Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Kijevi városnézés - utazási tanácsok és ötletek ukrajnai utazáshoz

2020. február 13. - Legjobb Áron

 

Az idei év sok turista számára Ukrajna felfedezésének az éve lesz, köszönhetően annak, hogy komoly bővülést jelentett be erre a piacra Budapestről a Ryanair és a Wizzair is. Legtöbbünk útitervében gondolom Kijev szerepel az első helyen, de Lvov, Odessza is vonzó úti cél. Harkov és Zaporizzsja pedig inkább azoknak csábító, akik szeretnek letérni a turizmus főútvonaláról. Nekem is szerepel ukrajnai utazás az idei terveim között, így el is kezdtem a felkészülést, a hasznos információk begyűjtését, melyeket most veletek is megosztok.
Odesszába már jártam, amikor volt közvetlen Malév járat a városba. Kellemes hely, szívesen visszamegyek oda is, de pillanatnyilag jobban vonz Kijev és Lvov városa. Utazásom elsődleges célja pedig a főváros, ahová jelenleg heti négy járatot közlekedtet a Wizz Air (hétfő, szerda, péntek, vasárnap, de március közepétől csütörtökön is repülik majd) és hasonló menetrenddel - szerda kivételével -, napi rendszerességgel van járata az Ukraine International Airlines-nek. Mind a ketten napközben repülik (reggeli kijevi indulással, délelőtti visszaúttal, kora délutáni érkezéssel), amit én nem igazán szeretek (számomra az az ideális, ha a gépem minél korábban megérkezik az adott városba és onnan késő este tudok elutazni), így valószínűleg csak odafelé fogok közvetlen járattal utazni, visszafelé pedig vagy elrepülök egy másik ukrán városba és majd onnan jövők haza (vagy egy másik európai városba, szerencsére elég sokfelé indul járat a kijevi és lvov-i repülőterekről). 


catedral-ascension-kiev.jpg

 

Én úgy gondolom, hogy a fontosabb látnivalók felfedezéséhez minimum szükség van egy teljes nap, vagyis, ha kora délután érkezem a városba, akkor leghamarabb másnap este tudok elutazni. Kijevben egészen elfogadható áron lehet szállást foglalni, így érdemes akár több napra is menni, hogy kényelmesen bejárjuk a város valamennyi látványosságát (bár a kedvezőbb árú szállások jellemzően messze vannak a városközponttól - 7-10 kilométerre -, ami nem igazán ideális). Ilyen szállást akkor érdemes választanunk, ha közel esik egy metrómegállóhoz, azaz egyszerűen és gyorsan elérhető a városközpontból. 

Ukrajnába történő belépéshez útlevélre van szükség, melynek legalább az ott tartózkodás idejéig érvényesnek kell lennie (de még jobb, ha a tervezett elutazástól - kilépéstől - számítva még három hónapig érvényes az úti okmányunk). Turista célú utazáshoz nincs szükség vízumra. 


Kijev esetében fontos tudnunk, hogy a városnak két repülőtere van, és mind a kettőt használják is nemzetközi forgalomra. Így nem ugyanott szállnak le a Wizz Air és az Ukraine International Airlines (UIA) gépei. Budapestről a Zhulyany reptérre érkezik a Wizz Air járata, azonban ha az Ukraine International Airlines-t válasszuk, akkor a Boryspil repülőtérre fogunk megérkezni. Mindkét légikikötő aránylag közel van a belvároshoz, de a Boryspil-nek többféle közlekedési kapcsolata van (például vasúti is) Kijev központjával.

 

Repülőjegyek:

Miután a közvetlen járatok menetrendje nagyjából hasonló, így elsősorban az ár alapján választhatunk közöttük. Jelenleg a Wizz Air legolcsóbb árával az Ukraine International Airlines (UIA) nem tud versenyezni, de a legtöbb napon a Wizzair jegye is tízezer forint fölött van, ami már az UIA árszintje (és utóbbi rendszeresen akciózik). Pozitív változást hozhatna, ha az ukrán fapados, a SkyUp belépne a magyar piacra is (vagy a Ryanair is repülné a Budapest-Kijev útvonalat). A SkyUp nagyon aktív Közép-Kelet-Európában - repülnek Prágába, Pardubicébe, Poprádba -, de korábban az UIA is tervezte egy második napi budapesti járat indítását - délutáni menetrenddel -, de ez végül sajnos nem valósult meg.


SkyUp

Ukrajna low cost - fapados - légitársasága a dinamikus növekedést mutató SkyUp. Vannak belföldi és nemzetközi járataik, és belföldi járatokra már 20 euro körül lehet jegyet találni náluk, így érdemes kalkulálni velük, ha ukrán városok között is szeretnénk utazni. Ők is a Boryspil repülőteret használják Kijevben, és repülnek örményországi és grúziai repülőterekre is.Kiev 
Zhuliany Airport (IEV)


A Wizz Air bázisa, Budapest mellett számos európai városba repülnek innen (például Pozsonyba és Bécsbe is). Az Igor Sykorsky nevét viselő repülőtér 2019. évi utasforgalma 2.617.000 fő volt. Idén januártól ide repül az azerbajdzsáni low cost társaság, a Buta Airways is (ők már Lvov-ba is repülnek), így akár egy bakui utazás átszállópontjaként is szóba jöhet Kijev.


kiev_zhy.jpgA Sikorsky Airport, azaz a Kiev Zhuliany repülőtér (kép forrása: https://iev.aero/)


Ez a repülőtér egészen közel van a város szívéhez és egy busz- (78-as), két trolibuszjárat (9-es és a 22-es) és számos minibuszjárat köti össze Kijev különböző pontjaival (metró- és vasútállomásokkal). Ezekre kifejezetten olcsó - 6-8 UAH - egy jegy.

A Zhuliany repülőtérnek több terminálja is van (A, B, D, közülük az A szolgálja ki a nemzetközi járatokat), de a tömegközlekedési járművek megállója egy helyen van (a repülőtér honlapja szerint kb. 200 méterre az A és D termináltól, és 50 méterre a B-től).

 

A repülőtér honlapja: https://iev.aero/ 

 


Kiev 
Boryspil International Airport (KBP)Az Ukraine International Airlines bázisa, de ezt használja a Ryanair is. Nagyjából a budapesti repülőtérrel van egy kategóriában (tavaly 15 millió volt az utasforgalmuk). A belvárosba mehetünk innen busszal és vonattal is. A városi busznak csak az F és a D terminálnál van megállója (a harmadiknál, a B-nél nincs, de az nem is vesz részt a napi forgalomba). Az F a fapados, így innen repül a Ryanair és a SkyUp, míg az UIA a D-t használja. A terminálok között shuttle buszjárat biztosítja az összeköttetést (és félóránként jár). A vasútállomás a D mellett található. 


kiev_bsp.jpgA Boryspil repülőtér egyik terminálépülete (kép forrása: https://kbp.aero/en/)


A repülőtér honlapja: https://kbp.aero/en/

 


Kijevi látnivalók:


Elsődleges úti célom a Világörökségi listára is felvett Szófia-kolostor műemlékegyüttese, ezen belül is a Szent Szófia-székesegyház, valamint a Lavra-kolostor (barlangkolostor) a katakombákkal. A városközpontban lévő Szent Szófia-székesegyházhoz több helyszín is tartozik - például a harangtorony, a Golden Gate Museum vagy a Metropolitan’s Residence -, és lehet olyan jegyet is vásárolni, amelyikkel több helyszínre is beléphetünk. Az egyéni jegyek 20 és 50 ukrán hrivnyába (UAH) kerülnek, a több helyszínre érvényes belépőjegy pedig 180-200 UAH-ba (jelenleg 1 hrivnya kb. 12.50 forint).

A Kijevi fejedelemség meghatározó szerepet töltött be Kelet-Európa középkori történelmében, egyben a kereszténység keleti bölcsője is volt. Erős hatalom volt, nem véletlen, hogy I. András királyunk Jaroszláv kijevi nagyfejedelem lányát vette feleségül. A Szent Szófia-székesegyház ennek az aranykornak a méltó építészeti emléke, belső tereit páratlan szépségű mozaikok és freskók ékesítik. A székesegyház nagy hatással volt az orosz egyházi építészetre (templomépítészetre), így a "templomok anyjaként" is említik. 

A katedrális hivatalos oldala: st-sophia.org.ua/


A másik kihagyhatatlan helyszín a Pechersk Lavra (Pecserszka Lavra), a Lavra-kolostor (vagy barlangkolostor) a katakombákkal. Ez a helyszín nem kevésbé fontos szerepet töltött be a keleti kereszténység, az ortodox egyház történetében. Itt a föld felett álló csodás épületek mellett a föld alatti katakombák teszik még különlegesebbé a helyszínt. 

A barlangkolostor hivatalos oldala: lavra.ua/


Kijev egy nagyon sokszínű városnak tűnik, ahol az egyik látnivaló a középkor világát idézi fel, míg a másik a közelmúlt eseményeinek volt a helyszíne. Számunkra biztosan ismerős lesznek a szocializmusból itt maradt látványosságok is 
Nézzünk még néhány látnivalót:


Motherland Monument és a National Museum of the History of Ukraine in the Second World War

National Museum “Chernobyl”

Majdan Nezalezsnosztyi (a Függetlenség tere)

és izgalmas projekt a Forradalom és Méltóság Múzeuma, legújabb elnevezéssel Majdan Múzeum, melyet Kijev főterének szomszédságában terveznek felépíteni. A modern múzeumépület tervpályázata már lezárult, reméljük, hogy pár éven belül megtekinthető lesz a különleges és tanulságos tárlat.

De ezeken felül is bőven vannak érdekes és különleges helyszínek, köztük hatalmas zöldfelületek - parkok és botanikus kertek is -, így Kijev biztosan nagyon tartalmas tartózkodást kínál mindenkinek.


További információk a látnivalókról: www.visitkievukraine.com/

 

goro_2.jpgA House with Chimaeras vagy másként Gorodetsky-ház

 

 

Közvetlen repülőjáratok Magyarország és Ukrajna között

Kijev (Boryspil):  Ukraine International Airlines

Kijev (Zhuilany): Wizz Air

Odessza: Ryanair és Wizz Air

Lvov: Ryanair (áprilistól), Wizzair (júniustól)

Harkov: Ryanair és Wizz Air (március végétől)

Zaporizzsja: Wizzair (áprilistól)

ezen kívül a Ryanair repül még Herszonba (Kherson) Bécsből és két lengyelországi városból 

 

Belföldi buszjáratok: http://ticket.bus.com.ua/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4915385864