Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Eilat új repülőtere - a Ramon Airport

Egy légikikőtő, amelyik két ember nevét viseli

2019. február 12. - Legjobb Áron


Az új Eilat-i repülőtér mind a két korábban használt légikikötőt ki fogja váltani. Eddig ugyanis a nemzetközi járatok az Ovda Airportra érkeztek, a belföldi útvonalakat pedig a városhoz közelebb lévő Eilat Airport ( J. Hazmann Airport) szolgálta ki. Ez a hozzám hasonló megszállottaknak nagyon erős csábítás volt, ugyanis egyetlen város meglátogatásával is lehetőség volt arra, hogy két repülőteret is érintsen az utazás. Ez a lehetőség most sajnos megszűnik. A kettő helyett nem három lehetőség lesz, hanem csak egy.

 

ramon-airport-overview-768x489.jpgKép forrása: www.ramon-airport.com/

Sokáig az volt a hagyomány, hogy minden repülőteret arról a városrészről neveztek el, ahol volt. Így lett a budapesti Ferihegyi repülőtér, a bécsi Vienna-Schwechat Airport, a pozsonyi Bratislava-Ivanka Airport. Az elmúlt időszakban azután nagy divatja lett a repülőterek átkeresztelésének, amikor egy híres ember nevét veszi fel az objektum. A pozsonyi M. R. Štefánik-ét, Krakkó reptere II. János Pál pápáét (Bari légikikőtője pedig a pápa eredeti nevét, azaz a Karol Wojtyla-t), Liverpool reptere John Lennon-ét, míg a belfasti városi reptér a futballista George Best-ét. A Vörös-tengeri üdülőváros, Eilat, január végén átadott új repülőtere a Ramon nevet kapta, és ezúttal nem is egy, hanem két emberre is emlékeznek a névadással. Egyrészt Ilan Ramon izraeli asztronautára, aki a Columbia űrrepülőgép katasztrófájában vesztette életét, másrészt a fiára, Assaf Ramonra, aki vadászpilótaként halt meg gyakorlórepülés közben. (Az új repülőtér a Timna-völgy közelében van, így a klasszikus névadás során a Timna Airport lett a megnevezése).


ramon-airport-terminal-building-768x489.jpg


Eredetileg már 2017-ben szerették volna átadni a Ramon repülőteret, de az első járatok fogadására végül egészen 2019 elejéig várni kellett. A belföldi és nemzetközi járatokat is kiszolgáló objektum 18 kilométerre északra fekszik Eilattól, ami azt jelenti, hogy shuttle buszokkal nagyjából tíz perc alatt elérhető a városközpontból. Ez mindenképpen pozitív változás, mert az Ovda-i repülőtér - amelyik elsősorban katonai célokat szolgál - 60 kilométerre van Eilattól. Elsőként a belföldi járatokat költöztetik át az új reptérre és a hírek szerint február 4-től már ide érkeznek és innen indulnak az Arkia és az Israir légitársaság Tel Aviv-i és Haifa-i járatai.

Budapestről a Ryanair és a Wizzair is repül Eilatba, viszont a foglalási rendszereikben jelenleg még az Ovda-i repülőtér szerepel, azaz még nem kaptak hivatalos értesítést az átköltözésről.

És meglepően kevés információ található még a repülőtér hivatalos honlapján is, úgy látszik, azért még erősen beüzemelési szakaszban van a projekt.

www.ramon-airport.com/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5614590286
süti beállítások módosítása