Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Belgium büszkeségei - Sült krumpli múzeum

2019. február 22. - Legjobb Áron

 

Brugge városában igen sok múzeum várja a turistákat. Legtöbbjükben fantasztikus középkori festményeket és egyéb műtárgyakat lehet megcsodálni. És aki ezekkel már telítődött, vagy kevésbé érdekli a művészetnek ez az ága, viszont nyitott a konyhaművészet iránt, az felkeresheti a Friet Museumot, azaz a Sült krumpli múzeumát (de van a városban csokoládé és sör múzeum is, hiszen minden érdeklődési kört ki kell elégíteni). A belgák néhány egyszerű ételt készítenek művészi fokon - waffel, sült krumpli -, de hát tudjuk, hogy mindig a legegyszerűbb fogás tökéletes elkészítése a legnagyobb kihívás.

 


És ezen a tájon kifejezetten büszkék is ezekre az ételekre. A szuvenír boltok hemzsegnek az olyan képeslapoktól, hűtőmágnesektől és egyéb ajándéktárgyaktól, amelyeken krumpli, waffel, sör vagy csokoládé van. Brugge-ben pedig egy egész kiállítást hoztak létre a sült krumpli univerzuma körül (erről azonnal a berlini Currywurst Museum jutott az eszembe). Hogy komolyan gondolják, arról már a múzeumnak otthont adó épület is sokat elárul. Nézzék meg az alábbi képen annak a középkori eredetű épületnek a csodálatos homlokzatát, amelyikben a múzeum van.

brr_sk.jpg

Igen, ebben a gótikus stílusú házban - Saaihalle a neve az épületnek - rendezték be a múzeumot (a Markt-hoz, a piac térhez közel, pár percre az óváros központjától). Az épület egy része az 1300-as évek legvégén épült meg és Genova városának kereskedelmi képviseletének volt az otthona, majd egy újabb részt emeltek mellett a következő évszázadban, Genova konzulja számára. Miután Brugge gazdasági jelentősége hanyatlásnak indult, a genovaiak elköltöztek a városból és a ház új lakókat és új funkciót kapott, ma is használt neve - a Saaihalle - már erre az időszakra utal (és a textiliparhoz van köze).

bb_fr.jpg

A múzeum honlapja szerint egyedülálló a kiállításuk, mely igyekszik minden olyan kérdést megválaszolni, ami a krumplival - a sült krumplival - kapcsolatban felmerülhet a látogatóban. Aki pedig csak egy kicsit is elmerül a belga sült krumpli készítésének a folyamatába, az látni fogja, hogy itt egy olyan részletes, tudományos alapossággal kidolgozott szisztémáról van szó - a krumpli termesztésétől, a feldolgozásán és tárolásán át az elkészítéséig -, hogy ez mindenképpen megérdemel egy komoly kiállítást.

A berlini múzeum bejárása alapján azt mondhatom, hogy bár elismerésre méltó alapossággal igyekeznek az ilyen helyszínek az általuk választott témát bemutatni, azért elsősorban a gyermekkel utazó családoknak ideális program a felkeresésük, esetleg a gasztronómiai iránt kiemelten érdeklődőknek, de jó lehet egy kis frissítésnek is, ha már éppen belefáradnánk a sok festmény és műtárgy tanulmányozásában a többi múzeumban. Sajnos a Friet Museum nincs benne a brugge-i múzeumkártyába, így kedvezményes meglátogatására nincs mód.    

A flamand kulturális miniszter 2016-ban kérelmet nyújtott be azzal kapcsolatban, hogy ezt a hagyományt - a frietkot kultúrát, melynek markáns része az utcai árusítás - vegyék fel az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségét tartalmazó listára, elismerve ezzel egyedülállóságát, különlegességét. 

bb_fk.jpg

És természetesen egy ilyen helyszínen nem maradhat ki a kóstolás lehetősége sem. 

 

www.frietmuseum.be/

bb_ml.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr8614591670
süti beállítások módosítása