Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

A Hanza-város muzsikusai - városnézés Brémában

2019. március 06. - Legjobb Áron

 

Évekkel ezelőtt volt a Ryanair-nek Budapest-Bréma járata. Reggeli indulással közlekedett, ideális volt egy városnézéshez. Össze is állítottam egy Bréma-Dublin körutazás - Budapest-Bréma-Dublin-Budapest repülőjeggyel -, de mielőtt kipróbálhattam volna, megszűnt a brémai járat (azonban volt ismerősöm, aki megcsinálta és nagyon tetszett neki a program). A Bremen Airport idei újdonság a Wizzair útvonal hálózatában, és bár egyenlőre Budapestről nem repülnek ide, de hátha kipróbálják, vagy esetleg a Ryanair éleszti újra a járatát. Én mindenesetre szem előtt tartom az úti célt, szeretnék ide minél előbb eljutni.

Bréma nevét a legtöbben a Grimm testvérek által feldolgozott középkori történetből ismerik, amikor is négy fölöslegessé vált állat -  egy szamár, egy kutya, egy macska és egy kakas - felkerekedik, hogy a városba költözzön és muzsikusnak álljon. A Brémai városi muzsikusok kedves történetét 1953 óta egy szobor is megörökíti az óváros központjában, a városháza mellett.

 
bre8.jpg

Szeretem a Hanza-városokat. Szimpatikus az építészetük, a fennmaradt műemléképületeik stílusa, hangulata, és szeretem olvasni a történetüket, mert Európa egy igazán izgalmas korszakára ad rálátást. Bréma is a középkorban jelentős szerepet betöltő településeknek abba a csoportjába tartozik, amelyeknek a tengeri kapcsolat adta meg a lehetőséget a felemelkedésre és a megerősödésre. 

És érdekes az is - mert nagyon tanulságos -, ahogy ezek a városok elveszítették a jelentőségüket, elfelejtődtek, hogy azután később mondjuk turisztikai célpontként kerüljenek a figyelem középpontjába. Bréma nincs annyira előkelő helyen a turisták bakancslistáján, mint mondjuk Brugge, de nekem az egyik olyan város Európába, ahova a közeli jövőben szeretnék eljutni.

Teljes nevében ma is hordozza múltját a Weser-parti város, mely Freie Hansestadt, azaz szabad Hanza-város. Első említése a 780-as évekből maradt fenn, amikor Nagy Károly püspökséget alapított itt. Az akkor emelt, Szent Pál tiszteletére felszentelt fatemplom kulcsa a mai napig része Bréma városcímerének.

A krónikák szerint a 910-es években eljutottak ide a kalandozó magyar seregek is, igaz, nem turistaként. A Hanza-szövetségbe 1260-ban nyertek felvételt, ahonnan azután több alkalommal is kizárták őket, mert nem követték a közös megállapodások betartását. 


bre1.jpeg        A számár lábainak a megérintése szerencsét hoz, de mind a kettőt meg kell érinteni!


Bréma fő látványosságai a központban, az óvárosi részen vannak. Ezen belül is az Am Markt, azaz a régi piactér számít a legfrekventáltabb területnek. Itt áll a város leglátványosabb épülete, a világörökségi címmel is elismert középkori eredetű régi Városháza. Az épület szerencsésen - csekély sérülésekkel - úszta meg a II. világháború rombolását, amikor Bréma belvárosának jelentős része pusztult el. 

A régi Városháza mind a külsejében, mind a belső kialakításában lenyűgöző. Az 1400-es évek elején emelt épület homlokzata a Weser reneszánsz stílusát tükrözi. Mellette áll a muzsikus állatok híres szobra, és szemben vele az 1404-ben emelt Roland-szobor (utóbbi szintén világörökség). Roland szobrokat más német városokban is állítottak, mint a városi jogok - kiváltságok - és szabadság szimbólumait (és őrzőjét), de mind közül a brémait tartják a legmarkánsabbnak, minden más Roland szobor mintaadó ősének. 

bre2.jpeg

 

A piactér másik meghatározó épülete a Szent Péter-dóm, amelyet azon a helyen emeltek, ahol Brémának a 780-as években emelt első temploma is állt. A dóm legkorábbi részei 1035 és 1043 között épültek, majd az évszázadok során számos bővítés és átépítés végeredményeként nyerte el ma is látható formáját. A téren a Haus der Bürgersaft - a Polgárság háza -, azaz a Tartományi parlament palotája képviseli a közelmúlt építészetét. De azért az üvegfallal borított homlokzatán a Városháza épületét tükrözve mutatja meg, hogy melyik korszak volt a meghatározó a tér történetében.  

El sem téveszthetjük a haladási irányt, ugyanis 2000 sárgarézből és acélból készült szeg vezeti végig a turistákat a városközpont kiemelt helyszínein. A Városházával szemben, a tér túlsó felén áll - a Schüttingstrasse sarkán - a brémai kereskedők által az 1530-as évek második felében emelt Céhház (Schütting Haus). A későgótikus elemeket viselő épület szépségében felér a tér többi műemlék épületéhez. És ha a Shüttingstrasse-n haladunk tovább, akkor az hamarosan a Böttcherstrasse-ban folytatódik, mely egy 110 méter hosszú utca - egykor a kézművesek utcája volt, később múzeumutca lett - és nagyon szép és változatos építészeti arculattal, köztük jugendstíl, vagyis szecessziós téglaépületekkel szegélyezett. 

bre3.jpeg

 

Ennek az utcának a végén, a Weser-partjához kiérve a Márton-templomot pillanthatjuk meg jobb kéz felé. Ez a templom őrizte meg a városban a leginkább a középkori, eredeti formáját. Mellőle indul a Schlachte, egy sétány a Weser partja mentén. Ha pedig a Böttcherstrasse végén balra fordulunk, akkor rövid séta után a Schnoor-negyedhez, a belváros déli részének hangulatos városrészéhez érkezünk meg, amely éttermekkel, kávézókkal, kézműves boltokkal és műtermekkel szorosan egymáshoz illeszkedő, 16-18. századi polgárházaival varázsolja el az ide érkezőket.

A belvárostól messzebb van az Universum Bremen, egy interaktív tudományos kiállítás - egy futurisztikus épületben -, a központi pályaudvar mellett pedig az Übersee Museum, de aki megteheti, az menjen ki Bremerhaven-be, ahol a Német Tengerészeti Múzeum kiállítását lehet megtekinteni, melyhez számos hajó is tartozik. De az igazi különlegesség a Deutsches Auswandererhaus kiállítása, mely annak a több mint 1 millió kivándorlónak nyújt bepillantást a sorsába, akik Bremenhaven-ban szálltak hajóra az Újvilág, azaz az amerikai kontinens felé, de megemlékeznek azokról is, akik Németországba érkezve leltek új hazára. 

dah01.jpgA Deutsches Auswandererhaus épülete (kép forrása: https://dah-bremerhaven.de/)

 

Bremerhaven


Sok kereskedőváros vesztét okozta a közte és a tenger közötti összeköttetést biztosító csatorna eliszaposodása, ami lehetetlenné tette a hajók közlekedését. Brémában ezt a problémát sikerült orvosolniuk azáltal, hogy az öbölnek egy másik pontján új kikötőt alakítottak ki. Ez lett Bréma kikötője, azaz Bremerhaven, melynek később kiemelt szerep jutott az Európából Amerikába kivándorlók életébe, ugyanis sokan szálltak fel itt a tengeren túlra induló hajókra. Bremerhaven ma önálló város, Európa harmadik legnagyobb kikötője.


Programajánló

Town Musicians Summer - 2019

Az idei év a Város muzsikusoké, azaz a mesebeli állatoké és az őket népszerűvé tevő Grimm mesé-é. Március 3. és Szeptember 30. között lesz kiállítás a Bremen Kunsthalle-ban a négy állatfigurát ábrázoló rajzokból és festményekből, lesznek tematikus város séták, zenés programok és még sok izgalmas esemény. 

www.bremen.de/kultur/stadtmusikantensommer


Utazási tipp

Bréma észak-németországi város, addig, amíg nem lesz ismét közvetlen repülőjárat ide Budapestről, Hannoverből vagy Hamburgból lehet könnyen megközelíteni. 

 

képek forrása: www.bremen-tourism.de/

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4614574802
süti beállítások módosítása