Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Camden market és a Temze-part - vasárnapi séta Londonba

2019. november 16. - Legjobb Áron

 

London nem az a város, ahová csak úgy kiugrik az ember egy kis városi sétára. De ennek a vasárnapi programnak annyira egyedi volt a hangulata, hogy úgy gondoltam kiemelem és külön ajánlóba írom le. Ha Londonban jártok, és beleesik az utazásba egy hétvége is, akkor érdemes a vasárnapot úgy megterveznünk, mintha ott élénk. Ebbe pedig optimálisan beleillik egy kis piacozás, majd egy séta a Temze-partján.

 


lon_cmstr.jpg

Londonnal kapcsolatban van néhány sablon a köztudatban, ebből az egyik az, hogy itt mindig esik az eső, felhős az ég, egyszóval rossz idő van, ami egyáltalán nem alkalmas a városnézéshez. Látni fogjátok a mellékelt fotókon is, hogy felhőtlen kék ég és napsütés fogadott október végén (többször jártam ősszel Londonban, és minden alkalommal ilyen idő fogadott). Természetesen nem tudom garantálni, hogy mindig ilyen az idő, de azt gondolom, hogy elég jó rá az esély.

A másik, amiről tapasztalatom szerint sokan tartanak, az a tömegközlekedés használta, mert amikor próbál tájékozódni az ember, akkor eléggé bonyolultnak tűnik az, hogy miként tudunk fizetni az utazásokért. A valóságban ez nagyon egyszerűn működik. Kiválthatjuk az Oyster kártyát, vagy fizethetünk egyszerűen a bankkártyánkkal, ha érintős - PayPass - fizetési lehetőséggel működik (a londoni tömegközlekedésről itt írtam részletesen). Tapasztalatom alapján a londoni tömegközlekedés logikusan használható, sűrű hálózatú és jó gyakorisággal követik egymást a járművek.

Egy vasárnap délelőtti városnézés legjobb indítása, ha felkerestek egyet London híres piacai közül. Az én választásom a Camden Market-re esett, melyet minden kiadványban a kiemelt helyszínek között említenek. A hivatalosan Camden Lock Market nevet viselő piac engem egy kicsit a mi Ecseri piacunkra emlékeztetett, de abszolút jó döntés volt a felkeresése, mert megalapozta a vásárnapi program kellemes hangulatát. Van a hely közelében metró állomás - Camden Town a megálló neve és a fekete színű vonal érinti -, de a belvárosból autóbusszal is megközelíthető. Én busszal mentem oda és a metróval mentem tovább a belváros felé.


lon_cnds.jpgÜzletek a Camden High steet-en


lon_cpiac.jpgItt kezdődik a Camden Market


A buszmegállótól és a metróállomástól csak egy utcán kell felsétálnunk a piachoz (ez a Camden High street), de már ennek is mind a két oldalán végig üzletek sorakoznak, melyekben szuvenírek és egyéb termékek - ruhák és híres márkák másolatai - sorakoznak elképesztő mennyiségben. De vásárló is akad bőséggel - vagy legalábbis érdeklődő -, mert az utcán hömpölyög az emberáradat. A Camden High street-en nem kell sokat mennünk a piacig, és nem is lehet eltéveszteni a Camden Market-et, mert lesz egy csatorna, és amikor az azt átszelő hídon átkelünk, utána lesz rögtön balra lesznek az első épületek, üzletek. 


lon_cmark.jpg
lon_cruha.jpg


Az üzletek egy része fedett csarnokokban van, a másik felük pedig a szabadban. Utóbbiak között sok street food büfé, igen változatos kínálattal és lelkes személyzettel. Van is igény rájuk, nagyon sokan fogyasztottak el ezen a délelőttön egy késő vasárnapi reggelit, vagy egy korai ebédet. Vásárolni pedig mindent lehet: ruhákat, ékszereket, grafikákat, lemezeket. Nekem elég volt a hely hangulata, így csak bejártam egy kisebb részét és nem mélyültem el a "kincsek" bogarászásában, de egy olyan napfényes délelőttön, mint az a vasárnap volt, amikor orr jártam, igazán kellemes program egy kis piacozás. Sokan keresik fel Amy Winehouse szobrát, melyet a piac területén állítottak fel. És van a piac közelében egy Bansky alkotás is. 


lon_cdma.jpg
lon_mark.jpg
lom_mfood.jpgAz angol reggelik nem gyengék, itt sem diétás a kínálat, pedig még eléggé korán van

 


Ezt követően visszasétáltam a Camden High street-en a metróállomásig. Ezzel a vonallal átszállás nélkül juthatunk el London központjába, például a Temze partjához, ahová én most tartottam. Ehhez az Emberkment állomásnál kellett leszállnom. A Temzének mind a két partján lehet sétálni, de én át akartam menni a túlsó oldalra, amire kifejezetten ideális megoldást kínált a Golden Jubilee gyalogoshíd. A túlsó oldalon pedig elindultam a Tate Modern irányába, hogy ott majd a Millennium Bridge-n jöjjek vissza a belváros felé. A rakparton nagyon sokan sétáltak. Igazán kellemes volt a környezet, melyet időnkét street food büfék és utcaművészet színesítettek. Egy londoni városnézés során mindenképpen érdemes rászánni néhány órát egy Temze parti sétára, mert egyedi a hangulata és kifejezetten látványos rálátást nyúlt a felhőkarcolókra és a folyó felett átívelő hidakra is.


lon_strf.jpgVilágkonyha a Temze-parti sétányon


lon_hid.jpgA Millennium Bridge-n mindig sokan vannak



A Millennium Bridge pont ott szeli át a Temzét, ahol a túlparton a Szent Pál-katedrális áll. Utóbbi közelében van a londoni turisztikai hivatal pavilonja, ahol prospektusokat tudunk összeszedni a város látnivalóiról és a vonzáskörzetében lévő városokról. Az itt lévő utcán - Ludgate Hill - pedig közlekedik olyan busz, amelyik egyenesen a Trafalgar térig visz el, ahonnan pedig London szívét fedezhetjük fel (Nemzeti Galéria, Picadilly Circus, Regent street és Oxford street, ahol egymást váltják a nagy márkák hatalmas és elegáns üzletei). Ezen a részen, ha az ember befejezte az aznapi programját, könnyen talál egy olyan metróvonalat, amelyikkel gyorsan eljuthat a szállásának a közelébe. Valószínűleg Londonban minden hétvége ilyen: a belvárosi üzletek tele voltak vásárlókkal, a népszerűbb boltok pénztárainál akár ötvenen is sorba álltak (türelmesen). És nem azért, mert kiárusítás lett volna. Szóval, ha valaki itt és ilyenkor szeretne vásárolni, annak komoly türelemre lesz szüksége.
 


lon_oxf.jpg
lon_trg.jpgTrafalgar-tér, a negyedik pillér, ahol újabban időszakos alkotások láthatóak

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3715270192
süti beállítások módosítása