Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Goran Bregović hozott haza - Nis-Budapest repülés az AirSERBIA-val

2019. augusztus 31. - Legjobb Áron

 

Nis és Budapest között indított repülőjáratot az AirSERBIA, és amikor megláttam, hogy mindössze 15 eurós áron lehet repülni a szerbiai városból Budapestre, akkor azonnal elkezdtem szervezni egy utazást, hogy kipróbáljam a légitársaság szolgáltatását. 

 

airsrb.jpgAz AirSERBIA Airbus 319-es típusú gépe. Ilyennel repülnek Budapestre is.

 

Az út megszervezése egy kicsit hosszúra nyúlt, egyrészt azért, mert volt bennem egy kis bizonytalanság a járat indításával kapcsolatban. Mégpedig ezért, mert nem éreztem tömeges igényt erre az útvonalra, még ezzel a kedvező árú jeggyel sem, és féltem attól, hogy törlik a járatot, vagy későbbre halasszák a beindítását. Másrészt meg kellett találnom az ideális megoldást arra, hogy eljussak Nisbe. A budapesti járat hetente kétszer, csütörtökön és vasárnap repül, és nagyon ideális a menetrendje, mert este 20 óra 50-kor száll fel onnan, azonban meg kellett találnom a legjobb megoldást arra, hogy eljussak időben a repülőtérre.


Nisbe repül Bécsből a Wizzair (szerdán és vasárnap) és Pozsonyból a Ryanair is (hétfőn és pénteken). Mind a két járatra vannak nagyon olcsó jegyek (Ryanair-re például 4.99 euróért), de én nem akartam egy éjszakát a városban aludni, a Wizzair vasárnapi bécsi járata pedig 19 óra 55-kor száll le Nis repülőterén, ami eléggé kockázatos megoldásnak tűnt az átszállásra (ráadásul így a városából sem láttam volna semmit). Az utazásom végül egy kisebb európai körutazás lett, melynek végén Belgrádba érkeztem repülővel és onnan buszoztam át Nisbe.


nis2.jpgBudimpesta - a budapesti járat reklámja Nis belvárosában


Nis bekapcsolása az európai légiközlekedésbe már megtörtént, azonban most egy komoly bővítésre került sor, azzal, hogy az AirSERBIA 15 új járatot indított innen júliusban és augusztusban. Ennek a bővítésnek az egyik állomása Budapest. Nis repülőtere mind az országon belüli elhelyezkedését tekintve, mind a méreteit és kialakítását nézve a debreceni repülőtérrel állítható párba. Belgrádtól 240 kilométerre van, végig autópályán lehet menni a két város között, autóbusszal nagyjából három óra utazást jelent. Nis vonzáskörzete (aránylag közel van hozzá Bulgária, Észak-Macedónia, Koszovó) számottevő olyan utast jelenthet, akik Európán belül utaznának rendszeresen.  


Nis repülőtere a városközpontból gyorsan és egyszerűen közelíthető meg az 34-es számú autóbusszal. A járatnak két változata van - 34A és 34B -, amelyek két irányba járják körbe a várost. Én nem teljesen fejtettem meg a logikájukat, de nagyjából 15-20 percenként közlekednek és a reptér és a városközpont között is kb. 15 perc az út. Ha a városból megyünk a reptérre, akkor a 34B járatra érdemes felszállni, vagy a központban - a Krajla Aleksandra térnél -, vagy a Nisava folyó túlsó oldalán, a buszpályaudvar mellett. A járatokon van kalauz, jegyet nála lehet venni, 60 dinárért és csak készpénzzel (dinárt előre váltottam itthon, 1 dinár picit több, mint 3 forint). 


nis_pt.jpgA Nis-i repülőtér épülete: bal oldalon van az indulási bejárat, jobbon az érkezők kijárata

 

Maga a repülőtér pici, túl sok kényelmi szolgáltatásra senki se számítson. Jellemzően az éppen aktuális induló géppel foglalkoznak, amikor én kiértem - kb. két órával a gépem indulása előtt -, akkor a chek-in csak a Ryanair stockholmi járatával foglalkozott, a biztonsági ellenőrzésre pedig az mehetett, aki a stockholmi vagy a Wizzair bázeli járatával utazott (a biztonsági ellenőrzés kordonján jelzik, hogy melyik járat utasait fogadják és ezt annyira komolyan veszik, hogy amíg nem rakták ki a budapesti táblát, addig mindenkit visszaküldtek, bár egyetlen utas sem várakozott éppen az ellenőrzésre). 

Az AirSERBIA-nak van online becsekkolási opciója, de ez a Nis-i repülőtérről indulók számára nem elérhető (azért nagyon kedvesen elküldtek egy üzenetet, hogy végezzem el előre a chek-int, ami egyébként plusz költség ott, ahol erre van mód, de itt extra költség nélkül elvégzik a repülőtéren). A becsekkolás formaság volt, kaptam egy beszállókártyát és miután kitették a Budapest táblát a biztonsági ellenőrzés kordonjának az elejére, mehettünk is oda. A budapesti járat volt aznap az utolsó gép, így mindössze csak az a pár utas várakozott itt - 24 főt számláltam össze -, akik erre a járatra vártak. A tranzit rész nem nagy, de egy egyszerű tax free üzlet azért van benne (étkezési lehetőség elvileg a reptér épületének oldalában lévő étteremben van, amit kívülről lehet megközelíteni, azaz bárki számára elérhető, nem csak az utazóknak).

Előzetesen azt gondoltam, hogy valamelyik ATR típusú gépét használja majd az AirSERBIA ezen az útvonalon, de a szerződésük úgy szól, hogy nagyobb kapacitást kell biztosítaniuk - amire más útvonalakon akár reális igény is lehet -, így Airbus A319-essel repülik a Nis-i járataikat. A budapesti járatot ez alkalommal a YU-APD lajstromjelű gép teljesítette, és itt jön a történetbe Goran Bregovic, a Kusturica filmek világhírű zeneszerzője, előadóművész, ugyanis ez a gép az ő nevét viseli. A légitársaság ugyanis néhány repülőgépét híres szerbekről nevezte el, ráadásul Nicola Tesla kivételével élő személyekről (Novak Djokovic, Dejan Stankovic, Vlade Divac, Miki Manojlovic). 


goran.jpgNagy Konstantin nevét viseli a Nis-i repülőtér


Az alig két tucatnyi utas gyorsan elhelyezkedett a gépen, és a tervezett menetrend előtt tíz perccel fel is szálltunk, és félórával hamarabb meg is érkeztünk Budapestre, a hivatalos, 22 óra 05 perces landoláshoz képest. Ennek feltehetőleg minden utas örült. Az AirSERBIA repülőgépe kifejezetten elegáns belső kialakítással rendelkezik, a ülések közötti lábhely nagy - sokkal nagyobb, mint a low cost gépeken -, és indulás után mindenkinek adtak egy kis palack vizet. Az utasok ezt követőn vásárolhattak szendvicset, innivalót, amire a kifejezetten rövid út ellenére komoly igény mutatkozott (talán azért, mert a repülőtéren nem igazán van lehetőség enni és inni). Nagyon kellemes élmény volt az AirSERBIA-val utazni, örülök, hogy kipróbáltam a járatukat. Használják ki ezt a kedvező árat és ismerjék meg Szerbiának ezt a szegletét.


Nis


Nis lakói számát tekintve Szerbia harmadik legnagyobb városa. Amit láttam belőle az számomra szimpatikus volt. Szemmel láthatóan szeretnék, ha több turista érkezne hozzájuk, és ehhez megpróbálják a lehető legtöbbet kihozni a rendelkezésükre álló lehetőségekből. Például a nem túl nagy alapterületű belvárosban több turisztikai információs pont is van (bár túl sok prospektust nem kínálnak, de lelkesek és segítőkészek). Nis - azaz ókori elődje, Naissus - leghíresebb szülötte Nagy Konstantin, azaz I. Constantinus - akiről a helyi repülőteret is elnevezték -, aki a Római birodalom császára volt és személyéhez köthető a kereszténység megerősödése a birodalomban. 

 
A városban vannak jelentős ókori emlékek, egy archeológiai terület - Mediana Archeological Site - és a Nis National Múzeum kiállításának is fontos része az ennek az időszaknak az emlékeit bemutató tárlat. A város legjelentősebb műemlékének, egyben Nis jelképének, az erődnek is egészen a Római birodalom koráig vezethető vissza a múltja. A Nisava jobb partja mellett kétezer éve áll itt katonai erődítmény, melyet többször alakítottak, magán viseli minden egyes korszaka nyomát, körbe nőtte a város, de még mindig elmondható róla, hogy a Közép-Balkán térség egyik legszebb és legépebb formájában fennmaradt erődítménye.


nis3.jpgAz erőd bejárata, amely egyben Nis jelképe

 

Miután leszálltam a Nis-ekspres járatáról a buszpályaudvarnál, az én első utam azonnal az erődhöz vezetett, amihez nem kellett mást tennem, csak a Duke Dinic utcán pár percet gyalogolnom és már ott is álltam a nagyszerű kapubejáró előtt (amin be is léptem, de nagyobb sétát nem tettem az erőd területén). Az erőd a helyszíne a Nisville elnevezésű nemzetközi jazz fesztiválnak, melyet augusztusban tartanak meg minden évben. Az erőddel szemben egy gyaloghíd vezet át a Nisava túlsó partjára, ahol a Kralja Milana térrel indul a belváros sétálóutcás része. Itt különböző üzletek és áruházak, valamint vendéglők és pékségek várják a vendégeket. Nis városközpontja pár utca, és nem mondanám, hogy különlegesen szép, de mégis van hangulata. Én jól éreztem magam az utcáin járva.

És mit jut eszembe Nisről? A balkáni konyha, egészen pontosan azok a csodálatos illatok, amelyek mindenfelé betöltötték a levegőt. Mert itt a legkisebb büfének is kéményes, fatüzelésű kis grillrésze van, ahol a klasszikus húsételeik készülnek. És pékségek sűrűn, egyikben vettem egy bureket, 75 dinárért, nagy volt, friss és isteni.

Nis történetének egyébként még fontos elemei a szabadságukért vívott csaták emlékhelyei (a törökök elleni, illetve a bolgárokkal, akik a 19. század elején foglalták el pár évre a várost), valamint a II. világháború időszaka, amikor egy koncentrációs tábort létesítettek itt a németek. Akit érdekel a történelemnek ez az időszaka, az több helyszínt is felkereshet.  

 

nis5.jpgA Nisava partja a városközpontnál 

 

A helyi turisztikai kiadvány még kirándulási ötleteket ajánl, a Jelasnica és a Sicevo szurdokban, utóbbiban raftingolási lehetőséggel, valamint a Suva-hegység vadregényes tájait.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr515032838
süti beállítások módosítása