Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Arles, Avignon, Nimes - Körutazás van Gogh és a rómaiak nyomában dél-francia tájakon

Új közvetlen repülőjárat indul a Budapest Liszt Ferenc repülőtérről Marseillesbe

2018. október 06. - Legjobb Áron

Minden egyes új repülőjárat, amely megkezdi működését Budapestről, új lehetőségeket hoz az utazásért lelkesedők számára. De soha ne elégedjünk meg csak azzal a várossal, mint lehetséges úti céllal, ahová az adott járat megérkezik. A fapados repülőjáratokhoz hasonló, igen kedvező jegyárakat találhatunk vonatokra és távolsági autóbuszokra is, így nagyon kellemes áron megszervezhetünk egy körutazást (csillagtúrát) is.

 

Ezen a blogon jellemzően kétfajta bejegyzést lehet olvasni. Olyanokat, amelyeket személyesen bejártunk és praktikus, gyakorlati információkat tartalmaz. És olyanokat, amelyek útiterveket mutatnak be. Utóbbiakkal azt szeretném megmutatni, hogy milyen módon lehet többet kihozni egy kedvező árú repülőjegyből. Szeretném megmutatni, hogy mit gondolok én az utazástervezésről, hogyan keresek és találok meg jó árakat és lehetőségeket. Lássunk most egy izgalmas útitervet.

avignon2.jpgAvignon

Ez alkalommal három dél-franciaországi gyöngyszemet, három műemlékekben, művészeti és történelmi emlékekben gazdag települést járunk be három nap alatt, annak örömére, hogy október 30-tól közvetlen repülőjárat indul Budapest és Marseilles között.

A Ryanair új járata keddi és szombati napokon fog közlekedni, odafelé kifejezetten kellemes menetrenddel, reggeli indulással (7 óra 5 perc) és pont ideális érkezéssel (9 óra 15 perc). Kicsi szépséghiba a számunkra, hogy visszafelé is kora délelőtt jön a járat, így mi nem is innen fogunk hazarepülni (de erről majd később írok részleteket). 

Megérkezve a Marseilles-Provence repülőtérre, amely már a nevében is képviseli az egész régiót, mintegy felhívva az utazó figyelmét arra, hogy vannak itt más látnivalók is, mint Franciaország második legnagyobb városa. Mi ez alkalommal kihagyjuk Marseilles látnivalóit. És nem azért, mert ne lenne érdemes a megtekintésre, hanem azért, mert most egészen más céllal keltünk útra.

A repülőtérről különböző francia városokba indulnak távolsági buszjáratok, a mi első úti célunk Arles. Autóbuszos és vonatos utazási ötletek iránt első lépésben a Rome2rio.com oldalhoz szoktam fordulni, amely elég jó alap ahhoz, hogy lássuk a szóba jöhető lehetőségeket (természetesen ez sem adja ki a teljes kínálatot, de kiindulási alapnak bőven megfelelő). Az itt olvasható utazást szombati indulással és egy konkrét napra (2018. december 8.) állítottam össze. Aznap az Ouibus nevű cégnek van a repülőtérről Arlesba közvetlen buszjárata, számunkra abszolút ideális időpontban (10 óra 25 perces indulással és 11 óra 15 perces érkezéssel Arlesba). A buszjegy ára pedig 7 euro, ami abszolút szimpatikus ár. 

A busszal és a vonattal történő utazás óriási előnye, hogy jellemzően a városközpontokban tudunk le- és felszállni, azaz időt spórolunk meg (ami nekünk nagyon sokat ér) és gyalog bejárhatóak a fontosabb  látnivalók, nem kell külön jegyet vennünk tömegközlekedéshez. Az Ouibus megállóhelye Arles-ben a 21 Avenue du Maréchal Leclerc számnál van, ahonnan pár perc sétára van a belváros.

Arles egyike Franciaország kulturális és történelmi városainak. Ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy "mit adta nekünk a rómaiak?", akkor arra itt bőven kapunk választ (épített választ). Arles színei, hangulata még Vincent van Gogh festészetéből lehet számunkra ismerős (Köszönjük, Vincent! ). Van Gogh 1888-ben érkezett meg a városba, ahol olyan emblematikus képeket festett, mint a Van Gogh szobája Arles-ben címet viselő három alkotás, mely a Lamartine tér 2. szám alatt akkor állt fogadóban lévő szálláshelyéről készült. Az ókori műemlékek megtekintése mellett így a másik vezérfonal van Gogh emléke lehet Arles-ban (www.vangoghroute.com).

arles.jpgArles (kép forrása: www.wikipedia.com)

Arles látnivalói kis területen koncentrálódnak, így mi ez alkalommal nem is szánunk néhány óránál többet a megismerésükre. Ebbe azért bőven belefér egy alapos séta a városközpont (az óváros) utcáin, egy-két helyszín részletesebb  megtekintésének a lehetőségével (például az Aréna, a római kori amfiteátrum - melynek a középkorban hozzáépített tornyaiból nyílik a legjobb kilátás az óvárosra-, az antik színház, a Saint-Trophime templom vagy a Sárga Ház, azaz a Yellow House egykori helye).

Utunk következő állomása Avignon, a pápák varosa lesz, ahová vonattal megyünk. (Tulajdonképpen a Rhone folyón is felhajózhatnánk, ha valaki tud erre jó megoldást, ossza meg velem.) A van Gogh által megfestett Yellow House egykori helyének - az épület a II. világháborúban sajnos olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy lebontották, de a környezete még felidézi a megfestett utcaképet - felkeresése azért is praktikus, mert útba esik a vasúti pályaudvar felé, amely szintén csak pár perc séta az óvárosból.

December 8-ára több járatot is felajánl a helyfoglalási rendszer Arles  és Avignon között (például 16 óra 1 perces, 17 óra 21 perces, vagy 18 óra 1 perces indulással), a menetidő kevesebb, mint 20 perc és a vonatjegy ára 8 és 9.80 euro között van. Én a legkorábbi járatot választanám, hogy még legyen időm egy kiadós sétára Avignonban, mielőtt leszáll az éj. (A szerelvény a központi pályaudvarra érkezik - Gare d'Avignon Centre -, ahonnan pár perc alatt elérhető a központi városmag.) Minden izgalmas városnak két arca van, egy nappali és egy esti. Biztosan varázslatos hangulata van esti kivilágításban a Pápák palotájának vagy a Pont'd Avignon-nak.

Avignon történelmi belvárosa ugyanúgy világörökség, mint Arles római és román kori műemlékei. A város legjelentősebb műemléke, látnivalója a Pápák palotája, a leglátványosabb, legtöbbet fotózott pedig a Pont'd Avignon (hivatalos nevén a Point Saint-Bénezet), a félig megépült híd lehet. Utunk első éjszakai szállás is ebben a városban lesz, így felfedezését két része tudjuk osztani: egy késő délután-estire illetve egy kora reggeli-délelőttire. Épületek belső felfedezésére így inkább a vasárnap délelőtt lesz alkalmas (nem haszontalan interneten előre belépőjegyet foglalni a népszerűbb helyszínekre), érdemes talán az érkezés napján délután és este minél nagyobb részt bejárni, és másnap konkrét céllal visszatérni oda, ahová be is szeretnénk menni. Én biztosan átmennék a Rhone túlsó partjára, hogy onnan nézzek rá a Papák palotájára és a Pon'd Avignonra, de nem hagynám ki a középkori eredetű Doms katedrális felkeresését sem.

Másnap az Isilines nevű busztársaság járatával tudunk elutazni Nimes-be. A járat Avignonban a központi pályaudvar mellől indul (13 óra 5 perckor) és ötven perc alatt érkezik meg Nimes-be, ahol a központtól egy picit távolabb van a megálló (kb. 800 méter gyaloglást jelent). A buszjegy ára 5 euro. (Aki jobban szereti a vonatot, vagy más időpontba menne át Avignon-ból Nimes-be, az választhatja azt is. A vonatjegy ára 9.90 euro).

Nimes felfedezésére rendelkezésünkre fog állni egy teljes nap (itt lesz utunk második szállása). Nimes - Arles-hez hasonlóan - viseli a Franciaország kulturális és történelmi városa címet. Jelentős műemlékei, múzeumai a város központi részén helyezkednek el. Egy séta során felkereshetjük az Arénát - vele szemben van a városi turisztikai iroda -, a Maison Carrée-t, az építészetileg is különleges Musée de la Romanité-t (és vásárolhatunk olyan bérletet is, amely hat múzeum kiállítása tekinthető meg a városba). A modern építészet iránt érdeklődőknek a Musée de la Romanité látványos épülete mellett a Carré d'Art múzeum is tetszeni fog (Norman Foster munkája). Aki pedig egy kis zöldre vágyik, az felkeresheti a Jardins de la Fontaine parkot, amelyet az 1800-as években alakítottak ki és Európa első nyilvános parkjai közé tartozott.

Nimes igazán költői elnevezésű repülőtérre - Aérport Nîmes-Alès-Camargue-Cévennes - a belvárosból a repülőjáratok indulásához időzítve -a cikkben említett géphez 14 órakor indul a városközpontból -  megy reptéri busz. Ára 6.80 egy útra. A Ryanair Nimes-Brussels/Charleroi járata december 10-én 16 óra 5 perckor száll fel és 17 óra 45 perckor érkezik meg Charleroi repterére, ahonnan 21 óra 25 perckor száll fel a Wizzair budapesti járata, így elég időnk lesz a kényelmes átszállásra. 


Összegzés: három teljes nap alatt felkereshetünk három csodálatos hangulatú, világszínvonalú műemlékekkel rendelkező várost. Az autóbusz és vonatutak során pedig a dél-francia táj egyedülálló látványát égethetjük a retinánkba. A városokban töltött idő elég arra, hogy a főbb látnivalókat felfedezzük. Első alkalomra ez bőven elég, hiszen a befogadható - bejárható - élményeknek is van határa. Ez a régió bővelkedik ilyen városokban, látnivalókban, ide úgy is vissza kell térni újra és újra.  

 

Utazási költségek 
(2018. október 5-i kereséssel)

Repülőjegyek

Budapest-Marseilles                4619 forint (Ryanair)
Nimes-Brussels/Charleroi        9.99 euro (Ryanair)
Brussels/Charleroi-Budapest  17.50 euro  (Wizzair)


Szállás (központi helyen)

Avignonban  1 éj (szoba 2 főre) 24 euro-tól a hotelF1-ben
(az eggyel jobb kategóriájú ibis budget 37 euro-tól foglalható)

Nimes-ben    1 éj (szoba 2 főre) 39 euro-tól (ibis budget Nimes Centre Gare)

2 autóbusz és 1 vonatjegy (összesen) 20 euro
Reptéri busz (Nimes-ben)  6.80 euro

 

Tipp:

Ha több időt szánunk Arles felfedezésére, akkor feltétlenül keressük fel a város szélén lévő - de az óvárostól azért nem túl messze fekvő -  Abbaye de Montmajour-t, a Benedek-rendi szerzetesek által 948-ban alapított apátságot.

 

Extra tipp 

Aki vállal még egy várost - és nem bánja, ha Nimes-re kevesebb ideje jut -, az megteheti, hogy vasárnap egy 13 óra 2 perckor induló vonattal elutazik Orange-ba. A város ókori színháza, a Théátre Antique világörökség, az egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori színház a Római Birodalom korából. Orange-ból Nimes-be aznap 18 óra 5 perckor indul egy vonat és bő egy óra alatt ér célba. Az Avignon-Orange-Nimes vonatjegy ára 21 euro (6.60 és 14.40)

 

Hasznos oldalak

www.arlestourisme.com/

www.avignon-tourisme.com/

www.nimes-tourisme.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9414282809
süti beállítások módosítása