Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Charleroi Airport - több mint Brüsszel fapados repülőtere

2018. november 21. - Legjobb Áron

 

Charleroi repülőtere, melyet Brussels South Airport-ként is neveznek, úgy vonult be a köztudatba, mint a belga főváros fapados repülőtere, ahová olcsóbban lehet utazni, mint a város klasszikus légikikőtőjébe, a Brussels-Nationalra (régi nevén a Zaventem-re). Valójában a belga fővárosba a Brussels Airlines egészen elfogadható áron kínál jegyeket, így aki Brüsszelbe igyekszik, annak érdemes azt választania, de aki szeretné felfedezni Belgiumot, vagy Franciaország északi régióját, annak Charleroi az ideális repülőtér.

 

crl.jpg

fotó: wikipedia.com

 

Charleroi jelentőségét jól mutatja, hogy Budapestről mind a Wizzair, mind a Ryanair repül ide, és egészen sokszor lehet 3000 forint körüli összegért repülőjegyet találni egy útra. Napjainkban a busz- és vasúttársaságok is kezdik végre felismerni, hogy a sok olcsó repülőjeggyel érkező utas nem szeretne kétszer-háromszor annyit fizetni egy félórás transzferért, mint a többórás repülőútért. Charleroi repterén a Flibco busztársaság kínál nagyon sok járatot, már 5 euro/út árért.

Így fedeztem fel például Lille-t, a belga-francia határhoz közeli kedves várost, mint lehetséges úti célt. Tulajdonképpen annyira jó a repülőgépek és a buszok menetrendje, hogy egy Lille-i városnézést, akár egy nap alatt is lehet bonyolítani (kora reggeli budapesti indulással és késő esti hazaérkezéssel). Persze megéri több napra maradni, hiszen látnivaló akad bőven az egykori textilipari központban, ahol városközponti, minőségi szállást is mindig lehet találni elfogadható áron.

A Flibco járataival számos belgiumi város is elérhető, ugyanúgy 5 eurós kezdő ártól, köztük olyan gyöngyszemek, mint Brügge, Gent vagy Namur. Közülük Brügge-be vágytam már régóta, így rákerestem arra, hogy van-e valamilyen közlekedési kapcsolat Lille és Brügge között. Két busztársaságot is találtam - a Flixbus-t és az Ouibus-t, amelyik van közvetlen járata a két város között - naponta több is -, így pillanatok alatt kész is volt a körutazás!

Az általam választott út kétnapos lesz és péntek reggeli indulással repülünk majd Charleroi-ba, ahonnan kényelmes átszállási idővel utazunk is tovább Lille-be, ahová még a délelőtt folyamán meg is fogunk érkezni. A busz a városközponthoz nagyon közel áll meg, leszállás után azonnal meg is fogjuk kezdeni a történelmi városmag felfedezését. Mi úgy döntöttünk, hogy inkább Brügge-ben alszunk majd (a két városban ugyanannyiért, 15-16.000 forintért van, központi, jó szállodai szoba), de akinek Lille szimpatikusabb, maradhat itt is éjszakára.

Az utolsó busz nyolc óra után indul Lille-ből és este fél tíz körül érkezik meg Brügge-be. A fél nap pedig elég ahhoz, hogy bejárjuk Lille óvárosának az utcáit, megcsodáljuk szép fő terét, megtapasztaljuk a város hangulatát. Brügge-ban pedig indíthatjuk a programot egy esti sétával, majd másnap egészen délután négy óráig marad időnk várost nézni (van egy még későbbi busz Charleroi-ba, amelyik csak este hat körül indul, de inkább nem kockáztattam meg, mert ha dugóba kerül és késik, akkor gond lehet az esti járat elérésével).

Miután most a Ryanair éppen extra akciót hirdetett meg, a Budapest-Brussels/Charleroi repülőjegy csak 1527 forint volt, a Flibco buszútra 2 x 5 eurót fizettem, a Flixbus Lille-Brugge buszjáratára 1589 forintot, míg hazaútra a Wizzairt választottam, mert az ő gépük indul a legkésőbb Budapestre, és ez a jegy 9.99 euróba került.

Összefoglalva: két repülőjegy és három buszutazás kijött kevesebb, mint 10.000 forintból (kb. 9500-9600 forint volt), ami azt gondolom, hogy egy nagyon baráti ár egy ilyen körutazásért, amely két fantasztikus város felfedezését teszi lehetővé.

Bár most Gent kimaradt a programból, de biztos, hogy oda is elfogok menni egyszer, miként a Cherleroi reptértől ellenkező irányba eső belga városok is megérik az utazást. Használják ki a lehetőséget, amíg vannak olcsó utazási lehetőségek és fedezzék fel Belgiumot és Franciaország északi tartományait is.

Szállásnak én mind a két városban az ibis szállodalánc házát néztem ki, mert ezek abszolút jó helyen vannak - nagyon közel a városközpontokhoz -, elfogadható áron foglalhatóak - egy minimális plusz költségért úgy, hogy az utolsó pillanatig lemondhatóak -, modernek, kulturáltak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr6514384444
süti beállítások módosítása