Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Kasztília és León - kirándulások az erődítmények földjén

2019. június 06. - Legjobb Áron


Kasztília és León egy hercegnő és egy herceg neve is lehetne, a valóságban azonban egy spanyol autonóm közösség megnevezése. Városai, tájai viszont valóban mesés látnivalókat kínálnak, így érdemes egy madridi utazásunkat kiegészíteni Burgos, Salamanca, Ávila, Segovia, Leon vagy Valladolid felkeresésével.



cast_lamota.jpgCastillo de la Mota

 

Kasztília elnevezése az óspanyol Castiella kifejezésből ered és a jelentése: erődítmények földje. Egykor a mór hódítók ellen védték ezen a tájon masszív falakkal a városokat és emeltek várakat a sík vidéken. Napjainkban a turisták özönlik el ezeket a csodálatos településeket és a várak kapuját boldogan nyitják meg előttük, belépődíjért. Az a rész, amiről most mesélek a Castilla la Vieja, azaz a régi Kasztília (Ó-Kasztília). Az utazásra ez alkalommal rendelkezésre álló hat napba három település felkeresése fért bele, és Burgos, Segovia és Salamanca került kiválasztásra. Közülük Segovia van a legközelebb Madridhoz, ide fél óra alatt lehet eljutni vonattal a Chamartin pályaudvarról, Burgos és Salamanca van a legtávolabb, az előbbibe két és fél óra, a másikba másfél óra az utazás.

Abszolút jogos a kérdés, hogy nem érdemes-e csillagtúra szerűen bejárni ezeket a városokat. Van erre lehetőség, érdemes is elgondolkodni rajta, bár ebben az esetben nehezebb jó menetrendet összeállítani. Amit én megoldásként választottam - és ezt már le is utazta az, aki kérte tőlem az úti tervet -, az egy olyan konstrukció lett, ahol a madridi repülőtérről egyből Burgosba utazunk el, egy éjszakát töltünk ott, majd visszatérve Madridba, a párnapos ott tartózkodás alatt beiktatunk egy egynapos kirándulást Segoviába. A program végén pedig egy éjszakát alszunk Salamancába, ahonnan már egyből a madridi repülőtérre megyünk.


Madridba nagyon jó menetrenddel repülhetünk, mert kora reggeli indulással kedden, szerdán és szombaton van egy Ryanair járat, míg késő este - mindennap - egy Wizzair gép visszafelé. Amennyiben ezekkel a járatokkal repülünk, akkor mindig teljes értékű napokkal kalkulálhatunk. A repülőtérről pedig közvetlenül utazhatunk is Burgosba az ASLA társaság járatával. A 10.45-kor induló buszjárat elérésere is van esély, de a 13.15-ös a biztos (bekalkulálva egy esetleges késést - bár én most láttam olyat, hogy kb. 30 perccel korábban szállt le a budapesti Ryanair járat Maridban). A low cost járatok az 1-es terminálra érkeznek és innen is indulnak Madridból, míg az ASLA buszainak a 4-es terminálnál van a megállója. Ez azt jelenti, hogy érkezés után az egymástól távolabb lévő terminálokat összekötő ingyenes shuttle buszokkal kell átmenni az egyesről a négyes terminálra. Ezek a buszok pár percenként indulnak és az utazás sem hosszú a terminálok között. Jellemzően 20 euro körül van egy Madrid-Burgos buszjegy és két és félóra utazást jelent. A jegyet meg lehet előre venni az ASLA bus honlapján, így biztos, hogy lesz helyünk a járaton és nem kell a reptéren még a jegyvásárlással bajlódnunk. Előzetes helyfoglalás minden jegytípushoz jár és ki lehet venni az árból az automatikusan beleszámolt utasbiztosítást (viszont van egy plusz költsége az online vásárlásnak, ez 10 euro áru jegyig 0.99 cent, felette 2.60 euro). És akkor is érdemes regisztrálni magunkat a honlapon, ha valamilyen kedvezményt szeretnénk igénybe venni - például 65 év felett jóval olcsóbb a jegy -, mert csak így tudjuk lefoglalni a csökkentett árú buszjegyeket (és tudunk magyar személyi igazolvánnyal is regisztrálni, csak annak a számát is az útlevéhez kell beírni - nem a foreginer ID card number-hez-, mert csak így fogadja el a rendszer). 

A buszjáratok nagy előnye, hogy sok esetben a városközponthoz egészen közel van a megállójuk, például Burgos és Salamanca esetében is. Burgos városközpontjában, az autóbusz-pályaudvarhoz közel lehet találni megfizethető színvonalas szállást. Ezzel az úti tervvel két célt szerettem volna elérni. Az egyik az érkezés és a hazaindulás napjának a lehetőség szerinti legjobb kihasználása, a másik pedig az, hogy ezekbe a gyönyörű városokban legalább egy éjszakát el is töltsünk, mert semmi sem hangulatosabb, mint egy esti séta az ódon falak között. A spanyol városoknak igen jól felépített turisztikai oldalai vannak - érdemes az adott város nevére a visit szóval rákeresni, például visit burgos, vagy a turismo szóval a spanyoloknál, mert erre jellemzően a hivatalos turisztikai oldal jön fel az első találatok között -, ahonnan minden fontos információ beszerezhető a felkeresésre érdemes látványosságokról. Térképeket tölthetünk le innen és sok esetben nagyon jó sétaútvonalakat is ajánlanak a város műemlékeinek felfedezéséhez. Ha van városkártya, amellyel ingyenes a tömegközlekedés és a legtöbb múzeuma a belépés, azt is megtaláljuk itt (és azt is el tudjuk dönteni, hogy megéri nekünk kiváltani, de általában igen, ha több látványosságot is fel akarunk keresni). Azonban ott, ahol a tartománynak ugyanaz a neve, mint a városnak - és Burgos esetében így van -, fogunk találni egy tartományi turisztikai oldalt, és külön kell rá keresnünk a városéra. A tartományi oldal akkor hasznos, ha a felkeresendő város környezetében is szeretnék körbenézni. 

Burgos látványosságai - élükön a katedrálissal - a városközpontban koncentrálódnak, bejárásuk így nem igényli hosszabb távolságok megtételét. A betervezett egy nap Burgos felfedezésre elégnek bizonyult. És érdemes előre összegyűjteni a helyszínek nyitva tartását, mert például a városi múzeumok délután előszeretettel zárnak be úgy két óra hosszára, igaz, utána este későig, általában nyolc óráig nyitva tartanak. Ezt a szieszta időszakot még Burgos legmodernebb múzeuma, a Museo de la Evolución Humana is megtartja, igaz, csak hétköznapokon. A hétvégéken és ünnepnapokon folyamatos a nyitva tartásuk. 

 

catedral-burgos.jpgA Burgos-i katedrális 

 

Burgos-t a Arlanzón folyó választja ketté. Ahol a busz megáll - azaz ahol a Burgos-i buszpályaudvar van -, azon az oldalon van két fontos múzeum (a már említett Musoe de la Evolución és a Museo de Burgos). Ha a repülőtérről érkezünk, ami azt jelenti, hogy kora délután kezdjük meg a városnézésünket - és esetleg ebben a városrészben foglaltunk szállást -, akkor érdemes a két múzeum felkeresésével indítani a város megismerését. A Museo de Burgos - régi útikönyvekben Tartományi Régészeti Múzeum - színvonalas kiállítása két, egymás melletti reneszánsz palotában talált otthonra. Nyári időszakban sokáig világos van - június elején például 21.45-kor kezd csak besötétedni -, így az esti sétáig még bőven van időnk, illetve a múzeumok megtekintése után is napfénynél érünk be az óvárosba. Ide a San Pablo hídon átkelve érkezhetünk meg. A híd túloldalán, ha balra fordulunk, akkor pár lépés után már is a város főterén, azaz a Plaza Mayor-on vagyunk. A Plaza Mayor után pedig hamarosan megérkezünk a csodálatos katedrálishoz, Burgos világhírű műemlékéhez. A Szűz Mária-katedrális - Catedral de Santa Maria - belső tereinek megtekintését érdemes a következő napra hagyni, most csak járjuk körbe és folytassuk a sétánkat a folyóparti sétányon. A városközpontban egy hosszú szakaszon nagyon szép vízparti sétány vezet. Ha még bírjuk erővel és megvártuk a napnyugtát, akkor tehetünk még egy esti sétát a történelmi városközpont utcáin, utána pedig jöhet a jól megérdemelt pihenés.


Másnap azután kezdhetjük a napot a katedrális alapos felfedezésével. Ez a látogatás biztos, hogy hosszabb időt igényel, de az sem kérdéses, hogy Burgos-t ezért a műemlékért keresik fel elsősorban a turisták (de található néhány igen szép gótikus templom is még a városban). Utána felmehetünk a Castillo-ba, a város fölé magasodó, korabeli ábrázolások szerint igencsak monumentális egykori vár (várkastély) maradványaihoz, amely 75 méterrel magasodik a városközpont fölé, amelyre így igazán jó panoráma kilátást nyújt (és itt érdemes megjegyezni, hogy maga a város is közel 900 méterrel a tengerszint fölött fekszik). 
Ha visszafelé a buszpályaudvarhoz, a katedrális előtti téren átvágva, a Santa Maria híd felé tartunk, akkor a Santa Maria kapun fogunk kilépni a történelmi városközpontból. És érdemes visszafordulva megcsodálni az egykori városkapu gazdag homlokzatát. Átkelve a hídon szinte már meg is érkeztünk a buszpályaudvarhoz. Burgos-ból Madridba gyakran indulnak járatok. A buszpályaudvaron jegypénztár nincs, csak automata, de nem bonyolult a kezelése és menetrendet is lehet nyomtatni vele, melyen a jegyárak is láthatóak.


Ennél az utazásnál Segovia felkeresésé Madridból vonattal lett megtervezve. Kétféle járat közül választhatunk, az egyik félóra alatt van Segoviába, a másik másfél alatt. Ennek az a magyarázata, hogy a gyorsabb járat az AVE gyorsvasút hálózathoz tartozik és ezért nem is megy be a város pályaudvarára, hanem kijjebb áll meg, a Sagovia AVE vasútállomásnál. Innen van buszjárat a városközpontba (két busz is indul a pályaudvartól, az egyik a híres vízvezetékig megy be, a másik a belváros ellenkező felén megy, és az előbbi a jobb megoldás a bemenetre). Egyébként a város központi pályaudvara is hat kilométerre van az óvárostól, onnan is kell buszozni. Erre az útra mindenképpen érdemes előre lefoglalni a jegyet, mert az általunk kinézett napon az ideális időpontban induló vonatra már nem volt hely (ez a járat Segovia után Salamancába megy, azaz, akinek csak kis csomagja van, az úgy is betervezheti az itteni városnézést, hogy reggel leszáll a vonatról, majd este innen megy tovább Salamancába). Segovia legemblematikusabb műemlékei a Római vízvezeték, a katedrális és az alcazár, azaz a fellegvár.


segojo.jpgA római vízvezeték Segovia központjában

 


Madridi városnézésre, látnivalókra itt most nem térnék ki. Azt mindenki ki tudja magának kalkulálni, hogy mennyi napot szeretné a spanyol fővárosra szánni. Ez a menetrend egy hatnapos - hat teljes napos - úthoz lett kidolgozva. Ebben az esetben nem Madrid volt a fő célpont, így ott csak egy teljes nap illetve két töredékes nap marad, ha mind a három várost megjárjuk (Burgosban és Salamancában 1-1 éjszakát töltve, Madridban hármat). Azonban a spanyol főváros központi része - ahol a kiemelt látnivalók találhatóak - bejárható ennyi idő alatt is.

 
A Madrid Salamanca útra az autóbusz mellett reális opció a vonat is, amely gyorsabb a busznál - másfél óra alatt ér oda, míg busznak ehhez eggyel több kell - és árban is versenyképes, sőt olykor még olcsóbb is. A salamancai pályaudvar pedig pont olyan közel van a városközponthoz, mint a buszé. Salamanca látnivalókban erősebb Burgosnál, így ide érdemes minél korábban megérkezni és a történelmi városközpontban foglalni szállást, ahol meglepően kedvező áron, 35 euróért két főre találtunk olyan szállodát, ami egyaránt közel volt a vasúti és a buszpályaudvarhoz is. Ebből a félkörívből, amelyen belül az óvárosi rész van, azután ki sem kell mozdulni, csak szépen szisztematikusan végigjárni az utcákat. A világhírű egyetem épülete kívül és belül is sok szépséget tartogat, a régi és az új katedrális (és senkit nem tévesszen meg az elnevezés: az új is a gótika korában épült), a Kagylós ház, a városi múzeum és a La Casa Lis Art Nouveau - szecessziós - épülete, az Art Nouveau és Art Deco kiállításával biztos, hogy mindenkit el fog varázsolni.   


artd.JPGA La Casa Lis 

 

Az utolsó nap délutánján pont ideális időben indul az Avanzabus járata a madridi repülőtérre és megáll az 1-es terminálnál is, ahonnan a Wizzair járata indul. A 16 órás indulás azt jelenti, hogy szinte egy teljes napot lehet még Salamancára szánni, a 18.45-ös érkezés a reptérre pedig bőven elég a 20.50-kor induló géphez (még az is belefér, ha a forgalom miatt kicsit hosszabb lesz a buszút). Tömény hat nap volt ez a túra, de minden pillanata megérte. A jó hír pedig az, hogy a régióban van még néhány izgalmas város - például Leon -, így akinek tetszett, visszatérhet ide és felfedezheti a tartomány újabb pontjait. 

 

 

(képek forrása: www.101viajes.com/, www.wikipedia.com, www.spain.info/

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr2014855554
süti beállítások módosítása