Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

A kecske és a croissant - városnézés Poznanban

2019. április 29. - Legjobb Áron

 

2019 őszétől közvetlen járatot indít a Ryanair Budapest és Poznan között. Elsőre igen meglepőnek tűnt, hogy Varsó és Krakkó mellett miért éppen Lengyelország ötödik legnagyobb városa lesz elérhető közvetlen repülőjárattal Magyarországról, de ha megnézzük a város történelmét, műemlékeit, akkor azt látjuk, hogy ez egy igazán izgalmas úti cél. Poznan nem véletlenül lett a European Best Desitination szavazáson az ötödik legnépszerűbb város (ugyanitt Budapest az első helyet érdemelte ki).

 

Az első meglepetés akkor éri az embert, amikor megtudja, hogy Poznannak milyen kiemelt helye van a lengyel történelemben. Talán Esztergomhoz lehet hasonlítani azt a szerepet, melyet a megalakuló lengyel állam életében betöltött. A mai Lengyelország területén akkor itt élő szláv népek a 10. század közepén formálódtak állammá. 966-ban I. Mieszko megkeresztelkedett és országában a római kereszténységet tette államvallássá. Alig két évvel később épült fel az Ostrów Tumski szigeten az első keresztény templom. A Warta és a Cybina folyóágai által körülölelt szigeten álló törzsi várat a 10. században megerősítették és bővítették. Itt állt az uralkodó kőből emelt kétszintes palotája is. 

Ez volt a Pias-dinasztia által életre hívott ország fővárosa. A korai lengyel állam politikai és vallási, azaz hatalmi központja volt. Székesegyházának Arany Kápolnájában temették el ebben az időszakban a lengyel uralkodókat.

poznan_ostrow_tumski.jpg


A sziget a város felfedezésének ideális kiindulópontja. Azaz elsőként talán érdemes felkeresni a Cybina partján - de nem a szigeten - álló Porta Poznania (Brama Poznania) múzeumot. Ez a modern koncepciójú kiállítás multimédiás és interaktív eszközökkel mutatja be azt a korszakot és annak épített emlékeit, amikor a sziget volt az ország legfontosabb települése, középpontja. Aki végigjárja a múzeum termeit, az átfogó képet kaphat Poznan múltjáról a legkorábbi időszakoktól kezdve közelmúltbéli fontosabb eseményekig. A kiállítás megtekintése után, közvetlenül az épületből indulva, egy hídon keresztül azonnal a szigetre mehetünk át. 

Az Ostrów Tumski látnivalói közül kiemelkedik a Legszentebb Szűz Mária templom, mely könnyen lehet, hogy ott áll, ahol Lengyelország első katolikus templomát felépítették. Jelentős a Szent Péter és Pál apostolok székesegyház és az Érseki - Egyházmegyei Múzeum (Archdiocese Museum). A sziget bejárása után folytassuk utunkat az Óváros felé. 

Ha esetleg ekkora már megéheztek volna, akkor érdemes felkeresni a helyi specialítás, a rogal świętomarcińsk, azaz a Márton-kifli múzeumát, ahol kóstolásra is van lehetőség. A gasztronómiai vonalat egyre több város igyekszik meglovagolni, hiszen még egy rövid, pár órás során is eszik valamit az ember és ilyenkor szívesen választunk valami helyi specialitást. Poznanban ez a Márton-kifli - Szent Márton-kifli. Szent Mártonhoz pedig nekünk is sok közünk van, hiszen Pannónia földjén született, minden valószínűség szerint Szombathely római elődjében, Savariában. Az ő története ihlette meg az egyik poznani péket, aki 1891-ben megsütötte az első példányokat ebből a mákkal töltött kifli formájú - vagy még inkább croissant-ra hasonlító - süteményből és szétosztotta a szegények között. Rogal świętomarcińsk ma már eredetvédett helyi specialitás, nem készítheti el akárki, és kiemelt szerepét jól mutatja, hogy saját múzeuma is van a városközpontban. 

croi.jpg

 

És miközben a Márton-kifli történetével ismerkednek, a múzeum vezetősége azt is ajánlja, hogy ne csak az nézzék, ami bent van, de tekintsenek ki is az ablakon. Mégpedig azért mert nagyszerű rálátás nyílik a régi városháza tornyára, ahol a város jelképe látható. A két harcias állatfigura minden délben egymásnak ugrik, szarvaikat összecsapják. A múzeum épülete ugyanúgy reneszánsz stílusú, mint a régi városháza, mely az 1500-as évek közepén nyerte el ma is látható formáját. Az egykori piactér -  Stary Rynek - minden egyes épülete őrzi a középkori város hangulatát, a régi városházában pedig a Várostörténeti Múzeum kiállítása tekinthető meg, ami egyúttal lehetőséget nyújt a nagyszerű épület belső szépségeinek a felfedezéséhez is. 

pozn.jpg

A Stary Rynek-en található a városi turisztikai hivatal irodája is - de van kirendeltségük a repülőtéren és a főpályaudvaron is -, ahol lehetőség van beszerezni a Poznan City Card-ot. A kártya 1,2 és 3 napos változatban létezik és a múzeumok legnagyobb részébe ingyenes bejutást biztosít, továbbá van olyan változata is, amelyikkel a helyi tömegközlekedés is igénybe vehető. Lengyelországról elmondható, hogy kifejezetten kedvező árúak a múzeumi belépőjegyek, de ha sok helyre tervezzük a belépést, akkor érdemes elgondolkodni a kártya megvásárlásán. 

Poznanban van császári és királyi kastély is. A város az 1700-as évek végétől hosszú ideig Poroszországhoz, majd a Német Birodalomhoz tartozott. A városközpont közelében van a királyi kastély, melyet még az Óváros látványosságaihoz sorolnak, míg egy kicsit távolabb a császári rezidencia. A királyi kastély története egészen a 13. századik vezethető vissza, és bár az évszázadok során számos átalakítást végeztek rajta, a második világháború alatt pedig szinte teljesen megsemmisült, a későbbi helyreállítás során igyekeztek a korabeli állapotokhoz hűen rekonstruálni. A császári kastély viszont aránylag újnak tekinthető, hiszen csak 1910-re épült fel és a német császár itteni rezidenciája volt (igaz, csak rövid ideig, II. Vilmos mindössze két alkalommal kereste fel). A monumentális, középkori várak hangulatát megidéző épület volt a lengyel államfő lakóhelye is, a második világháború idején pedig Hitler rezidenciájának rendezték be. Napjainkban kulturális programoknak, kiállításoknak ad otthont. 

poznan_kast.jpgA királyi vár helyreállított épületegyüttese

 

A város legnagyobb zöldfelülete az egykori porosz erőd helyén kialakított Citadella Park, ahol a hely szelleméhez igazodva egy katonai - hadtörténeti - múzeum és a Poznani Hadsereg Múzeumának kiállításai is megtekinthetőek. 

A város modernebb arcát a régi sörfőzdéből kialakított bevásárlóközpont és az Okraglak épülete képviseli a legmarkánsabban. Poznan jelentős egyetemi és vásárváros is, így biztosan lesznek diák és üzleti utazók a járaton, de én remélem, hogy minél több turista is kihasználja a közvetlen járat kínálta lehetőséget, hogy megismerje Európa egyik izgalmas városát. 

Azt írják, hogy Poznan az egyik leginkább élhető város Lengyelországban, a fényképeket látva és a leírásokat átnézve pedig az is egyértelmű, hogy egyben az egyik legszebb és legizgalmasabb is. Nekem ennyi információ bőven elég volt ahhoz, hogy felírjam Poznant az őszi úti terveim közé. A Ryanair első járata október 28.-án száll fel Budapestről Poznan felé és heti két nap fog közlekedni - hétfőn és pénteken -, így egy hosszú hétvége kényelmesen összerakható a menetrenddel.

pozn_1.jpg

Az éppen egymásnak ugrani készülő két kecskegida alakjaival a régi városháza tornyán kívül, szobor formájában is találkozhatunk még Poznanban,a  Kolegiacki téren. Elődeink mindenhez szerettek egy szép történetet kanyarítani, így ennek a két kecskének is ismerjük a népi legendáját. Poznan pedig büszke rájuk, akárcsak a Márton-kiflikre. 

 

 

Turisztikai információk: http://poznan.travel/en/

 

(Képek forrása: www.wikipedia.com, www.lengyelorszag.travel/, http://poznan.travel/)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1414726183
süti beállítások módosítása