Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Campanone - azaz toronymagasan Bergamo felett

2019. március 01. - Legjobb Áron


A városi torony a templomtól függetlenül, attól külön állva épült és központi helyen emelték, mint a bergamói Campanone-t, mely a Piazza Vecchia-n, a Cittá Alta, azaz a Felsőváros szívében áll. A Velencei Köztársaság idejében minden este tíz órakor a torony harangjai adták meg a jelet a városkapuk bezárásához. Amikor napjainkban megszólal az esti harangszó, akkor felidézi ezt a kort is. 


A tetejére 230 lépcső vezet fel - de lifttel is megközelíthető -, ahonnan az óvárosra, Bergamo modern központjára és a környező tájra is nagyszerű kilátás nyílik. A Campanone a maga 52,76 méter magasságával kiemelkedik az összes lombardiai harangtorony közül.

 

Bergamo Európa egyik legjobb helye. Nem túlzás, aki nem hiszi járjon utána! A Cittá Alta egy fantasztikus hangulatú középkori városrész, nagyon komoly várfallal körbevéve, melyen öt kapun keresztül lehet ki és belépni.
Van az óvárosban néhány templomtorony és van egy lakótoronynak látszó építmény is. Amikor tavaly itt jártam, a Campanone nem volt nyitva, ezért az egyik ok az volt, amiért visszajöttem ide, hogy felmenjek a tetejére és ránézzek az alattam elterülő városra. Prospektusban láttam képet innen fényképezve, de túlzásnak tűnt (túl szépnek), de a valóság tényleg ilyen, amit meg is próbálok pár képpel illusztrálni.

bgo_s5.jpgA Cittá Alta fölé magasodó tornyok - a hátsó a Campanone (amelyiken az óra van)

A városi tornyok - polgári tornyok - harangjai sokféle célt szolgálnak. Bergamóban például megszólaltak, amikor előkelő vendégek érkeztek a városba (császárok vagy éppen Giuseppe Garibaldi), de 1797 márciusában is megkondultak, amikor véget ért a Velencei Köztársaság uralma és ezt megünnepelni gyűltek össze az itt lakók.

bgo_f11.jpgA Campanone - aki megmássza két szintről is élvezheti a páratlan panorámát

A torony legkorábbi részei a 12. században épültek, majd a 16. század második felében került sor a bővítésére (megmagasítására). És ha felértünk a kilátóteraszokhoz - kettő is van -, akkor nagyjából egy magasságban leszünk a katedrális kupolájának aranyszínű díszével, ránézhetünk a Santa Maria Maggiore bazilika nagyszerű épületegyüttesére, a középkori Capella Colleonira, az óváros háztetőire, a Rocca-ra, azaz a Felsővárosban lévő várra, és körbe - ameddig a szem ellát - dombokat, hegyeket csodálhatunk.

bgo_f6.jpgA katedrális kupolája


bgo_f9.jpgA Santa Maria Maggiore bazilika


bgo_f5.jpgEgy lakótorony, a hátérben pedig a Rocca bástyáján lobog az olasz zászló

bgo_s4.jpgA Cittá Alta a funiculare San Vigilio-i végállomásától

A Campanone egyben van a Palazzo del Podesta-val, de önmagában is látogatható. Azonban érdemes megvenni a városi múzeum 24 órás - a megvételtől egy napig érvényes - jegyét, mellyel hat helyszín kereshető fel. Miután egy belépő 5 euro, a 24 órás jegy pedig csak 10 euro, így már akkor is megéri, ha csak két látnivalót keresünk fel vele. (18 év alatti gyermekek ezeket a helyszíneket ingyen látogathatják, egyedül a Campanone-ban kell 1 eurót fizetniük a belépésért).

www.museodellestorie.bergamo.it/

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr7814661295
süti beállítások módosítása