Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Délen éden - Bari, Matera, Polignano a Mare

2019. január 06. - Legjobb Áron

 

Az idei évben Olaszország minden szeglete elérhető lesz repülőgéppel - közvetlen járattal - Budapestről. A Ryanair kilenc városba, a Wizzair pedig hét városba repül, és bár köztük van egy pici átfedés, azért ez így elég bőséges alap a választásra, hogy melyik évszakban merre induljunk el. Én nagyon szeretem Olaszországot, jártam is sok városban, északról indulva egészen Szicíliáig, de a csizma sarka eddig még kimaradt. Pedig a régió felfedezését már régebb óta tervezem, és az idei évben két indok is amellett szól, hogy nem kellene tovább halogatnom az utazást.

 

Az egyik, hogy a Wizzair évek óta meglévő járata mellé a Ryanair is indít egy Budapest-Bari útvonalat május elejétől. Nekik heti két járatuk lesz, a Wizzair-nek pedig a nyári időszakban már heti öt, ami azt jelenti, hogy kedd kivételével minden nap lesz utazási lehetőség a délolasz városba. Korábban egészen olcsó jegyeket is kínált a Wizzair a holtszezonban, most egyenlőre nem látszik még az árverseny az útvonalon, de május még messze van és én azt gondolom, hogy lehet majd kedvező ajánlatokat találni Bariba.

A másik ok, hogy 2019-ben a Barihoz közel eső Matera lesz Európa egyik Kulturális Fővárosa - a másik a bulgáriai Plovdiv -, ami egyedi hangulatot és extra programkínálatot jelent ebben az évben az ideutazók számára. Az esemény honlapja már első ránézésre - a témák alapján is - csábító lehetőségeket ajánl és már január 19-én beindítják az évet egy hajnalig tartó örömzenéléssel a Cava del Sole nevű helyszínen, amelyet egy kőbányából alakítottak át rendezvényhelyszínné. Operarajongóként számomra a nyári szabadtéri előadások a legvonzóbbak, ahol Mascagni csodálatos művét, a Parasztbecsületet fogják előadni a nápolyi Teatro San Carlo művészei. 

Ami ma Matera varázsa, mellyel kiérdemelte a világörökségi címet is, azok a barlanglakások, de még inkább egy barlang-városnegyed (a Sassi). Itt még az 1950-es években is tömegek laktak egészen egyszerű körülmények között, barlangban. Ez a természetes kialakítású lakórész több ezer éven keresztül adott szállást az itt élő embereknek, ma meg a turizmus fő attrakciója. Bátor döntésnek tartom, hogy egy ilyen kis települést választottak az olaszok kulturális fővárosnak, remélem jó példa lesz másoknak is, hogy nem csak a nagyvárosokat kell támogatni egy ilyen lehetőséggel.

matera.jpg                                                                                                                                         Kép forrása: www.agopress.info


Bariból Matera helyi közlekedéssel is könnyen megközelíthető - közvetlen buszjárattal alig több, mint egy óra az út és kevesebb, mint 2000 forint a jegy -, azonban érdemes elgondolkodni az autóbérlésen is, ugyanis ez a régió nagyon sok hangulatos kis falut és természeti szépséget rejt, amelyeket a leggazdaságosabban autóval lehet bejárni.

Amit pedig elég volt egyetlen egyszer látnom képen, hogy felkerüljön az utazási listámra, az Polignano a Mare, a Baritől 33 kilométerre lévő tengerparti település. Olasz sorozatokban láttam először ezt a hangulatot - például a Montalbano felügyelőben, amely Szicílián játszódik -, ahogy az utca vége kiszélesedik és ott a tenger és a homokos part. 

polignano-a-mare.jpg                                                                                                                                 Kép forrása: www.italymagazine.com/

Bari Puglia székhelye, tengerparti fekvéssel, Olaszországra jellemző középkori eredetű - és elsősorban egyházi -épített emlékekkel, élükön a San Nicola bazilikával, ahol a myrai püspök - az igazi Mikulás - Szent Miklós csontereklyéjét őrzik. 

Az biztos, hogy a programok és a hírverés sok látogatót fog az idei évben Materába csábítani. Lehet, hogy túl sokan is lesznek. És bármennyire is közel van egymáshoz Bari és Materra, két külön tartományba tartoznak: előbbi Pugliához, utóbbi pedig Basilicata-hoz. És ez bizony nagyon sok gasztronómiai kalandot is ígér, mert bármerre is járjunk Olaszországban, helyi különlegességeket mindenfelé lehet és érdemes kóstolni. Tengerpart, hangulatos kisvárosok és ízletes ételek. Mit is akarhat még az utazó?  

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4314534450
süti beállítások módosítása