Világról szóló élmények - ahol az út a cél

Világról szóló élmények - ahol az út a cél

A fejedelem és a pápa - top látnivalók Krakkóban

2019. november 21. - Legjobb Áron

 

A legenda szerint Krak fejedelem alapította Krakkó, és abban az időben a Wawel-dombjának barlangjában lakó sárkány tartotta rettegésben az itt élőket, mígnem egy cipészmesternek sikerült furfanggal legyőznie. A fejedelmet és a cipészmestert az érdemei elismerése mellett is mellőzik a helyi szuvenír árusok a kínálatból, nem úgy, mint Smok Wawelskit, az egykor rettenetes szörnyként leírt sárkányt, akit most mindenféle méretben és színben árusítanak, és igazán kedves karaktert formáztak neki. Ahogy nincsen Krak plüss, úgy szerencsére nincsen II. János Pál pápa plüss sem, de ezt a szentségtörést nem is követnék el Krakkó polgárai, akik joggal büszkék egykori püspökükre, akinek itt eltöltött éveire és pápaságára több helyszín is utal.

 

A Wawel-dombjának a Visztula partja felé néző oldalában ma is látható egy barlang. Ezt tartja a hagyomány a sárkány egykori szállásának. Előtte egy ágaskodó - időnkét tűzet is kilövellő - sárkány szobra áll, emlékeztetve mindenkit arra, hogy minden város megalapításához kellett kitartás, bátorság és lelemény, és minden alapítás hozott magával áldozatot is. 

 

krk6_srk.jpgSmok Wawelski, azaz a sárkány szobra 1970-óta áll a Sárkány-barlang előtt

 

 

Azonban mire a Wawel-dombhoz eljutunk, már keresztülmentünk az Óvároson, így a látnivalók bemutatást kezdjük onnan indulva, amikor a Flórián-kapu alatt áthaladva rálépünk arra az útra, melyet évszázadok alatt királyok, fejedelmek, hercegek is koptattak.  


Óváros (Stare Miasto)

krk_stu.jpgKarácsonyi hangulat a Floriańska utcában


Aki először jár Krakkóban - de szerintem annál is, aki sokadszorra - a biztos pont az Óváros felkeresése. Gyalogosan is bejárható, de azért eléggé nagy területről van szó, amelyik ráadásul elég töményen tartalmaz megtekintésre érdemes látványosságokat. Jó eséllyel a már említett Flórián-kapu felől lépünk be a városrészbe, és a Floriańska utca nyílegyenes vezet minket a Rynek Glowny-re, a főtérre. És ha a Flórián-kapu alatt áthaladva felnézünk, már láthatjuk is a Mária-templom egyik tornyát, mint biztos pontot, hogy jó irányba haladunk. Eben az utcában - miként az óváros többi forgalmas utcájában is - a rengeteg ajándékbolt mellett étterem (gyorsétterem) és közért is van.


Rynek Główny
 

krk_pecs2.jpgA Posztócsarnok épülete uralja az Óváros központját


Krakkó szíve és középpontja a hatalmas piactér, közepén és szélén is jelentős épületekkel. Azt mondják, hogy Európa legnagyobb középkori főterét tisztelhetjük benne. Hatalmas, de az ember mégsem érzi a monumentalitását, talán a Posztócsarnok miatt, amelyik mind méretében, mind stílusában illik ide. A teret mindenképpen érdemes alaposan körbejárni, egyrészt azért, hogy a Posztócsarnokot minden szögből megcsodálhassuk, másrészt azért, mert minden oldalára jut valami különleges látványosság. Például a 10. századi Szent Adalbert-templom vagy a középkori városháza tornya. Látnivalók pedig még az utcaszint alatt is vannak, és meg is nézhetők. A Rynek Underground Múzeum lejárata a Posztócsarnok oldalában nyílik, odalent pedig egy látványos, interaktív tárlatot járhatunk be, megismerve a város történelmét. 



Mária-templom

 

krk_mrt.jpg


Tulajdonképpen a Mária-templom is a főtér része, azonban annyira jelentős épület, hogy mindenképpen külön említést érdemel (és amúgy is olyan, mintha inkább egy kicsit visszahúzódna a főtér forgatagából). A kora gótikus stílusú templomot az 1200-as évek végén építették. A külseje is szép, de a belső díszítése felülmúlja. Kiemelkedő a berendezési tárgyak közül is kiemelkedik a Veit Stoss, nürnbergi mester által alkotott szárnyas oltár, amelyiknél Európánban nincsen nagyobb. 


Karol Józef Vojtyla emléke

 

krk_mjp.jpgA Püspöki palota bejárata

 
Karol Józef Wojtyla (II. János Pál pápa) évtizedeket töltött Krakkóba, mielőtt pápává választották volna. Több, mint tíz évig volt a város püspöke, és ez időszak alatt a Franciszkańska utca 3-as szám alatti Püspöki palotában volt az otthona. Napjainkban itt múzeumi kiállítás is megtekinthető, de aki nyitott rá, az egy Karol Wojtyla tematikus túrát is összeállíthat magának azokból a jeles épületekből, amelyek kötődnek a pápa itteni életéhez.

 

Wawel-domb és a királyi vár

 

krk_brg.jpg


Tulajdonképpen a Wawel is olyan sok látnivalót kínál, hogy akár több részre is bonthatnánk az ajánlóját, de mivel ott járva azt érzi az ember, hogy itt minden egybe tartozik, így én is így írok róla. Az épületegyüttes egyik meghatározó egysége a székesegyház, a másik pedig a korabeli vár épületei. Ezeket egészíti ki a hatalmas udvari rész, és a várfalról nyíló kilátás a Visztulára és a város egy részére.

 

A Visztula partja


A Wawel faláról le is látunk a vízparti sétányra, a várból lejövet meg akár balra, akár jobbra indulunk el, rövid séta után már a sétányon is lehetünk. Egyrészt, hogy megnézzük a legendás sárkány barlangját és szobrát, másrészt, hogy egy kellemes sétát tegyünk ezen a zöldövezeti részen, ahonnan folytathatjuk városnézősétánkat a zsidó negyed, azaz a Kazimierz felé. 

 

Krakkó az év minden hónapjában ideális úti cél. Magyarországról rövid idő alatt és kedvező áron érhető el. Megfizethető, jó színvonalú szállást is találhatunk a belvárosban, az óvárosi részhez közel.

 

Krakkói városnézésem beszámolója itt olvasható

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagrolszoloelmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3914568500
süti beállítások módosítása