amikor én legutóbb erre jártam, akkor egy eléggé egyszerű, kevéssé komfortos - és kicsi - épület szolgált a várakozásra. 

Ennél sokkal kulturáltabb a főpályaudvar, a Hauptbahnhofnál lévő buszpályaudvar, melyet a Regiojet érint Bécsben. Itt ugyanis tudunk várakozni a pár éve átadott modern pályaudvar épületében, ahol van mosdó, közért és még rengeteg üzlet, azaz lehet vásárolni, nézelődni. Innen ráadásul gyalog is kényelmesen elérhető a belváros, nagyjából 30 perc séta az Opera. (Természetesen a Hauptbahnhofnál is van metrómegálló, akinek így kényelmesebb, utazhat innen is tovább tömegközlekedéssel). 

A buszról leszállva, átkelve a Wieden gürtelen, a Südtiroler platzból nyílik a Favoritenstrasse, amelyen csak végig kell mennünk és a Karlsplazt-nál vagyunk - itt is van egy karácsonyi vásár -, mely mögött már ott Karntner ring és az Opera, azaz Bécs abszolút belvárosa. (A Favoritenstrassen pedig van több közért is - Spar, Billa, Hoffer, Aldi -, aki szeretne vásárolni, itt kényelmesen meg tudja tenni.)

vie_kv5.jpg

Szintén a Hauptbahnhof-nál szállhatunk le, ha a vonatot válasszuk egy bécsi kiránduláshoz. Alapesetben a vonatjegy ára egy picit magasabb a buszokénál, azonban kétségtelenül kényelmesebb utazást biztosít (nagyobb lábtér, több hely), és az autópályákon tapasztalható dugók és torlódások sem érintik. Az ünnepi időszakban pedig azt látom, hogy igen magas lett a buszjegyek ára, így már minden szempontból érdemes számításba venni a vonatozást is. 

 

Bécs karácsonyi vásárairól itt találhatnak részletes információt

 

Árakról: én eddig a legkedvezőbb árat a Flixbus-nál láttam, 1590 forint egy útra. Lehet ilyen jegyet találni, igaz, ahhoz általában jóval előre kell foglalni. A jellemző áruk, a 2790 forint/út felel meg a Regiojet jegyárának ( 8.90 euro/út). A Regiojet buszai jobban felszereltek, kényelmesebbek. Van utaskísérőjük, adnak kávét, teát vagy forrócsokit ingyen, van beépített monitor az ülések háttámlájába, melyen van internet, lehet filmet nézni, rádiót hallgatni. Számomra ezek nem jelentettek pluszt, de az igen, hogy sokkal kényelmesebbnek éreztem az ülést, ami egy hosszabb útnál igen értékes lehet. Összességében is azt éreztem, hogy jobban odafigyelnek az utasra, jobban kommunikálnak. Sajnos a Flixbus már túl nagyra nőtt, jártam úgy, hogy fél órát késett a reggeli busz, amiről semmilyen jelzést nem küldtek és utólag sem voltak képesek elnézést kérni.

A vasúti jegyek 13 euro/úttól indulnak. Egy retour jegy most 8450 forint legolcsóbban, és ehhez már helyfoglalást is kapunk. Nekem nagyon pozitív tapasztalataim vannak a Budapest-Bécs vonatútról, ha nem sokkal olcsóbb a buszjegy, akkor én biztosan a vasutat választom. 

Tapasztalat: Számomra a Hauptbahnhof szimpatikusabb megálló, ahol jobb várakozni az indulásra és ahonnan kényelmesebben közelíthető meg a belváros.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4314390958
süti beállítások módosítása