Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Nagy élmények Kislengyelországban - városnézés Krakkó óvárosában

2019. január 23. - Legjobb Áron

 

Krakkó minden szempontból vonzó úti cél. Vannak magyar vonatkozású emlékei, csodálatos óvárosa, autóval és autóbusszal is kényelmesen megközelíthető - ráadásul utóbbira kifejezetten kedvező árú jegyeket is lehet találni - és jó minőségű szállást is mindig találhatunk megfizethető áron, közel a belvároshoz. Bár Krakkót sok olvasómnak biztosan nem kell bemutatnom, mert jártak ott, ismerik és szeretik a várost, azért hadd osszam meg a saját élményeimet és tapasztalatomat.

 

Én az utazáshoz a Flixbus járatát választottam, mivel ideális volt a menetrendje és alig több, mint 2500 forintba került a jegy egy irányba. Már maga a buszút is nagy élmény volt, átkelve a Tátra hóborította, mesés tájain. Az út hossza hét óra volt - pár rövid megállóval - és a járat percre pontosan érkezett meg a központi pályaudvar melletti intermodális közlekedési csomóponthoz (innen indulnak a vonatok, a távolsági buszok, itt állnak meg a helyi járatok). Innen kényelmes sétával is negyedóra alatt elérhető az óváros, azaz a Szent Flórián kapu, a középkori városfal fennmaradt kaputornya. Még mielőtt áthaladunk a torony alatt, láthatjuk mellette a Barbakánt - az egykori városfal előretolt kapuerődjét -, amely a nyári szezonban látogatható.

krk_flr.jpg

Krakkó óvárosának utcái január közepén még karácsonyi díszekben pompáztak, így adva egy kis ünnepi hangulatot az év eleji városnézéshez. 

krk_stu.jpg

Innen a Floriańska utcán, azon az útvonalon haladhatunk a főtér, a Rynek felé, amelyen egykor az uralkodók is vonultak, ugyanis ez volt a kiinduló pontja a koronázási meneteknek, királyi felvonulásoknak. Mi pedig itt kezdjük meg a városnézést, és a házak között már meg is pillanthatjuk a Mária-templom tornyait. Igen, Krakkó óvárosában nincsenek nagy távolságok, kényelmesen bejárható és felfedezhető minden látnivaló.

A Rynek, a hatalmas alapterületű középkori főtér minden szempontból központi helyet foglal el Krakkóban. Már a méretével is lenyűgözi az embert, nem különben a látnivalóival, a Posztócsarnokkal, a Mária-templommal, a Szent Adalbert-templommal, a régi városháza tornyával és a Rynek Undergrounddal, a tér alatti múzeummal. És útba esik jövet-menet, biztos, hogy aki itt várost néz, az többször is keresztezni fogja a főteret. 

A Mária-templom főbejárata a tér irányába néz, de innen csak a hívek léphetnek be, a turistáknak az oldalsó bejáratot kell használniuk (belül kordonnal van elválasztva a rész, a hívek ilyenkor csak éppen hogy beléphetnek a templomba, aki viszont jegyet vált, az körbe sétálhatja a templomteret). Ha a Floriańska utca felől jövünk, akkor a templom túlsó oldalán lévő utcába kell bemennünk (plac Mariacki). A jegypénztár az oldalsó bejárattal szemben van, először itt kell megváltani a belépőjegyet - 10 zloty -, azután léphetünk be a templomba.

krk_mrt_1.jpg

Amit bent látunk, az pontosan azt a hatást váltja ki az emberből, amit a tervezők és építők megálmodtak. Monumentális, lenyűgöző belső tér, egy csodálatos műalkotással megkoronázva. Veit Stoss szárnyas oltára nem véletlenül készült több mint egy évtizedig. Óriási, mind a méreteit, mind a kivitelezését tekintve. Napjainkban már minden nap kinyitják, így a látogató elidőzhet előtte a különböző részletek felfedezésével.

Visszatérve a főtérre ideje körbejárnunk a Posztócsarnokot, amely impozáns méreteivel uralja a teret. Hosszanti oldalain oszlopsor fut végig, bolthelyiségekkel - köztük két múzeum bejáratával és egy jegypénztárral - és az épületen belül végigfutó passzázs is boltokat rejt. Ide az épületnek mind a négy oldaláról nyílik bejárat. Az emeleti szinten a Krakkói Nemzeti Múzeum kiállítása tekinthető meg (lengyel festők és szobrászok művei vannak a tárlat középpontjában). Vasárnap a legtöbb múzeum ingyen látogatható, viszont aránylag korán, már 16 órakor bezárnak. Bezár a vár is - oda pedig 14.45-kor adják ki az utolsó belépőjegyet -, igaz maga a Wawel-domb és a katedrális tovább látogatható (a székesegyház 16 óráig, a várudvar pedig 17 óráig). A templomok pedig jellemzően 18 óráig állnak nyitva a turisták előtt. 

Egyetlen kivétel van, a Rynek Underground kiállítása, amely a téli szezonban is este nyolcig van nyitva (nyáron pedig 22 óráig). Ezért ide majd csak később tértem vissza, mert szerettem volna minél több részt bejárni még világosban és addig, amíg be nem zárnak.

A főteret a Grozka utcán hagytam el, hogy a királyi várhoz menjek. Erről a Péter és Pál apostolok impozáns barokk templomnál lévő Mária Magdolna (Marii Magdaleny) térnél tértem át Kanonicza utcába, ahol Karol Wojtyla - II. János Pál pápa - élt hosszabb ideig. Ebben az épületben napjainkban kiállítás tekinthető meg.

 

 

krk_mjp.jpg


De innen már látszik is a királyi palota épületegyüttese, ahová a feljárat pont ennek az utcának a végéből indul. A téli szezonban a vár is korán bezár - és csak részlegesen látogatható -, de katedrálist még nyitva találtam és a Wawel-domb bejárása is lehetséges volt még, így legalább kívülről alaposan körbe tudtam nézni. A lengyeleknek biztosan nagyon sokat jelent a várdomb székesegyháza, de rám nagyobb hatással volt a főtéri Mária-templom. 

Szép a várbeli épületegyüttes reneszánsz díszudvara és látványos a Visztula kanyarulatára nyíló panoráma a várfalról. Innen lenézve felfedezhetjük a Wawel sárkányának a szobrát, amelyet azt a barlangot őrzi, ahol a legenda szerint élt hajdanán a város polgárait rettegésbe tartó fenevad, mely napjainkra kedves szuvenír emlékké szelídült (plüss sárkányok minden méretben és színben vásárolhatók Krakkó szerte).

krk_vp.jpg


Nagyjából ekkor kezdett besötétedni és az éppen kedvezett annak a tervemnek, hogy a visszaúton megnézem az óváros műemlékeit esti hangulatban is. A macskaköves utcákon hömpölygött az emberáradat, és bár egy nagy szabadtéri rendezvény volt éppen a Ryneken, azt gondolom, hogy a helyiek és a turisták minden hétvégén pezsgő élettel töltik meg a belváros éttermeit, kávézóit. 

A Rynek varászlatos volt napfényben és esti díszkivilágításban is. Még egyszer alaposan körbejártam a Posztócsarnokot, kívülről és belülről is, és megvásároltam a jegyemet a föld alatt kialakított múzeumban. Ennek termei behálózzák a Rynek területét. A kiállítás részeként alaposan bemutatják az ásatás, a feltárása folyamatát is. A korábbi évszázadok épületrészleteit, melyek a mai járószint alatt vannak, ügyesen felhasználva mutatják be azt, hogy miként lakta be az ember azt a városrészt, miként építkezett a különböző korszakokban és abból mi maradt fenn. Abszolút modern kiállítás, számos képernyővel és interaktív információs táblával. Jó lezárása volt a napnak. Ezután már csak sétáltam egyik utcából a másikba, élvezve az este hangulatát.

krk_mte.jpg

 

Hasznos tippek:

Krakkó óvárosa gyalogosan is kényelmesen és aránylag rövid idő alatt bejárható, felfedezhető. Szállás mindig található a városban elfogadható áron, érdemes a főpályaudvar környékén körülnézni, ahol nagyon sok szálloda van. Innen egyszerűen elérhető a vasútállomás és a buszpályaudvar is (de még a repülőtér is), és az óváros sincs messze. Valamint itt található egy bevásárlóközpont, ahol szupermarket és éttermek is vannak (a pályaudvaron is van közért). Én az ibis krakow budget stare miasto szállodában szálltam meg, és teljesen megfelelt az elvárásaimnak. 

 

krk_krk.jpg

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr8114555086
süti beállítások módosítása