Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Bruegel emlékezete - 2019 a festőóriás éve Brüsszelben

2019. január 22. - Legjobb Áron

 

Pieter Bruegel a házasságkötése évében, 1563-ban költözött Brüsszelben. Ezt követően születtek meg a fiai és festményei egy jelentős része. Idősebb Pieter Bruegel 450 éve, 1569. szeptember 9-én hunyt el. A belga fővárosban 2019-ben kiemelt figyelemmel - kiállításokkal és programokkal - emlékeznek a művészre.

Éppen csak hogy bezárt a bécsi nagy Bruegel kiállítás, melyet Magyarországról is nagyon sokan kerestek fel, itt az újabb csábítás azoknak, akik szeretnék megcsodálni a mester alkotásait. Ugyan nem a bécsi tárlat képanyaga lesz mégegyszer bemutatva, azonban az osztrák főváros szépművészeti múzeuma után a brüsszeli Belga Királyi Szépművészeti Múzeum - Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België - és a Királyi Könyvtár rendelkezik a legnagyobb gyűjteménnyel Bruegel műveiből. 

 

Miután Brüsszelbe nem bonyolultabb és olykor nem is költségesebb eljutni, mint Bécsbe - köszönhetően a low cost járatoknak a Charleroi repülőtérre és az onnan elérhető kedvező árú brüsszeli transzfernek -, igazán vonzó lehetőség ez azok számára, akik rajongói a flamand mester művészetének. Azokon a napokon, amikor van kora reggeli és késő esti járat is Budapest és Charleroi között, akár szállás nélkül, egy napos utazással is megoldható a kiállításlátogatás.

bru_logo.jpg

 

A belga főváros szépművészeti múzeuma állandó Bruegel kiállítása a "Láthatatlan remekművek" alcímet viseli és egy olyan különleges technikai kiegészítést kapott, melynek segítségével a festményeket a legapróbb részletekig tanulmányozhatják a látogatók. Bruegel alkotásai részletgazdagok, szinte lehetetlen felmérni és beazonosítani a sok szereplőt, tárgyat és ábrázolt jelenetet. Ebben szeretnének segítséget nyújtani az érdeklődőknek a belga múzeumban, ahol a 21. század találkozik a 16. századdal. Nagyon izgalmas dolgokat lehet látni a tárlatot ajánló videóban, érdemes belenézni. Ez a kiállítás bár már korábban megnyitott, de a 2019-es év kapcsán született meg.

A brüsszeli szépművészeti múzeum rendelkezik a világ egyik legjelentősebb németalföldi (flamand) festménygyűjteményével, Bruegel művészete mellett ezeket is megcsodálhatjuk, például 2019 első hónapjaiban Frans Hals portréiból állítottak össze egy alkalmi tárlatot. 

A másik helyszín, ahol időszaki kiállítással emlékeznek meg Bruegel-re, a Hallepoort, Brüsszel középkorból - azaz Bruegel korából - fennmaradt műemléke. A "Back to Bruegel" elnevezésű kiállítás 2019. június 22-én nyílik majd meg, és pontosan egy évig lesz megtekinthető. A Halleport kiállítása azt a kort mutatja be, amelyikben Bruegel élt. Így az itt látható tárgyak segítségével a látogatók jobban bele tudják magukat élni a 16. század hétköznapjaiba. Ebben a kiállatásban is segítségül hívják a virtuális valóságot, hogy minden érzékszervünkre hasson Breugel univerzuma. A program legvégén pedig a középkori városkapu tetejéről nyíló panorámát is megcsodálhatják a látogatók.

hallep.jpg A Halleport (fotó: http://www.kmkg-mrah.be/)

De bekapcsolódik az emlékév programjába a Belga Nemzeti Könyvtár (Királyi Könyvtár) is, ahol majd október közepétől lesz megtekinthető a "The World of Bruegel in Black and White" című tárlat, ahol a flamand mester grafikáit és az azok felhasználásával készült nyomatokat helyezik a középpontban. Erre az alkalomra fognak elkészülni a kiállításnak helyt adó Palace of Charles of Lorraine épületének a felújításával.

A Palais des Beaux-Arts - Bozar pedig Breugel korának nyomdai tevékenységébe szeretne bepillantást nyújtani az érdeklődőknek. És lesz még nagyon sok program - például tematikus séták -, tanulmányozzák az emlékév oldalát, ahol sok praktikus információt találhatnak.


bru_t.JPGKép forrása: www.wikipedia.com


A programot jól egészítheti ki az Eglise Notre Dame de la Chapelle felkeresése, ahol idősebb Pieter Bruegel-t örök nyugalomra helyezték, és ahol síremléke napjainkban is megtekinthető. A kápolna címe: Rue de la Chapelle, 1000 Brüsszel. A templom mellett egy szobrot is elhelyeztek, amelyen Bruegel egy töredékes keret előtt ülve alkot (talán arra utalva, hogy életének sok részletet - például a pontos születési dátumát - nem ismerjük), miközben a vállán egy majom ül, kinek a fején egy tölcsér (bohócsapka?) van.  

bru_szob.jpg

És ha már elsétáltak a templomhoz - amely egyébként nincs messze a Szépművészeti Múzeumtól -, akkor feltétlenül menjenek el az innen pár percre lévő 132 de la rue Haute szám alatt lévő házhoz. Bár hiteles dokumentum nem bizonyítja, mindig is úgy tartották, hogy ebben a házban lakott és alkotott idősebb Pieter Bruegel brüsszeli tartózkodása alatt. Az biztos, hogy az épület már állt abban a korban. Születtek tervek arra is, hogy az évfordulóra felújítják és megnyitják a nagyközönség előtt, de ez sajnos úgy tűnik, nem fog megvalósulni 2019-ben. Ennek ellenére érdemes legalább kívülről megnézni a házat és járni azon a környéken - azokban az utcákban -, ahol annak idején Bruegel is koptatta a kövezetet. 

 
A belga szervezők arra invitálják 2019-ben a művészetek iránt érdeklődőket, hogy látogassanak el Brüsszelbe, ahol idősebb Pieter Bruegel alkotói korszakán fontos évet töltötte, és ahol sírja is van. Nézzék meg a műalkotásait, ismerjék meg a kortársait, a miliőt, amelyikben élt és alkotott.  

 

Flamand Mesterek  

A Bruegel-re való megemlékezést beillesztették egy Flamand mesterek - Flemish Masters - 2018-2020 elnevezésű eseménysorban, ahol mellette még Rubens és van Eyck kerül a figyelem középpontjába. 

www.flemishmasters.com/en/

 

Múzeumok Éjszakája

Brüsszelben ebben az évben február 23-án rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, vagy ahogy ők nevezik: a Museum Night Fever-t 


Utazási tipp

Közvetlen repülőjáratot mind a Wizzair, mind a Ryanair üzemeltet Budapest és Charleroi között. Vannak kora reggeli és késő esti járatok is. A Charleroi Airport-ról a Flibco busztársaság indít kedvező árú shuttle járatokat Brüsszelbe.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr2014578388
süti beállítások módosítása