Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Rembrandt és a holland aranykor éve - 2019

2019. január 04. - Legjobb Áron

 

A múzeumok és a turisztikai szervezetek ma már nagyon profin kezelik azokat az évfordulós lehetőségeket, amikor egy-egy jelentős személyiség életművét úgy tudják bemutatni, hogy azzal a turisták tömegeit fogják az adott városba (városokba) csábítani. Rembrandt halálának 350.-ik évfordulójára több jelentős kiállítással és számos izgalmas programmal készül az idei évben Hollandia. Lássuk a kínálatot, hogy be tudjuk tervezni a legizgalmasabbak felkeresését.

 

rembr_arc.jpg                                                                                                       Kép forrása: www.rijksmuseum.nl/

Az emlékév szlogenje, azaz a Rembrandt & the Dutch Golden Age, azaz a holland aranykor utal arra, hogy itt egy egész korszakra - egy igen fényes időszakra - kívánnak emlékezni Rembrandt Harmenszoon van Rijn élete és életműve kapcsán. 
Bele is vágnak hamar, már január 31-én nyit is az emlékévhez kötődő első alkalmi tárlat, hogy azután ezt még jó néhány kövesse az év folyamán. A legtöbb kiállítással és programmal a hágai Mauritshuis és az amszterdami Rijksmuseum fog kedveskedni a korszak festészete iránt érdeklődőknek. 
A Mauritshuis nyitja az ünnepi évet január végén, a Masterpices, azaz Mesterművek címet viselő kiállítással, melyen megtekinthető lesz - a korszak más holland és flamand művészeinek alkotásai mellett - a múzeum tulajdonában álló tizenhat Rembrandt kép (összesen tizennyolc olyan képet állítanak, amelyeket Rembrandt van Rijn festett, az ő alkotásának tartanak). Ezen a tárlaton látható lesz többet között a Dr. Nicolaes Tulp anatómiai leckéje című világhíres alkotás is. Ez a kiállítás szeptember 15-ig lesz látható, és érdemes tudni, hogy a Maritshuis gazdag gyűjteményébe látható sok más míves alkotás társaságában Vermeer Lány gyöngy fülbevalóval címet viselő festménye is, miként Henrick Avercamp egy téli hangulatú - korcsolyázókat - ábrázoló alkotása, mely kép főleg azoknak lesz kedves, akik megnézték mostanában a bécsi Bruegel kiállítást, ugyanis a két alkotó stílusa között felfedezhető némi hasonlatosság (Avercamp kép pedig van a Kunsthistorisches Museum gyűjteményében is).
A Rijksmuseum első kiállítása az emlékévhez kapcsolódóan a február 15-én nyitó "All the Rembrands" című tárlat. A múzeum tulajdonában összesen huszonkét Rembrandt festmény van és most az összes együtt lesz látható számos rajzzal és metszettel együtt. Ez a kiállítás igyekszik a mester teljes életművébe bepillantást nyújtani, bemutatva a korszakot és a kortársakat, családtagokat is. Különlegessé teszi a tárlatot, hogy ezen látható lesz még az Éjjeli őrjárat című kép, melyet ezt követően restaurálni fognak, így várhatóan hosszú ideig nem lesz megtekinthető. 
Az év közepén egy egészen izgalmas lehetőséggel csábítja az amatőr - és profi - alkotókat a Rijksmuseum, ugyanis a Long Live Rembrandt című tárlatra bárki beküldheti az alkotását és ha méltónak találják rá, akkor ki is fogják állítani. A leendő alkotásoknak egyetlen kritériumnak kell mindenképpen megfelelniük: elkészítésükhöz Rembrandt művészetének kell ihlető forrásként szolgálnia.
Az ősz pedig egy olyan párosítást hoz a Rijksmuseumban, amely igen komoly vonzerővel fog bírni a művészetek rajongói számára. Október 11-én nyitják majd meg a Rembrandt - Velázquez című kiállítást, amely szépen illeszkedik abba az elgondolásba, hogy Rembrandt életműve mellett bemutassák a korszakot is, amelyben alkotott, más festőiskolák remekműveinek a párba állításával. 

rmb_h.jpg
                                                                                                                            Kép forrása: www.rembrandthuis.nl/

Aki pedig igazán autentikus környezetben szeretne emlékezni a mesterre, az feltétlenül keresse fel egykori amszterdami otthonát, a Rembrandthuis-t, mely napjainkban korhű berendezésével idézi fel Rembrandt egykori életterét.
És természetesen még számos program kapcsolódik a kiállításokhoz és az emlékévhez, például tematikus séták Amszterdam utcáin, úgyhogy aki szereti a holland festészet aranykorát - a 17. századi európai festészetet -, az tervezzen be egy hollandiai utazást 2019-re.

 

Az emlékév programjairól, kiállításairól itt olvashatnak részletesen

rembr_szin.png

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5214531192
süti beállítások módosítása