Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

A Stockholm Skvasta repülőtér és Nyköping városa

2019. október 14. - Legjobb Áron

 

A nagyvárosok, a népszerű turisztikai úti célok természetesen kerülnek szóba, amikor utazást tervez az ember. Azonban van, amikor egy váratlan helyzet hozza úgy, hogy felkeresünk egy várost, egy régiót. Számomra egy átszállásos hazautazás során merült fel, hogy lenne pár szabad órám a Stockholm-Skvasta repülőtéren, ezért megnéztem, hogy hová lehetne ennyi idő alatt elmenni. A várost, amelyik a repülőtérhez egészen közel fekszik, és ahova a helyi buszjárat elvisz Nyköpingnek hívják, és azonnal szimpatikus lett nekem. Ez a bejegyzés azoknak is szól, akik a Stockholm-Skvasta repülőtérre érkeznek, vagy onnan indulnak.

 

nykopingshus1.jpgA Nyköpingshus bejárata



Stockholm városának két repülőtere is van. A Bromma van közelebb a városközponthoz, de ide csak kevés járat érkezik, azok is inkább belföldi úti célokról, a nagyobb forgalmat az Arlanda repülőtér szolgálja ki. A low cost légitársaságok azonban nem ezeket használják, hanem a Stockholm Västerås Airport-ot és Stockholm Skavsta Airport-ot. Utóbbiak közül a Skvasta Airport forgalma a jelentősebb, ide közlekedik a Wizzair budapesti járata is, így jó eséllyel a magyar utazók is itt fognak Svédország földjére lépni, ha Stockholmba vagy vonzáskörzetébe utaznak.


skvasta4.jpgA Skvasta repülőtér épülete a főbejárattal

 

Az én járatommal utazók nagy része is a svéd fővárosba menő transzferbuszt megállójába állt be. A Skvasta Airport egy klasszikus vidéki légikikötő, egy nem túl nagy épülettel, azonban ennek a megunhatatlan előnyével, hogy érkezés után az ember gyorsan haladhat, pár perc után már a autóba ülhet vagy autóbuszra szállhat. A Skvasta repülőtérről a Flygbussarna működtet buszjáratokat két irányba - Stockholm belvárosába illetve Norrköping-be és Linköping-be -, valamint van egy helyi járat Nyköpingbe. A buszok megállója közvetlenül a repülőtér épülete előtt van, és úgy van kiszámolva a menetrendjük, hogy az érkező utasok kényelmesen elérjék őket. Stockholmig nagyjából 80 perc a buszút, és a reptéri megálló kiírása szerint a gépek érkezése után kb. 20 perccel áll be a járat (ez így is volt, de azt nem tudom, hogy ez abban az esetben is így működik, ha késik egy járat).


skvasta2.jpgA közelebbi (bal oldali) megálló a helyi járaté, a stockholmi busz az épület előtt veszi fel az utasokat 

 

A Skvasta Airport utascsarnokában van egy bolt - itt lehet innivalót, csokit, stb. vásárolni -, ahol a helyi buszjáratra is meg lehet venni a jegyet (ezenkívül applikáción keresztül is vehetünk jegyet, a buszvezetőnél azonban nem). Az 515-ös számú járat Nyköping városközpontja felé érinti a vasútállomást és a buszpályaudvart, azaz itt is megoldható a továbbutazás az ország más pontjai felé. Ha pár óránk van az átszállás során, akkor érdemes bemenni Nyköping-be egy városnézésre (a reptérről a busz 15 perc alatt ér be a városközpontba).

Nyköping Södermanland (Sörmland) megye székhelye, az ország egyik legrégebbi alapítású városa. Régebben vára és kikötője is kiemelt fontosságú volt, szívesen időztek itt Svédország uralkodói, sőt, a svéd parlament ülésére is több alkalommal került itt sor. Vára és néhány temploma is a 13.-14. századból származik. A középkorban, amikor itt tartózkodott az uralkodó, akkor Nyköping egyben az ország fővárosa is volt. A vár (Nyköpingshus) az öbölhöz közel, a várost átszelő folyó partján épült fel, a legkorábbi része egy téglalap alaprajzú kastély, mely részben ma is megvan. A legismertebb történet is ehhez a korai időszakhoz kötődik, mégpedig egy olyan testvérharc, melyet akár Shakespeare is írhatott volna. 1290-ben az akkor még csak tíz éves Birger Magnusson örökölte meg a svéd trónt. Testvérei ezt nehezményezhették, és bár egy idő után úgy tűnt, hogy elfogadják a helyzetet, de Eric herceg és Valdemar herceg 1306-ban kihasználva testvérük jóindulatú vendéglátását, elfogták a királyt és a királynőt, és a Nyköping-i várkastély börtönébe zárták őket. Innen az uralkodói pár csak két év után szabadult. Pár nyugalmasnak látszó év után jött a bosszú. 1317-ben a király meghívta testvéreit egy közös karácsonyi ünneplésre, amit azok el is fogadtak. Az éj leple alatt azonban a hercegek kíséretét kiiktatták, őket pedig a várbörtönbe zárták, ott is haltak meg. A legenda szerint a király a folyó dobta a cellájuk kulcsát, így amikor egy helyi horgász a 19. század vége felé egy középkori kulcsot fogott ki a folyó várhoz közeli szakaszán, egyből arra gondoltak, hogy ez lehet a legendás kulcs. Az 1300-as évek végén, és az 1400-as évek elején is bővítették az épületegyüttest. Gustav Vasa fia, Karl herceg reneszánsz kastéllyá építette át, azonban 1665-ben a várkastély nagy része egy tűzvészben elpusztult. A ma is látható épületek közül a korai éveket képviseli a négy emelet magas Királyi Torony. A Nyköpingshus csak június elejétől augusztus végéig van minden nap nyitva, egyébként csak vasárnap látogatható. 

museum.jpg

alla-helgona-kyrka.pngAz Alla Helgona kyrke, azaz a Mindenszentek-temploma

 

A városközpontban sétálva felkereshetjük a két középkori eredetű templomot, a Saint Nikolai (Szent Miklós) és az Alla Helgona (Mindenszentek) épületét. Előbbi a város főterén áll és 1719-ben egy tűzvészben teljesen megsemmisült (de példás módon újjáépítették). Viszont nem pusztította el a tűz a közelében lévő, 1692-ben emelt haranglábat (Västra klockstapeln), amely ma a város legrégebbi épülete. A templom előtti téren - Stora Torget - négy különböző időszakból állnak épületek (köztük a régi és az új Városháza). Sétánk során még számosa hangulatos helyet fedezhetünk fel, például az NK villát, mely eredetileg Norrköpingben állt, az ottani, 1906-os Művészeti és Ipari kiállításon volt az NK cég pavilonja, és annak bezárása után került át mai helyére, Nyköpingbe. Tavaly nyitott meg, így új programlehetőség a Sörmland Museum, ahol a kiállítások és programok megtekintése mellett meg is ebédelhetünk (105 korona egy ebédmenü, főétellel, salátabüfével és kávéval). És ha az időnk engedi, akkor érdemes lesétálnunk egészen a kikötőig.  

 

nk-villan2.jpgAz NK villa hangulatos épülete

Hasznos oldalak: 

https://nykopingsguiden.se/visit-nykoping/

https://nykopingsguiden.se/

https://www.sfv.se/sv/fastigheter/sverige/sodermanlands-lan-d/nykopingshus/

 

A Stockholm Skvasta repülőteret svédországi utazás mellett használhatjuk átszállópontként is, a Wizzair budapesti járatával, és egy másik európai városba - például Gdanskba - innen induló vagy ide érkező Ryanair vagy Wizzair járatával kombinálva. Az átszállás egyszerű és gyors.

 

 

Skvasta Airport


Mint már említettem egy nagyon egyszerű repülőtérről van szó, ami csak a legszükségesebb kényelmi szolgáltatásokkal van felszerelve. Az utascsarnokban étkezési lehetőség mellett egy bolt is van, ahol a reptereken szokásos termékeket lehet megvásárolni, bent a tranzitban pedig egy komolyabb büfé. A szerény méret előnye, hogy gyorsan haladhatunk mindenhol, érkezés után gyorsan kijuthatunk az autónkhoz vagy a buszhoz, és indulásnál sem igényel sok időt a biztonsági ellenőrzés és a tranzitba való bejutás. A reptéren turista információs iroda is működik, a környékbeli látnivalókról komoly prospektus készlettel. 

Ha még a gépünk indulása előtt van egy kevés időnk, sétálhatunk egyet a repülőtér közvetlen közelében is, ahol hamar kellemes erdei környezetben találhatjuk magunkat, kellemesebb, mint az épületben várni mondjuk fél-egy órát. 

www.skavsta.se/


skv.jpgSéta a repülőtér vonzáskörzetében

 

F11 Museum - Air Science Center


A repülőtér közvetlen közelében van az F11 Museum - Air Science Center, egy repülési kiállítás - főleg a svéd légierőnél használt gépekkel -, így akit a téma érdekel és szerencséje van, mert éppen nyitva a múzeum (eléggé szűkös a nyitva tartásuk), az ide is elsétálhat egy pár perces gyalogolással. 


f11-museum.png

 
www.f11museum.se/

 

Képek forrás: saját felvételek, https://www.sfv.se/ és https://nykopingsguiden.se/

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1115035220
süti beállítások módosítása