Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Repülés Bécsből - kedvező utazási lehetőségek a Schwechat Airportról

2018. november 02. - Legjobb Áron

 

Bécs nemzetközi repülőtérének jóval nagyobb éves utasforgalma van, mint a budapestinek. Csak az arányok érzékeltetése végett, Bécsben tavaly majdnem 31 millió utast kezeltek, míg a Liszt Ferenc repülőtéren 13 milliót. A nagyobb forgalomhoz több repülőjárat tartozik, köztük olyan egzotikus úti célok - és légitársaságok -, amelyek tőlünk nem érhetőek el. Ráadásul az elmúlt időszak egy olyan változást is hozott, amely tovább növelte a sógorok repülőterének a vonzerejét. A diszkont légitársaságok hatalmas bővítést eresztettek Bécsre, ennek következtében egészen hihetetlen árakon lehet olykor foglalni. Miután a bécsi repülőtér Magyarországról is aránylag egyszerűen megközelíthető, érdemes utazásaink megtervezésekor figyelembe venni az ottani kínálatot.

 

A lehetőségek nagyobb száma pontosabb - kényelmesebb - utazást tehet lehetővé, hiszen van olyan desztináció, amelyre a budapesti heti egy járat helyett Bécsből naponta több is van. Nyilvánvalóan a nagyobb kapacitás kedvezőbb árakat is eredményezhet. És a repülőtérre való kijutásnál nem vagyunk autóhoz sem kötve, köszönhetően annak, hogy Budapestről két busztársaság is közlekedtet ide járatokat, naponta több alkalommal is, így reggeltől késő estig találhatunk csatlakozást induláshoz és érkezéshez is. 

vie.jpg

Bár jellemzően éjfél és reggel 5 óra között van egy rövid szünet, amikor nem szállnak fel és érkeznek repülőgépek, a Vienna Airport a nap 24 órájában nyitva áll azok előtt, akiknek kora hajnalban indul, vagy késő éjjel érkezett meg a járata, és várniuk kell pár órát a továbbutazásig. Nagyon pozitív lehetőség például, hogy az érkezési csarnokban a McDonald's kirendeltsége 0-24 óráig, azaz egyfolytában nyitva van, de az épületegyüttes számos pontján vannak snack és italautomaták. És van két kisebb közért is az épületben - egy Billa és egy Spar -, amelyek már reggel 5-kor kinyitnak és este 9-10-ig fogadják a vásárlókat minden nap (a Spar van tovább nyitva). 

A nemzetközi buszjáratok a terminálépület előtt állnak meg és mind a megállónál, mind az épületben bent elektronikus tájékoztató táblák mutatják, hogy melyik járat hova áll be. A buszról leszállva csak pár lépés a check-in rész. A fapados járatok csomagfeladása az 1-es számú terminálrészben van, melyhez egy picit gyalogolni kell - némi lépcsőzés vagy liftezés beiktatásával -, de akinek nincs feladandó poggyásza, az egyből mehet a tranzit részre. Négy különböző jelölésű része van a tranzitnak, de a bejárata mindegyiknek ugyanott található, az épület középtájékán. Érdekesség, hogy ide belépve az utasok nem a biztonsági ellenőrzésen mennek át először, hanem a tax free részen. 

Amikor én utaztam a Laudamotion-nel, akkor a C részről volt a beszállítás, ami egyben azt is jelentette, hogy busszal vittek ki a repülőgéphez (de előtte egy rendes, zárt épületrészben kell várakozni). Ez esős vagy nagyon hideg időben egy picit kellemetlen lehet (amíg a buszból felmegyünk a repülőgépbe, de ez kb. fél perc), én amúgy nem bánom, mert ilyenkor legalább lát az ember egy picit a repülőtér életéből.  

Tapasztalatom alapján a bécsi repülőtér nagyon jól áttekinthető, egyértelmű jelzésekkel, amelyek kellő gyakorisággal láthatóak. Nincsenek nagy távolságok, könnyű a közlekedés és minden olyan üzlet megtalálható itt, amelyikre egy utazás alkalmával szükségünk lehet.

Egy utazás megtervezésénél számomra mindig előny, ha van választási lehetőség, ezért én mindig megnézem a lehetséges repülőjáratokat Bécsből és Pozsonyból is. Akár olyan kombinációban is, hogy az egyik irányba Budapestről indulok, de Bécsbe vagy Pozsonyba érkezem meg (vagy fordítva). A bécsi vagy pozsonyi indulás pedig akár egy városnézéssel is összeköthető.

 

A bécsi repülőtér alaprajza

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4914306709
süti beállítások módosítása