Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Apró dolgok mestere - Bruegel életmű kiállítás Bécsben

2018. november 30. - Legjobb Áron

 

Komoly népszerűsítést kapott a magyar sajtóban is a bécsi Bruegel kiállítás, amely azzal a szlogennel csalogatja a látogatókat, hogy ilyen formában valószínűleg először és utoljára látható egyben a flamand mester, idősebb Pieter Bruegel életműve. A tárlat még nagyjából másfél hónapig látogatható, aki szeretné megnézni, annak érdemes idejében cselekednie, mert az időpontok hamar betelnek.



2019-ben Brüsszel emlékezik Bruegelre. Alkalmi kiállítások és programok egész évben. Részletek itt.

 

Én magam is előre lefoglaltam interneten - a múzeum honlapján - a belépőjegyemet, kiválasztva a még elérhető időpontok közül a számomra legszimpatikusabbat. A teljes árú belépőjegy 20 euro. A honlap használata egyszerű és logikus, ha beléptünk a megfelelő oldalra - ahol német és angol nyelven tudunk tájékozódni-, akkor ott tudjuk kiválasztani a múzeumi látogatás napját, melyhez a rendszer felajánlja a még elérhető szabad belépési időintervallumokat. A bankkártyával történő fizetés után a megadott e-mail címünkre érkezik a belépőjegy, amit azután kinyomtatva, vagy az okostelefonunkon bemutatva tudunk használni.

babel.jpg

Foto: www.khm.at

Autóbusszal vagy vonattal történő utazás esetén a kora reggeli időpontok nem érhetőek el, de egy késő délelőtti, déli belépés ideális lehet. Érdemes a jegyen szereplő időpont előtt jó negyedórával megérkezni a múzeumba, hogy kényelmesen le tudjuk adni a kabátunkat és a táskánkat a ruhatárba (én a bejárattól rögtön balra lévő ruhatárat használtam, ami ingyenes, viszont kora délutánra betelt). A Bruegel kiállításhoz fel kell menni az emeltre és van egy kis előszoba, egy várakozó rész, ahol tartózkodhatunk, amíg elérkezik a mi időpontunk. Itt a belépés gördülékenyen megy, nincs tömeg, jól beosztják az idősávokat.

A kiállításról röviden azt tudom mondani, hogy csodálatos, látni kell, de valójában sokszor kellene elmenni és minden képre egyenként rászánni egy-másfél órát. Mert Bruegel hihetetlen részletgazdagsággal alkotott. Áll az ember a kép előtt és érteni véli a sztorit. Azután észreveszi, hogy a kép hátterében is van egy falu. Azután azt, hogy ott is vannak emberek és azok is csinálnak valamit. Azután még egy újabb részét és ez így megy sorra. (Ezt a részletgazdagságot ügyesen használják fel, amikor az egyik kiállított képnek a falra kinagyított részletén látható tárgyak korabeli eredetijét nézhetjük meg a kiállítás egyik külső termében. Nagyon jó ötlet.) Egyetlen képet kellene egy látogatás során megnézni, azután hazamenni és másnap újra jönni és megnézni a következő festményt. És akkor a grafikák még sorra sem kerültek, pedig azok legalább ugyanolyan fontosak, ha nem fontosabbak az életműben. Jó, hogy grafikákkal kezdődik a kiállítás, segíti a ráhangolódást, a megértést.

Azt fontos tudni, hogy a kiállított festmények legnagyobb része a bécsi múzeum tulajdona, így azok máskor is megtekinthetőek, de ilyen egységben nem fogjuk tudni tanulmányozni őket. Az egyértelműen látszik, hogy a szervezők igyekeztek mindent megtenni, hogy a hatalmas érdeklődést kiszolgálják. És nagyon korrekt, hogy a tárlat végén az állandó kiállításba érkezünk, akinek még van energiája az tovább gyönyörködhet Rembrandt, Vermeer és kortársaik nagyszerű képeiben.

Az embermennyiség egy picit zavaró, de ez ma már minden top kiállítás esetében így van. Egy kis várakozással minden képhez oda lehet férni, elé lehet állni, meg lehet alaposan nézni. Abban ne reménykedjünk, hogy nyugodtan tudunk meditálni, de élvezhető a látnivaló. Gondot inkább az fog jelenteni, hogy túl hamar belefárad az ember a koncentrált figyelésbe. Én másfél órát voltam bent, de legalább még egyszer ennyit el lehetne tölteni, ha valaki bírja szemmel és fejjel (aggyal). És ebbe az időbe főként a festmények megtekintése fér bele, a grafikák akaratlanul is háttérbe szorulnak, pedig Breugel életművében az utóbbiak talán még jelentősebb szerepet töltöttek be.

khm_aussen_2.jpg

Foto: www.khm.at


A Kunsthistorisches Museum előtti parkrészen is van egy karácsonyi vásár, így aki szeretne meginni egy puncsot, itt nyugodtan megteheti. Van választék bőven és egyedi bögre is van, amit haza lehet vinni emlékbe. Az épületből kilépve, balra van a MuseumsQuartier, azaz az MQ. Ha átmegyünk a zebrán és belépünk az épületegyüttesbe, akkor az átjáróban van egy könyvesbolt - az MQ múzeum shopja mellett/mögött -, ahol nagyon sok osztrák múzeum kiállítási katalógusát és művészeti könyvét árulják most akciósan, 5-10-15 euro-ért. Érdemes válogatni köztük, majd ha még maradt időnk, akkor körülnézhetünk az MQ területén, felsétálhatunk a Mariahilferstrassén - egy kis shoppingolás -, de elsétálhatunk a városháza előtti térhez is, megnézni az ottani adventi vásárt és a korcsolyapályát. 

www.bruegel2018.at/

Kunsthistorisches Museum

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr214404886
süti beállítások módosítása