Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Carcassonne erődvárosa - kalandozás Dél-Franciaországban

2019. január 30. - Legjobb Áron

 

Carcassonne erődvárosával két formában találkozhat az ember: vagy lát valahol egy fényképet róla és azonnal beleszeret a látványba, vagy a legendás társasjáték révén, amely a francia település nevét viseli. Én igen sokat játszottam az utóbbival - nagyon jó társasjátéknak gondolom -, és bár már előtte is láttam képet a városról, ekkor alaposabban is utánanéztem kíváncsiságból. És ezzel el is dőlt, hogy én ezt szeretném élőben is látni, bejárni ódon hangulatú utcáit.

 

ccssnn.jpgKép forrása: www.wikipedia.com


Carcassonne Dél-Franciaországban van, Languedoc-Roussillon régióban. Párizstól három órányi utazásra még a TGV szupergyors szerelvényeivel is. De van a városnak repülőtere és a Ryanair repül is ide Charleroi-ból. A belga város repülőtere pedig Budapestről is elérhető, lehet találni kedvező árú jegyeket ide és miután még a csatlakozás is jó, össze is állítottam február végére egy rövid túrát.

A Ryanair egyébként a belga bázisáról csak Franciaországban 13 úti célt szolgál ki, szóval érdemes figyelembe venni az itteni lehetőségeket az utazások megtervezésénél, főleg, hogy nem ritka a 10 euró alatti jegyár. Carcassonne-ba a téli szezonban heti öt járatuk van Charleroi-ból, a főszezonban pedig minden nap.

Miután hétköznap sokkal kedvezőbbek a jegyárak, én keddi indulással szerveztem meg az utazást. A menetrend ideális, éppen elég idő van az átszállásra - még akkor is, ha esetleg a budapesti gép késik egy kicsit -, és elég korán, már 12.15-kor Carcassonnba érkezik az utazó. A repülőtér nagyon közel van a városhoz, így reális azzal számolni, hogy 13 órakor már meg is kezdhetem a látnivalók felfedezését.

carcassonne-france.jpg

A reptéri busz - ára 6 euro - a Gambetta térre visz be. Ez a később épült város - az új város -, az Aude folyó egyik partján. És nagyon jó, hogy a busz itt teszi le az embert, mert így a Pont Viedux hídon kelhetónk át a túlpartra, megcsodálva az erődváros mesés látványát. Az biztos, hogy a nap hátralévő részét az erődvárosban fogom eltölteni, bejárva a kis utcákat, megvárva, hogy besötétedjen és díszkivilágításban is lássam a várat. A várfalon belül a Château Comtal-t lehet felkeresni (teljes árú belépő 9 euro, téli szezonban 17 óráig van nyitva). Kiemelt látnivaló még a Saint-Nazaire bazilika, a Narbonnaise kapu, a d'Aude kapu és a várfalon bejárható útvonalak, melyet 52 torony szegélyez. 

carcassonne_n431.jpgKép forrása: www.tourisme-carcassonne.fr/

 

Szállást viszont a folyó túlsó partján, a Bastide Saint Louis városrészben - az új városba - foglalok, mert itt azért nagyságrendekkel olcsóbb egy szoba, mint az erődvárosban (és a pályaudvar is közel van, ahonnan másnap reggel tovább utazom). Este még azért itt is körbe fogok sétálni. Másnap reggel vonattal fogok továbbutazni Nimes-be. A kinézett járat fél tízre fog a városba érkezni, ahonnan csak délután 5 órakor indul majd a gépen, így lesz időm megismerni Nimes látványosságait, mindenekelőtt a híres arénát. 

Itt a repülőjáratok indulásához van igazítva a reptéri busz menetrendje, a keddi járathoz 15 óra 15-kor indul a városközpontból a busz és 6.80 euró rá a jegy.

 

Nimes

A város nagyon látványos műemlékekkel rendelkezik a római birodalom idejéből, de büszkék a későbbi korok emlékeire is, sőt, igen erős a kortárs művészet jelenléte a Nimesban. Jelentős szereplő a múzeumok között - és a kortárs építészetért rajongók szívét is megdobogtatja - a Museé de la Romanité és a Norman Forster által tervezett Carré d'Art. 

 

nimes.jpgKép forrása: http://ee.france.fr/


Úti költség: repülőjegyek a mai napon = 3059 forint + 5 euro + 9.99 euro + 9.99 euro (ez nagyjából 11.000 forint)
                   vonatjegy = 12 euro
                   reptéri transzfer = 6 és 6.80 euro
                   szállás = Carcassonne központjában (de nem az erődvárosi részen) 10.000 - 12.000 forint/éj

Nagyjából 30.000 forintból lehet kihozni a körutazás (úti költségét és a szállás) + belépőjegyek a látványosságokhoz

Menetrend:

Kedden = Budapest - Charleroi (Ryanair)   06.50 - 09.00
                 Charleroi - Carcassonne (Ryanair)  10.30 - 12.15

Szerdán = Nimes - Charleroi (Ryanair)  17.05 - 18. 45
                  Charleroi - Budapest (Wizzair)  21.25 - 23,30


Carcassonne - Nimes vonattal szerda reggel = 07.32 - 09.29

Francia belföldi utazáshoz itt szoktam megoldást keresni : https://en.oui.sncf/en/

www.tourisme-carcassonne.fr/


Tipp:

Aki esetleg nem szeretne Nimes felé hazajönni, az busszal elmehet Albi városába, amely Carcassonne-hoz fogható szépségű és látványos település. Innen pedig a Toulouse-i repülőteret érdemes a hazaúthoz figyelembe venni (szintén repül ide a Ryanair Charleroi-ból).

Július 14-ét monumentális tűzijátékkal köszöntik a Carcassonne-ban, ahol a nyári hónapokban fesztivált is tartanak, decemberben pedig karácsonyi vásárt.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9014597940
süti beállítások módosítása