Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Retro festésben az Ég Királynője - ünnepel a British Airways

2019. január 27. - Legjobb Áron

 

Nagyon szeretem a retro festésű utasszállító repülőgépeket, amikor egy légiközlekedési vállalat egy korábban használt arculatával díszíti fel egy vagy több masináját. Jellemzően ezt valamilyen ünnepi alkalomból szokták megtenni és az elmúlt években igen népszerűvé vált, szinte már nincs olyan légitársaság, aki ne élt volna ezzel a látványos lehetőséggel. Most a British Airways is beáll a sorba egy Boeing 747-es átfestésével.

 

boac.jpgKép forrása: British Airways

A brit légitársaság úgy számolja, hogy a legkorábbi elődje az Aircraft Transport and Travel Limited (AT&T). Ez a társaság úttörő volt a menetrendszerű légiközlekedésben, amikor beindította 1919. augusztus 25-én a London - Párizs járatát. És ha elfogadjuk, hogy a British Airways-nek az a cég a jogelődje - és az angolok ezt így gondolják -, akkor a vállalat az idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Ez pedig már egy elég kerek szám ahhoz, hogy valami széppel és emlékezetessel ünnepeljék meg, amire valóban jó ötlet volt a retro festés kitalálása.

A nemes feladatra a flotta egyik Boeing 747-esét választották ki - a G-BYGC - jelűt és már azt is lehet tudni, hogy az új külsőt kapó gépmadár február 18-án fog kigurulni a festőműhelyből és másnap áll majd forgalomba. (Egyúttal az Ég Királynőjének - Queen of the Skies - is nevezett vagy másképpen Jumbo jet-nek is becézett típus 1969-es első repülésének 50. évfordulóját is ünneplik a februári forgalomba állással) Az évtizedek során a British Airways-nek - és jogelődjeinek - igen sokféle festése volt. Azt, amit az ünnepi alkalomra választottak, 1964 és 1974 között viselték a BOAC, azaz British Overseas Airways Corporation gépei (ekkor külön volt az európai járatokat kiszolgáló BEA - British European Airways és a BOAC, amely a tengerentúli desztinációkra repült). A BOAC flottájában 1971-től repült a Boeing 747-es típus, azaz a legrégebbi példányok viselték ezt a festés hajdanán (egészen addig, amíg a két cég egyesülésével létre nem jött a British Airways 1974-ben). Ezért is lett az első retro festésű gépük egy Jumbo jet, de a jövőben a British Airways modernebb gépei közül is sor fog kerülni pár átfestésére. 

boac-747-profile.jpg

 

 

Ezt a gépet 2023-ban tervezi kivonni a forgalomból a British Airways - és addig már nem fogják átfesteni -, így ez a minta jó pár évig látható lesz a világ különböző repülőterein. Sajnos arra nincs reális esély, hogy a Liszt Ferenc repülőtéren is megcsodálhassuk, ellenben a LOT légitársaság szintén most bemutatott retro gépe talán nálunk is meg fog fordulni. A lengyel légitársaság tavaly év végén ünnepelte alapításának 90. évfordulóját, ennek tiszteletére kapta meg az SP-LIM lajstromjelű Embraer 175-ös a cég 1956 és 1976 között használt festését (hasonló arculatot kapott öt évvel korábban a LOT egy másik Embraer 175-ese is).

lot.jpg

 

 Afrikában pedig a Tunis Air egyik Boeing 737-ese kapott retro festést a cég megalapításának 70. évfordulójára.

 

tunis_air_retro.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1514554252
süti beállítások módosítása