Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Múzeum a város felett - Barcelona egyik csodája

2019. február 07. - Legjobb Áron

 

Egy barcelonai városnézéshez nem kell különösebb indok, és már eddig is egészen jó menetrenddel lehetett utazni Budapestről közvetlen járattal a katalán fővárosba. Barcelona repülőterére - az El Prat-ra - a Wizzair-nek és a Ryanair-nek is napi járata van (az egyik kora reggel megy oda, a másik késő délután repül vissza). Áprilistól viszont lesz a Wizzair-nek hetente kétszer - kedden és szombaton - esti járata is a katalán fővárosból, amelyik 22 óra 35-kor száll fel, így a kora reggeli érkezéssel és a késő esti hazaindulással teljes értékű napokat lehet Barcelonában tölteni.

 

A repülőtér közel van a városközponthoz és akár a reptéri buszt, akár a vasutat válasszuk, nagyjából fél óra az út. Ez azt jelenti, hogy a reggel 8 óra 40 perces érkezés és este 22 óra 35 perce felszállás között olyan sok időnk marad, hogy akár egyetlen napra is érdemes kimenni, ha az embernek nincs több ideje, de szeretne egy kicsit beleszippantani a tenger illatába és a város pezsgő életébe. És ha elutazunk hétfőn vagy pénteken reggel és a másnap esti géppel jövünk haza, akkor két teljes napunk van a városra, ami egyáltalán nem kevés.

Ez most nem egy úti beszámoló (bár jártam már Barcelonában). De szeretném a figyelmükbe ajánlani ezt jó utazási lehetőséget, amit érdemes kihasználni, és mellé szeretnék bemutatni egy talán kevéssé ismert helyszínt, amit viszont vétek lenne kihagyni egy Barcelonai túrából.

Barcelona Antoni Gaudi és mindenekelőtt a Sagrada Família. A La Rambla és a belváros forgataga, és persze a tengerpart, a strandok és az újabban épült toronyházak kontrasztja, a napfény, a latin életérzés szinonimája. Ezt mind meg is fogják találni a város felfedezése során. Amit én itt most külön ajánlani fogok, számomra ez a helyszín volt az igazi meglepetés, a legnagyobb élmény, amire azóta is úgy gondolok: ide feltétlenül visszamegyek.

mnac_2.jpgA múzeum épülete (kép forrása: www.wikipedia.com)


Ez pedig a Museu Nacional d'Art de Catalunya, azaz a MNAC kiállítása a Montjuic-dombon. A képeken is látszik, hogy egy igen komoly épület ad otthon a katalán művészet bemutatásának. Az MNAC anyaga Spanyolország egyik legnagyobb gyűjteménye. 

Már maga a múzeumépület, a Palau National is hatással van az érkezőre, főleg akkor, ha a Reina Maria Cristina sugárút felől jövünk és a lépcsőzetes - teraszos - szökőkút melletti széles lépcsősoron tesszük meg az utolsó métereket az épület bejáratához. A Palalu National az 1929-es világkiállításra épült és olyan finomságokat fedezhetünk fel rajta, mint a vatikáni Szent Péter bazilika ihlette kupola, vagy a Santiago de Compostella-i székesegyházat megidéző négy torony. Mielőtt belépünk - vagy a kiállítás megtekintése után - ne hagyjuk ki a városra innen nyíló nagyszerű panorámát.

bcn.jpgÉs amit bent fognak látni, az ugyanolyan lenyűgöző, mint a múzeumépület külső homlokzata és környezete.

Rám legnagyobb hatással azok a román kori templombelsők voltak, amelyeket a régió legkülönbözőbb helyszíneiről hoztak ide. A falképeket, freskókat leválasztották az eredeti épületbelsőről, amit azután rekonstruáltak a múzeumban. Lehet azon vitatkozni, hogy szabad-e így elmozdítani az eredeti közegükből műalkotásokat. Egyfelől biztosan autentikusabb az eredeti környezetében látni egy középkori templomi freskót. Másrészt viszont tény, hogy nagyon sok helyen nem tudják garantálni a falkép sértetlenségét. Ha elpusztul, akkor senki sem fogja látni, itt viszont nagyon sokan találkozhatnak vele.

bcn_belso.jpgRészlet az MNAC kiállításából (kép forrása: www.wikipedia.com)

Engem lenyűgözött a látvány, elvarázsolt az élmény, és azt is tervezem, hogy a még ma is álló csodálatos templomokat fel fogom keresni a Pireneusokban. Például a Saint Climent román kori templomát Taüll-ben, mely apszisának a freskója szintén a múzeumban látható napjainkban.

tuell.jpgA Taüll-i középkori templom (kép forrása: www.wikipedia.com)


Hasonló kiállítást láttam pár hónapja Athénban, a Bizánci és Keresztény Múzeumban. Az is nagyon tetszett. Természetesen az MNAC gyűjteménye sokkal többet nyújt, mint a román kori katalán művészet bemutatása. Erős a gótikus kor anyaga is, a reneszánsz és a barokk is, de legalább ennyire büszkék a közelmúlt művészeinek az alkotásaira is. Az biztos, hogy a katalán művészetre egyedülálló rálátást kaphatunk ennek a nagyon gazdag gyűjteménynek a segítéségével.

 

Múzeumi bérlet hat barcelonai múzeum (köztük az MNAC) megtekintéséhez: 
http://articketbcn.org/

 

Reptéri transzfer:

Vonat 

A leggyorsabb közlekedési mód a reptér és a belváros között (27 perc a menetidő). A járatok félóránként indulnak és a Barcelona-Passeig de Gracia megállóig mennek (a vasúti menetrendben a repülőtér El Prat Airport-ként szerepel).

Reptéri busz

Több cég is üzemeltet reptéri shuttle járatokat és van menetrendszerű buszjárat is. A shuttle buszok menetideje jellemzően 35 perc és szinte folyamatosan indul busz a reptérre és vissza. (Például az Aerubús napközben 5 percenként indul a T1 terminálra, de csúcsidőn kívül is 10 perces a követési távolság). 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr114612294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása