Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

York napsütése és Doncaster repülőtere - A vidéki Anglia felfedezése

2019. július 13. - Legjobb Áron

 

Ha Angliáról van szó, akkor az embereknek elsősorban London jut az eszébe, ide is utaznak a legtöbben. Pedig közvetlen repülőjárat jó néhány másik városba is indul Budapestről, és én semmiképpen nem hagyom ki annak a lehetőségét, hogy felfedezzem a vidéki Angliát is. A sorban az első úti cél Doncaster és York lett, és most azt is elmondom, hogy miért érdemes ideutazni és hogy lehet kevés pénzből megszervezni ezt az utazást.

 

York napsütése Shakespeare III. Richárd című drámájából lehet ismerős nekünk, ugyanis rögtön ezekkel a szavakkal kezdődik a műalkotás. De miért is volt olyan kiemelt jelentősége egy Észak-angliai város időjárásának? Azért, mert York a középkorban Anglia egyik legjelentősebb városa volt. Lakóinak száma 1000 körül ugyanannyi volt, mint Londoné (30.000 fő!). Érseke rangban a canterbury érsek után következik, miként polgármesterét is csak London főpolgármestere előzi meg rangban. Mindez jól mutatja, hogy egykor milyen fontos város volt York, amelyik nagyon sokat megőrzött középkori városszerkezetéből és hangulatából.

Budapestről a Doncaster/Sheffield repülőtérre érkezünk meg, és ha bementünk a városközpontba, akkor onnan York kevesebb, mint fél óra alatt elérhető vonattal, és miután igen sűrűn követik egymást a szerelvények, semmi akadálya nincs annak, hogy az egynapos túrámba beillesszem York felkeresését. Egyébként nekem semmi gondom nincs Doncaster-rel sem, ott is nagyon jól el tudnám tölteni ezt a napot, azonban York Nagy-Britannia egyik legszebb városa, nagyszerű történelmi emlékekkel, így ha már ilyen jól megoldható a felkeresése, nem hagyom ki a lehetőséget.


st_georges_doncaster_3.jpgDoncaster katedrálisa (kép forrása: visitdoncaster.com)

 

Doncaster városközpontjának látképét a Szent György-katedrális uralja. Anglia egyik legnagyobb alapterületű katedrálisáról van szó, amelyik bár külsejét tekintve középkorinak tűnik, azonban csak az 1850-es években emelték, azt követően, hogy a város régi - valóban középkori - székesegyháza egy tűzvész következtében megsemmisült. Doncaster-ben járva még megpillanthatjuk annak a korszaknak egy-egy fennmaradt emlékét, amikor ez a régió az ország egyik legfontosabb helye volt és magas rangú, gazdag és előkelő családok lakták. Ilyen például a város központjáról egy kicsit kijjebb lévő Brodsworth Hall, a viktoriánus korszak egy szép építészeti példája, a kastélyhoz illő, pompázatos parkkal körbe véve. 


brodsworth-hall.jpgA Brodsworth Hall (kép forrása: www.english-heritage.org.uk)

 

Hasonlóan ki kell mozdulni Doncaster központjából - nagyjából húsz perc utazás busszal -, hogy felkeressük Conisbrough várkastélyát, amely egy Normann uradalom központja lehetett a középkorban. A 12. századi, romantikus épületet felkeresők Lord és Lady de Warenne hajdani világába nyernek bebocsájtást. A várkastély hangulatáról és látványáról sokat elmond, hogy Walter Scott Ivanhoe-jának volt ihletője. 

 

conisbr.jpgConisburg várkastélya (kép forrása: www.english-heritage.org.uk)


És ha Conisburgban járunk, akkor feltétlenül keressük fel a település központjában álló Szent Péter-templomot, melynek legkorábbi részei a 7-8. század táján épülhettek fel, és Dél-Yorkshire legrégebbi, még ma is álló épülete.


Kirándulás York-ba


Vonat a két város között óránként több is közlekedik, így választásunkat amellett, hogy mennyi időt szánunk York-ra, még a jegyár befolyásolhatja. Én eddig 7.40 fontért láttam egy irányba a legolcsóbb jegyet, de van olyan időpont is, amelyikre több mint a duplája az ár (a vonalon az LNER nevű társaság üzemelteti a járatokat).  

A város turisztikai honlapjára rápillantva azonnal szembetűnik, hogy York milyen sok látnivalóval és programlehetőséggel csábítja a turistákat. És a legkevésbé sem csak arról szólnak az attrakciók, hogy itt egy a középkori kialakításából nagyon sokat megőrzött városmagról van szó. A képeken nem páncélos lovagok pózolnak, amiből arra következtetek, hogy a város vezetői nem ragadtak le a múltba, hanem nagyon is mai hangulattal töltik meg a történelmi tereket. 


york.jpgYork ódon hangulatú történelmi belvárosa (kép forrása: VisitBritain)

 

A sok látnivalóhoz itt már városkártya is van - York Pass -, méghozzá kétfajta változatban. Az egyikkel csak York látványosságait kereshetjük fel, a másikkal a város vonzáskörzetében lévőket is (előbbinek 45 fonttól indul az ára és 25 helyszínre érvényes, utóbbinak 60 fonttól és 49 helyszínen tudjuk használni). 

 

york-1.jpgA középkori városfal egy részlete, a háttérben pedig a katedrális (kép forrása: www.esfn.eu)


A történelmi városmagot pedig körbejárhatjuk a több kilométer hosszan fennmaradt középkori városfalon. Benézhetünk a york-i kastélymúzeumba, melynek egyik kiállítása egy viktoriánus korabeli utcát idéz meg. Felkereshetjük az egykori várból fennmaradt Clifford-tornyot, melynek felső szintjéről nagyszerű panorámakilátás nyílik a városra, hogy azután a The Shambles macskaköves utcáján csöppenjünk bele a középkori város hangulatába, és még messze nem láttunk mindent, de York, a varázslatos város eddigre már biztosan minket is magával ragadott. És ha már York, akkor igen, III. Richárd uralkodásának időszakát is felidézhetjük, autentikus környezetben, hiszen az utolsó Plentagenet király több alkalommal is időzött Yorkban, volt, amikor több hétig is itt tartózkodott. 


www.visityork.org/

www.yorkshire.com/

www.visitdoncaster.com/

 

Az utazásról
 

Engem minden új úti cél érdekel, amelyik low-cost repülőjárattal elérhető. És azokat szeretem a leginkább, ahová korán reggel indul a járat, és ennek köszönhetően korán meg is érkezik, azaz már akkor a városban lehetek, amikor még éppen beindul az élet, kinyitnak a múzeumok és az üzletek. A Doncaster/Sheffield útvonal pont ilyen, a Wizzair budapesti járata ide már 7 óra 40 perckor megérkezik (Debrecenből is repülik, de az a járat este érkezik az angol város repülőterére), a repülőtér pedig közel van a városközponthoz. A repülőjegyárak 2990 forinttól kezdődnek, és ez az a kategória, amire még mindig igaz, hogy olcsóbb mint Magyarországon belül vonattal, vagy távolsági buszjárattal utazni. Szóval a kiutazás adva volt, viszont szükségem volt egy olyan repülőjáratra is, amelyik a lehető legkésőbb száll fel a Doncaster/Sheffield Airport-ról. Megnéztem a Wizzair helyfoglalási rendszerében, hogy hová repülnek még innen, és azt láttam, hogy hat lengyelországi városba van járatuk. Ennyi között pedig csak van egy olyan, ahová este indul a gép és még normális megoldás is van arra, hogy haza tudjak jönni Budapestre. És akadt is ilyen, mégpedig Katowice, ahová este 19.55-kor indul a járat és éjfél előtt érkezik meg. És Katowicéből a Flixbus-nak van közvetlen járata Budapestre, amelyikkel kedvező áron és elfogadható idő alatt hazaérkezhetem.

 

Transzfer a reptér és a város között:


A vidéki Anglia egyik nagy előnye, hogy a repülőtér közel esik a városközponthoz. Doncasterbe az 57a és 57c buszok járnak és a c jelűvel valamivel kevesebb, az a-val pedig egy picit több mint félóra az út.  

Egyébként Sheffield és a DSA Airport között is van közvetlen buszjárat. 

 

Költségek:

Budapest - Doncaster/Sheffild (DSA Airport) (Wizzair)  2990 forint

Doncaster/Sheffild (DSA Airport) - Katowice (Wizzair)  3250 forint (8.99 font)

Katowice - Budapest (Flixbus) 2500 forint

Doncaster-ben előreláthatólag egy 4.50 fontos napi jeggyel fogok közlekedni (ez kb. 1600 forint), a york-i vonatjegyet pedig szeretném 14.80 fontból kihozni (kb. 5400 forint).


A múzeumokba, műemlékekbe, látványosságokba a belépők York-ban jellemzően 7 és 12 font között vannak. Aki több helyre is szeretne bemenni, annak mindenképpen érdemes átgondolnia a York City Pass megvásárlását (elég nagy rá az esély, hogy behozza az árát, ha legalább öt-hat helyen használjuk). Szintén érdekes lehet az YMT Card három helyszínbe - York Castle Museum, Yorkshire Museum & Gardens és a York Art Gallery - biztosít 25 font ellenében korlátlan számú belépési lehetőséget egy éven keresztül.


Durham


Anglia egyik top műemléke és turisztikai látványossága a durham-i vár és katedrális. Durham Newcastle-hoz van igazén közel, de Doncaster-ből is csak másfél óra vonattal. Ebben  az esetben már magasabb az útiköltség, mert 20 fontnál kezdődnek egy útra a jegyek, de még így is jó opció lehet innen megközelíteni.  

 

www.thisisdurham.com/

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4614941976
süti beállítások módosítása