Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Tengerpart és Trónok harca - pihenés a narancsvirágparton

Újabb közvetlen repülőjárat Budapestről Spanyolországba

2019. február 18. - Legjobb Áron


Ez a hét sem tellik el új repülőgépjárat bejelentése nélkül, ráadásul ezúttal egy igazán izgalmas úti cél, a spanyolországi Castellón - Costa Azahar Airport kerül fel június közepétől a Wizzair útvonaltérképére. Ide érkezve felkereshető Valencia, a Costa del Azahar tengerparti strandjai, de olyan varázslatos városok is, mint Peñíscola, ahol a Trónok harca egyes jelenteit forgatták.

 
castellon2.JPGA repülőtér épülete (kép forrása: www.wikipedia.com)

Valencia dobogós az én utazási bakancslistámon, már egy ideje keresem az ideális megoldást a város felfedezésére. A Ryanair-nek van közvetlen Budapest-Valencia járata, amelyiknek pont áprilistól fog - részben - kedvező irányba változni a menetrendje (kora reggeli budapesti indulásra, viszont az eddigi hétfő-péntek helyett, szerda-vasárnap fognak repülni, ami viszont megegyezik a Wizzair Castellón-i járatának menetrendjével, így kevesebb variálási lehetőség lesz az utazási napokkal). Viszont a két járat kombinálásával négy vagy öt napos - három vagy négy éjszakás - teljes értékű utat lehet összerakni (aránylag korai érkezéssel Valenciába - 10 óra 15 perc - és kifejezetten késői hazarepüléssel Castellónból, 21 órás indulással).

Bevallom nekem ez a menetrend tetszik - az pedig külön öröm a számomra, hogy két repülőteret is megismerhetek egyetlen út alkalmával -, így biztos, hogy szervezek ide egy túrát, bár valószínűleg inkább az őszi időszakot fogom megcélozni, ami itt kifejezetten kellemes lehet.

A valenciai érkezés abszolút ideális, kezdődhet a program a város felfedezésével, amire biztos, hogy kelleni fog legalább két nap, a többit időt pedig tölthetjük a tartomány egyéb értékeinek a felfedezésével. 

Például a tengerparton, melyet errefelé narancsligetpartnak is neveznek a citrusligetek végeláthatatlan soráról. A jelentősebb tengerparti - üdülő - városok közé tartozik Peñíscola, mely forgatási helyszíne volt a Trónok harca című sorozatnak is. A fallal körbe vett óváros mellett a Castell del Papa Luna a másik látványossága, mely egy arab erőd alapjaira épült és a templomos lovagok is használták. Híres lakója volt az épületnek a névadó Pedro de Luna, Aragónia bíborosa, akit Avignonban pápává választottak - XIII. Benedek -, azonban csak ellenpápa lehetett, mivel ugyanekkor Rómában is volt választott pápa. Miután de Luna-nak Avignonból el kellett menekülnie, Peniscola várában rendezte be rezidenciáját. (Állítólag vár felső részét csak 1961-ben építették meg, az El Cid című film forgatásához.)

peniscola.jpgPeñíscola (kép forrása: www.wikipedia.com)

 
Egyszóval egy remek túrát lehet megszervezni ide, városnézéssel és tengerparti pihenéssel. Valenciában láthatunk középkori épületeket, például a katedrálist vagy a La Lonja-t, a Selyembörze késő(valenciai)gótikus csarnokát (világörökséget), de vannak lenyűgöző modern épületek is, mint a Santiago Calatrava sztárépítész által megálmodott komplexum, a Művészetek és tudományok városa - Ciutat de les Arts i les Ciències - , melyhez tartozik koncertterem, óceáni akvárium, múzeum, planetárium és még sok minden, valamennyi futurisztikus, álomszép épületben elhelyezve.

 

vlc2.JPGL'Hemisféric (kép forrása: www.wikipedia.com)

 

Turisztikai oldalak:

www.visitvalencia.com/en

 www.peniscola.es/

 

Castellon - Costa de Azahar repülőtér

Castellón repülőtérnek még kifejezetten kicsi a forgalma. Jelenleg a Ryanair-nek vannak ide illetve innen járatai, melyekhez shuttle buszjárat van Valenciába. Egy útra 20 euro a jegy és 2 óra tíz perc a menetidő. Minden valószínűség szerint a Wizzair gépéhez is lesz majd buszcsatlakozás. (A Wizzair-nek Budapest mellett Bukarestből és Katowicéből lesz ide járata, míg a Ryanair Szófiából, London-Stansted-ről és Poznanból repül ide).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9114634102
süti beállítások módosítása